Kritisk: - Ikke nok

Virke og NHO Reiseliv etterlyser ytterligere grep.

- UFORUTSIGBAR SITUASJON: Virke og NHO Reiseliv er glad for at det nå åpnes for turister inn i Norge, men understreker at situasjonen fremdeles er kritisk for mange norske reisevirksomheter. Avbildet er gågata i Grimstad sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UFORUTSIGBAR SITUASJON: Virke og NHO Reiseliv er glad for at det nå åpnes for turister inn i Norge, men understreker at situasjonen fremdeles er kritisk for mange norske reisevirksomheter. Avbildet er gågata i Grimstad sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Selv om dette er gledelige nyheter, er situasjonen fremdeles kritisk og uforutsigbar for mange reiselivsvirksomheter, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til Børsen.

Den norske reiselivsbransjen ser omsider et lys i enden av en lang og bekmørk tunnel. Fredag kom meldinga mange har ventet på: Nordmenn kan igjen vende snuta mot flere land i Europa fra 15. juli.

På samme tid åpnes det for at personer fra viktige turistland som Tyskland og Nederland får komme karantenefritt til Norge.

- Reiselivet ble rammet hardt og tidlig, og lider fremdeles under coronapandemien. Derfor er det gledelig at det endelig åpnes mot viktige nasjoner for norsk reiseliv, fortsetter Kristensen.

- Største krise noensinne

Han understreker imidlertid at mange aktører fortsatt står i en svært sårbar situasjon, og etterlyser ytterligere grep fra norske myndigheter.

BER OM FORLENGINGER: Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Han mener blant annet at lønnstilskuddsordningen bør forlenges. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BER OM FORLENGINGER: Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Han mener blant annet at lønnstilskuddsordningen bør forlenges. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi trenger å få på plass en forlenging av kompensasjonsordningen utover august og utviding av permitteringsperioden til 52 uker. Hvis dette ikke kommer på plass fort, risikerer vi at feriedestinasjonene våre mister nøkkelkompetanse fordi folk må flytte for å finne annet arbeid.

Virke-sjefen mener samtidig at lønnstilskuddsordningen bør forlenges.

- Reiselivet er inne i sin største krise noensinne på grunn av smitteverntiltak knyttet til corona, men etterspørselen vil komme tilbake når disse tiltakene ikke er nødvendig lenger. Derfor må vi passe på at vi ikke utraderer en viktig nasjonal næring i mellomtida. Støttetiltakene må vare like lenge som smitteverntiltakene, sier Horneland Kristensen.

- Må ta grep

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, beskriver dagens nyheter som et viktig «steg tilbake fra kanten av stupet».

Devold peker spesielt på at mange hoteller og turistdestinasjoner nå kan slippe å få avbestillinger fra land som Tyskland, hvor mange allerede hadde booket opphold i august.

Likevel har ikke dagens nyhet sprengstoffet som skal til for å redde en reiselivsnæring som har vært nede i knestående siden coronakrisa slo til for alvor i mars. Ifølge NHO-toppen er det «ikke nok».

- Det er ikke så enkelt som at vi vil få en haug med nye turister til å kaste seg på neste båt til Norge, fordi grensene er åpnet. Nå må vi sette i gang en voldsom markedsføringsinnsats, rettet mot land som Tyskland, Nederland, Frankrike, Italia og Spania, sier Devold til Børsen.

- Krever ekstraordinære midler

Hun er overbevist om at Norges lave smittetall kan fungere som et stort trekkplaster for europeere som normalt ville lagt ferien sin til sydligere strøk.

- Vi har en langsiktig merkevare i Norge, med ren luft, mye natur og god helse. De lave smittetallene i Norge er en del av den merkevaren, og jeg tror at en alminnelig familie i Tyskland eller Nederland er like bekymret for å bli smittet som nordmenn, sier hun og legger umiddelbart til:

BER OM MIDLER: Kristin Krohn Devold i NHO ber regjeringen om å fylle på kassa til Innovasjon Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BER OM MIDLER: Kristin Krohn Devold i NHO ber regjeringen om å fylle på kassa til Innovasjon Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Men for å friste dem så kreves det ekstraordinære markedsføringsmidler. Siden det er regjeringen som innførte nedstengningen av Norge må de også nå bidra med midler.

Helt konkret ber Krohn Devold regjeringen om å fylle på kassa til Innovasjon Norge, slik at de kan markedsføre det norske reiselivet i land som Tyskland.

Artikkelen fortsetter under:

NYE REISERÅD: Fagdirektør Frode Forland i FHI presiserer at økt reisevirksomhet vil medføre økt risiko for å bli smittet. Video: NTB SCANPIX Vis mer

- Frykter konkurs

Devold minner om at situasjonen fortsatt er blytung for mange aktører innen norsk reiseliv.

- Det er fortsatt veldig tøft i byene, hvor det er veldig tungt å få på plass bookinger for både august og september. Situasjonen er fortsatt kritisk - så kritisk at en av tre bedrifter frykter konkurs, sier hun til Børsen.

I likhet med Virke krever NHO Reiseliv at regjeringen sørger for en forlenging av kompensasjonsordningen.

- Det at vi får noen flere gjester enn ingen, betyr ikke at regjeringen nå har fått mindre press på seg. En forlengelse av kompensasjonsordning er like viktig nå som det var i går, for det har ikke kommet noen flere bookinger til høsten. Hvis man skal slippe unødvendige oppsigelser, så er det nødvendig at vi får dette på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer