Kritisk til strømstøtteordningen:
- Risikofylt atferd

Bergen Næringsråd tror ikke bedriftenes problemer løses med ny strømstøtteordning.

STORE UTFORDRINGER: Bedrifter på Vestlandet rapporterer om store utfordringer knyttet til de høye strømprisene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
STORE UTFORDRINGER: Bedrifter på Vestlandet rapporterer om store utfordringer knyttet til de høye strømprisene. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Fredag fikk næringslivet en etterlengtet nyhet. Regjeringen setter av tre milliarder i krisestøtte for å hjelpe norske bedrifter gjennom strømkrisa.

- Ordningen er etterlengtet og det er positivt at den nå kommer, sier næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd, Tom-Christer Nilsen.

En medlemsundersøkelse blant Bergen Næringsråds medlemmer fra august, avslørte at de høye strømprisene utgjorde den største utfordringen for bedriftene.

Derfor er næringsrådet nå glad for at en ordning nå er foreslått. De er likevel skeptisk til den korte virketida.

- Fra 1. januar forsvinner den, og bedriftene forventes å tegne fastprisavtaler på et tidspunkt der prisnivået er på det høyeste, tradisjonelt sett. Det kalles hovedgrepet, og vil i praksis kunne låse bedriftene til høye strømpriser i flere år, dersom det i det hele tatt finnes et tilbud, sier Nilsen.

SKEPTISK TIL VIRKETIDEN: Næringspolitisk sjef i Bergen Næringsård, Tom-Christer Nilsen. Foto: Bergen Næringsråd
SKEPTISK TIL VIRKETIDEN: Næringspolitisk sjef i Bergen Næringsård, Tom-Christer Nilsen. Foto: Bergen Næringsråd Vis mer

- Risikofylt

Et annet alternativ er at det i januar ikke finnes et fastpristilbud i markedet.

- Vi vet ikke i dag hva slags betingelser som vil være i slike avtaler, og om strømselgerne i det hele tatt vil tilby dem innenfor den rammen som er skissert. Så det er ganske risikofylt atferd, sier Nilsen, og fortsetter:

- Samtidig et det klart at strømstøtte for de siste tre månedene betyr at bedriftene tar mesteparten av regningen, og staten får mesteparten av inntektene for 2022.

Les flere saker fra Bergen her.

Nilsen frykter at bedriftene vil stå i samme situasjon i januar 2023, som de står i nå.

- De vil regjeringen oppleve at det også står på samme sted, og opplever press fra flere hold. Det er viktig for oss å presisere at det er prisnivået på strøm, ikke hvilken type avtale bedriftene får, som skaper problemer.

Slått konkurs

Han legger til at denne støtten allerede kommer for seint for enkelte bedrifter. Torsdag slo det Bømlo-baserte selskapet Olvondo seg konkurs.

Bedriften har 25 ansatte, og består i dag av en maskinpark og lokaler som er utrustet for bearbeiding av store og komplekse komponenter for industrien.

- Avgjørelsen er tatt etter en nøye vurdering. Selv om bedriften med sine 25 ansatte oppnår budsjettert årsomsetning, gir høye strømutgifter samt økning i material og transportutgifter for store utfordringer på utgiftssiden, sa styreleder Noralf Matre i Olvondo i en uttalelse torsdag.

Han trakk spesielt fram de høye strømprisene.

- Strømkostnaden er nå blitt en betydelig del av det totale kostnadsbildet og det vil ikke være forsvarlig å fortsette driften videre.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer