- Kritisk situasjon

Pilene peker i riktig retning, men krisen er ikke over, ifølge fersk SSB-rapport.

ADVARER: Coronapandemien vil prege norsk økonomi lenge, mener SSB. Foto: NTB
ADVARER: Coronapandemien vil prege norsk økonomi lenge, mener SSB. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Økonomien er på vei opp, men krisen er ikke over».

Det er konklusjonen i Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2024.

Gjenåpningen er godt i gang, men coronapandemien vil likevel prege norsk økonomi lenge, mener SSB.

Gjennom våren og sommeren har vaksineringsgraden økt, og lettelser i restriksjoner har gjort at den økonomiske aktiviteten også har tatt seg opp igjen.

- Kritisk situasjon

På tross av at Delta-varianten av coronaviruset når driver smittetallene opp igjen, så blir stadig færre innlagt på sykehus. Derfor forventer SSB at veksten vil fortsette.

- Vi legger til grunn at gjenåpningen av samfunnet fortsetter i tiden framover. I takt med det venter vi at den økonomiske veksten vil ta seg markert opp i 2022, og da spesielt i mange av de næringene som har vært hardest rammet av smitteverntiltakene, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Det er imidlertid ikke grunn til å slippe jubelen løs riktig ennå. På tross av at SSB altså ser for seg at det vil være en positiv utvikling i tida framover, så heller von Brasch litt malurt i begeret.

- Der vi står nå, er det fortsatt en kritisk situasjon. Hovedbildet er at det går oppover. Det er større sannsynlighet for at det går verre enn bedre enn prognosene våre tilsier. Blant annet på grunn av usikkerhet knyttet til deltavarianten, og faren for at nye varianter kan oppstå, sier von Brasch til Børsen.

I juni i år var BNP for Fastlands-Norge på omtrent samme nivå som i februar 2020. Det er 2,5 prosent lavere enn hva SSB hadde ventet.

- Det er alvorlig, i et historisk perspektiv. Vi må helt tilbake til krisen i etterkant av dot.com-boblen på begynnelsen av 2000-tallet og bankkrisen på 1990-tallet for å finne noe tilsvarende. Coronakrisen er ikke over ennå, sier von Brasch.

Tror på normalisering i 2023

For mange nordmenn er det mest spennende i tida framover hva som skjer med renta. SSB mener det første rentehoppet vil komme i september, og at det neste år kan bli ytterligere tre renteøkninger.

- Ifølge våre beregninger, vil norsk økonomi normaliseres i 2023, da vil aktivitetsutviklingen normaliseres, flere vil være i jobb, og arbeidsledigheten vil ligge på mer normale nivåer, sier von Brasch.

- Rentene må økes til normale nivåer. Den første økningen anslås å komme i september. Så anslår vi en gradvis heving i åra framover, til 1,75 i 2024, legger SSB-forskeren til.

«Med denne renteutviklingen vil det likevel ta to år før styringsrenta er tilbake på 1,5 prosent, nivået fra før nedstengningen i mars 2020», konkluderer SSB.

- Hvordan vil det gå med arbeidsmarkedet framover?

- Det er mange som melder seg på arbeidsmarkedet nå. Arbeidsledigheten er høy. Den vil reduseres nå i takt med at økonomien tar seg opp, i løpet av to års tid, sier von Brasch.

Ifølge månedlige sesong- og bruddjusterte tall fra AKU var ledigheten 4,9 prosent som gjennomsnitt for april, mai og juni i år. Før pandemien lå ledigheten på 3,7 prosent, ifølge SSB.

Beregningene viser at arbeidsledigheten blir 4,7 prosent som årsgjennomsnitt i 2021, for deretter å falle til rundt 4,2 prosent i 2023.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer