Kroken på døra: - Synd

Historiske Altona Vinbar & Kjøkken stenger dørene på grunn av økte kostnader.

TRIST: Sommelier Børge Kvamsdal synes det er trist at Altona Vinbar & Kjøkken stenger dørene, men gleder seg til å se lokalene som et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
TRIST: Sommelier Børge Kvamsdal synes det er trist at Altona Vinbar & Kjøkken stenger dørene, men gleder seg til å se lokalene som et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Ærverdige Altona Vinbar & Kjøkken i Strandgaten på Nordnes i Bergen stenger dørene fra 1. mars.

Det bekrefter administrerende direktør Kjetil Smørås i De Bergenske til Dagbladet.

- Altona skal stenge som åpen restaurant fra 1. mars. Dette er fordi kostnadene har økt så mye at det er vanskelig å få vanlig restaurantdrift til å lønne seg, sier han.

Det betyr at restauranten blir selskapslokale og vil være tilgjengelig for bestilling.

I et tidligere intervju med Dagbladet har Smørås åpnet opp om den økonomiske situasjonen. Her varslet han at tiltak som nå gjennomføres med Altona ville kunne skje.

Dette er en sak fra Dagbladets lokalkontor i Bergen. Les alle saker fra Dagbladet Bergen her.

BLIR SELSKAPSLOKALE: Fra 1. mars er Altona et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
BLIR SELSKAPSLOKALE: Fra 1. mars er Altona et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Veldig synd

Sommelier Børge Kvamsdal på Altona viser Dagbladet rundt i lokalet. Han forklarer at de merket et skifte etter pandemien. Restauranten har i mindre grad blitt brukt som vinbar og mest som restaurant.

- Det var en god julebordsesong, men fra klokka 22 døde det helt ut, sier han.

Han understreker at det er veldig vanskelig å tjene penger på en så liten restaurant. Med de økte strømprisene og varekostnadene, er det rett og slett ikke økonomisk forsvarlig å fortsette som før, forteller han.

- Det er veldig synd, men vi hadde ikke noe annet fornuftig valg.

HAR TRUA: Børge Kvamsdal har tro på lokalene som et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
HAR TRUA: Børge Kvamsdal har tro på lokalene som et selskapslokale. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Kjetil Smørås tar dette med lett hjerte.

- Det er veldig synd. Det er et fantastisk og historisk lokale som holder høy standard. Det finnes omtrent ikke maken.

- Trist

To av de ansatte hadde på forhånd besluttet å fratre sine stillinger. De fem som er igjen, blir med videre i De Bergenske.

Restauranten har aner tilbake til 1614, og er et historisk lokale i Bergen sentrum. I 2012 ble Altona Vinbar & Kjøkken kåret til Bergens beste datested i Bergens Tidende.

EKSKLUSIV VIN: Vinkjelleren til Altona vil bestå og nå kan enda flere få glede av de eksklusive vinene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
EKSKLUSIV VIN: Vinkjelleren til Altona vil bestå og nå kan enda flere få glede av de eksklusive vinene. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Nå ser Kvamsdal fram til å starte opp som selskapslokale.

- Det er trist i form av at jeg har et hjerte for dette stedet. Med den vinlista som er her, burde stedet vært bedre besøkt. Vinkjelleren blir værende her og er nå tilgjengelig for hele systemet. Dette blir et av byens feteste selskapslokaler. Det tror jeg blir en stor suksess, sier han.

De siste ukene har næringslivet for alvor slått alarm om hvordan de økte prisene påvirker bedriftene.

Den nye forventningsindeksen til Sparebanken Vest har den laveste målingen noensinne. Selv ikke da pandemien herjet som verst, var bedriftsledere på Vestlandet like pessimistiske som de er nå, viser undersøkelsen.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill til saker fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer