Kroneskrekk: - Den aller største faren

Den norske krona er alvorlig svekket. Ekspert roper et rungende varsko.

KAN RAMME ARBEIDSPLASSER: Ifølge valutastrateg Nils Kristian Knudsen kan en videre svekkelse av krona - kombinert med uventede og store rentehopp - føre til store tap av arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAN RAMME ARBEIDSPLASSER: Ifølge valutastrateg Nils Kristian Knudsen kan en videre svekkelse av krona - kombinert med uventede og store rentehopp - føre til store tap av arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Én ting er at vi mister kjøpekraft og at fritidsreiser blir dyrere, men det kan komme store kostnader utover dette, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til Børsen.

Den norske krona er historisk svak. Det seineste året er svekkelsen på mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren. Onsdag ble det registrert nok en kroneknekk - og verre kan det bli.

- Årsaken til en rekordsvak krone er sammensatt. Vi står inne i en usikker konjunkturell situasjon globalt, med store bevegelser på finansmarkedene det siste året. Kronekursen er også sterkt knyttet til olje- og gassprisene, og så må vi ikke glemme rentenivået, fortsetter Knudsen.

- Motvind

At årets utenlandsferie kan bli en brutal opplevelse for lommeboka, er ikke valutastrategens største bekymring. Langt derifra.

- Dersom vi utover våren og sommeren møter mer motvind med tanke på å bekjempe inflasjon, og at vi ser store bevegelser i aksjemarkedet, så må vi ta høyde for at man fremdeles vil ha en svak krone og en utsatt valuta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer