Paul's Boutique:

Kroken på døra: - Ganske vondt

Den profilerte bartenderen Pål Bagge Skar legger ned et av Oslos mest anerkjente utesteder.

- SOM ET BRUDD: Pål Bagge Skar er eier og daglig leder av Paul's Boutique, som i sin tid ble kåret til Oslos beste utested av Natt&Dag. Nå slukker han lyset på Alexander Kiellands plass for godt. Foto: Kristin Svorte
- SOM ET BRUDD: Pål Bagge Skar er eier og daglig leder av Paul's Boutique, som i sin tid ble kåret til Oslos beste utested av Natt&Dag. Nå slukker han lyset på Alexander Kiellands plass for godt. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

b- Det er med tungt hjerte jeg nå må si at Paul's Boutique legger ned. Oslos første hiphop-bar må kaste inn håndkleet. Det har vært megatungt den siste tida.

Slik innleder eier Pål Bagge Skar (37) starten på slutten for den prisbelønnede baren Paul's Boutique på Alexander Kiellands plass i Oslo. I fem år har nabolagsbaren satset hud og hår for å servere Oslo-borgere levende musikk, øl og god stemning.

Nå er festen over.

- Etter at bydel Grünerløkka stengte nattklubb og live, ble sjappa annerledes. Vi måtte tilpasse oss og var på god vei, men så kom corona og samtidig hadde vi noen huseiere som nektet å spille på lag, fortsetter den profilerte bartenderen, også kjent fra tv-programmet «Første date».

- Det er litt som et brudd. Det har vært mange triste kvelder, som til syvende og sist har gått på min egen helse løs.

- Verste året

Skar legger ikke skjul på at det har vært utfordringer på veien: Den største nedturen kom i 2019. Da måtte kjellerlokalet stenges for nattklubbvirksomhet. Bedriften klarte likevel å omstille seg, og var i ferd med å hente seg inn økonomisk.

Så skylte pandemien inn over Norge.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Utelivsaktørene i Oslo er blant de hardest rammede i landet, og har hatt pålegg om stengte dører mer eller mindre siden november i fjor. Hovedorganisasjonen Virke gjennomført en undersøkelse i slutten av februar om tilstanden blant restauranter og utesteder.

Ni av ti svarte at de har permittert ansatte, mens 62 prosent meldte om reell fare for konkurs.

- Da coronaen kom, hadde vi ikke klart å bygge opp nok likviditet etter tapet fra nattklubben. Vi var på riktig vei, men så kollapset alt. Tiltakspakkene fra staten ville kun dekke 80-85 prosent av faste kostnader, og tok utgangspunkt i fjorårets regnskap - som var vårt verste år rent økonomisk.

- Deprimerende

Uten inntekt - og med løpende utgifter, satt Skar raskt igjen med lite annet enn et berg av regninger.

- TRIST: Pål Bagge Skar legger ned driften etter fem år. Foto: Kristin Svorte
- TRIST: Pål Bagge Skar legger ned driften etter fem år. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Det er ganske vondt å tenke på. Det ble en tung dal, og det var deprimerende å se alle fakturaene som ballet på seg, og som endte i inkasso. Jeg forsøkte å ringe rundt og løse sakene enkeltvis, men det var alt annet enn lett.

- Hva konkret hadde dere trengt for å overleve?

- Vi hadde nok trengt 300 000 kroner, og sannsynligvis mer. Regningene kom på løpende bånd, og vi forsøkte blant annet å forhandle med gårdeier om husleia. Det lot seg ikke gjøre, og jeg opplevde at de slettes ikke hadde forståelse for situasjonen.

- Det var fryktelig irriterende og frustrerende.

- Kommet med løsninger

Det er eiendomsselskapet Right Size som har leid ut de aktuelle lokalene til Skars virksomhet.

Markedssjef Fredrik Ski sier at de har vært i dialog med Paul's Boutique helt siden starten av mars i fjor knyttet til pandemisituasjonen.

Han hevder at selskapet har tilbudt løsninger og vært behjelpelig overfor leietaker underveis i prosessen.

  • Se svaret fra Right Size lenger ned i artikkelen.

- Savn

Om lag 25 ansatte har vært involvert i driften av Paul's Boutique opp gjennom åra. Da Skar varslet at det gikk mot slutten, var det 5-6 deltidsansatte som fikk beskjed om at de mister jobben.

- Det var tungt og trist. Jeg er utrolig stolt av alle mine ansatte. De er utrolig fine folk. Det er crewet mitt som skal ha all ære for at Paul's Boutique ble et hyggelig sted folk hadde lyst å komme til. Her ble du møtt av ekte mennesker. Det har vi skapt sammen.

- Noe av det jeg kommer til å savne aller mest, er nok samholdet.

- Spiker i kista

Skar forklarer at han har inngått en avtale med en aktør som nå tar over selskapet, og dermed kjøper bartenderen ut. Avtalen innebærer at 37-åringen blir fri for gjelda, at de ansatte er sikret feriepenger, samt at han sitter igjen med et overskudd.

- Papirene er signert, så det ble den endelige spikeren i kista.

Selv om skiltene er skrudd ned og Skar flytter ut av sine lokaler gjennom fem år, har han en drøm om at Paul's Boutique skal gjenoppstå i en annen form et annet sted.

- Det var viktig for meg at vi ikke endte i en konkurs. Konkurs gjør at konseptet dør. Derfor har jeg troen på å finne et nytt lokale etter hvert.

- Hva gjør du med overskuddet?

- Det skal øremerkes et nytt prosjekt. Drømmen er å bygge et nytt utested. Det er håp for framtida.

- Solgt selskapet

Fredrik Ski i Right Size skriver følgende i en e-post til Børsen om kritikken fra Pål Skar:

- Vi har forståelse for at disse restriksjonene som kommunen kommer med vil påvirke driften til leietaker. Vi har flere ganger funnet løsninger sammen med leietaker og har gitt utsettelser på leie, og vi har fortløpende dialog med leietaker etter hvert som sitasjonen utviklet seg, skriver Ski.

Han viser videre til kompensasjonsordningen fra staten.

- Den er ment til å dekke faste kostnader slik at det ikke skulle være nødvendig for utleiere å ta tapene.

Han legger til følgende om videre drift av lokalene:

- Leietaker har nå solgt selskapet med leiekontrakt så vi kommer til å fortsette samarbeidet med ny eier og ser frem til de får muligheten til å starte opp drift av lokalene igjen. Etter hva vi har fått tilbakemelding om har han fått en god avtale på plass, og vi har vært behjelpelige under denne prosessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer