- Krokodilletårer

Stortinget er delt i to over regjeringens budsjettjustering: Noen synes pengebruken er flott, men savner utjevnende tiltak. Andre er bekymret over uansvarlig oljepengebruk og økende inflasjon.

BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum hoster opp flere titalls milliarder - og høyresida frykter at inflasjonen nå vil øke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
BRUKER PENGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum hoster opp flere titalls milliarder - og høyresida frykter at inflasjonen nå vil øke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Regjeringen henter fram 56 milliarder oljekroner i sitt reviderte nasjonalbudsjett (RNB).

Ukraina-krigen alene anslås å koste Norge 43 milliarder i år.

- Det er et veldig høyt beløp, slår finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fast.

Det planlegges for opp mot 40 000 flyktninger fra Ukraina. RNB er en avtalt justering av statsbudsjettet for inneværende år.

- Jeg er svært spørrende til ansvarligheten i dette budsjettet, sa Sveinung Rotevatn (V) torsdag formiddag.

Prisvekst og lønnstap

Makrotallene for budsjettet ble lagt fram klokka 8. Selve budsjettet ble presentert av Vedum klokka 11.

- Hvis vi ikke hadde lagt inn mer penger, så måtte vi kuttet i sykehusene og kuttet i politiet. Da måtte vi tatt ned aktiviteten, sa Vedum på morgenkvisten i dag.

Sp-lederen tror ikke at den økte oljepengebruken vil «heve temperaturen» i norsk økonomi tilstrekkelig til at inflasjonen øker ytterligere. Regjeringen tror at prisveksten for 2023 vil være 5,4 prosent. Det skal dermed heftige lønnsoppgjør til for å unngå tapt kjøpekraft for mange nordmenn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer