Olympen restaurant:

Kroken på døra: - Ganske uheldig

Ærverdige Olympen i Oslo stenger dørene. Flere titalls ansatte rammes av nedleggelsen.

HISTORIETUNGE LOKALER: Eierne av restauranthuset Olympen, som også inkluderte nattklubben Pigalle, på Grønland i Oslo kaster inn håndkleet - ett år etter at selskapet overtok driften. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORIETUNGE LOKALER: Eierne av restauranthuset Olympen, som også inkluderte nattklubben Pigalle, på Grønland i Oslo kaster inn håndkleet - ett år etter at selskapet overtok driften. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har egentlig vært ganske uheldige, sier Ellen Løvold Strand, direktør i selskapet som eier Olympen Mat & Vinhus i Oslo, til Børsen.

Den folkekjære restauranten, som på folkemunne blir kalt «Lompa», har røtter helt tilbake til 1892. I april i fjor overtok Fru Haugans Holding AS eierskapet, med storstilte planer om å løfte restauranthuset til nye høyder.

Nå er restauranten slått konkurs.

- Det startet med at vi hadde bemanningsutfordringer, som førte til at det tok lang tid før vi fikk åpnet. Når vi omsider åpnet dørene, ble vi stengt ned på grunn av omikron. Vi hadde satset mye på markedsføring og restauranten var stappfull, men vi tapte mange millioner kroner.

- Negativ spiral

Løvold Strand forklarer at begrensninger på inntjening, nedstengingen i julebordsesongen, og selskapets unge alder, har sørget for en giftig cocktail.

- Vi dannet et nytt aksjeselskap da vi tok over driften av Olympen. Det førte til at vi ikke fikk særlig med midler fra det offentlige. Alle disse faktorene førte til en negativ spiral.

Selskapet har også måtte vektlegge andre hensyn i avgjørelsen om å stenge.

- Vi driver virksomheter i nord, og kan derfor ikke føre inn mer likviditet i Olympen, noe som er veldig trist. Dette er en flott restaurant, med en fantastisk historie.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Er leit

Et sted mellom 20 og 30 ansatte er nå sagt opp som følge av nedleggelsen. Strand forklarer at medarbeiderne fikk den tunge beskjeden for noen dager siden.

- De synes selvfølgelig at dette er leit. Jeg ser nå at flere er ute og søker jobb, og jeg regner med at det skal løse seg, med tanke på situasjonen i arbeidsmarkedet. Hvis ikke, vil jeg prøve å hjelpe så godt jeg kan.

Det har vært servert underholdning, mat og drikke på Olympen i nesten 130 år. Det var Nevzat Arikan, som står bak blant annet gourmetrestaurantene Ylajali og Arakataka, som solgte Olympen i fjor - for å berge sitt eget restaurantimperium, skrev Aftenposten den gang.

- Vet du hva som ligger i kortene for lokalene videre?

- Jeg håper at det kommer nye eiere som vil ta med seg lokalets historie. Hvem, hva eller hvordan det blir, kjenner jeg derimot ikke til, sier Løvold Strand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer