Kronekursen: - Bekymret

Sjeføkonom tror Norges Bank kommer til å heve styringsrenta på torsdag, og at de kommer til å varsle at de er bekymret for den høye kronekursen.

Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det forventes ikke et stort drama når Norges Bank kunngjør sin rentebeslutning torsdag. Men den svært svake norske krona ligger tungt over bankens ledelse.

- Jeg tror Norges Bank vil sette opp renta med 0,25 prosentpoeng, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til NTB.

I den analysen får hun støtte både fra sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank og seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Dermed venter bankene en styringsrente på 3,25 prosent, i tråd med det Norges Bank varslet i forbindelse med forrige rentemøte i mars.

Venter bekymring for kronekursen

- Men jeg tror også de vil varsle at de er bekymret for kronekursen. De kunne økt renta ytterligere, men velger å varsle først, sier Holvik.

Hun påpeker at den svenske Riksbanken valgte å varsle at Sverige kunne ha godt av en sterkere valutakurs under sitt rentemøte i forrige uke, og tror Norges Bank vil gjøre noe lignende.

Den norske kronen har svekket seg betraktelig mot verdens store valutaer det siste året. 3. mai 2022 skulle det 9,4 norske kroner til for å kjøpe en amerikansk dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer