Kroning gir milliardboost

Kosebamser, eksklusive smykker og en sjokoladebyste i full størrelse. Det skal ikke stå på merchen når kong Charles krones i helga.

MERCH: Skulle det friste kan britene sikre seg pappfigurer av kongen foran feiringen i helga. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB
MERCH: Skulle det friste kan britene sikre seg pappfigurer av kongen foran feiringen i helga. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Kunne det friste med en kongelig kosebamse? Eller hva med puter, tekopper, vesker, stearinlys eller en jubileumsøl, alt med rojalt preg?

Britene sparer bokstavelig talt ikke på konfekten når de skal markere den første kroningen på over 70 år.

– Stor økning

Og nettopp feiringen, og den voldsomme interessen for kong Charles-merch, kan være gode nyheter for en skadeskutt britisk økonomi, som er ventet å krympe med 0,3 prosent i år.

– Detaljsalget stiger vanligvis under store nasjonale begivenheter. Med tanke på at kongens kroning vil være en så historisk begivenhet, forventer vi en enda større økning, sier James Hardiman, senioranalytiker ved British Retail Consortium, til CNN.

Ikke alt som lages til helgas feiring skal selges. Sjokoladeprodusenten Mars Wrigley har laget en sjokoladebyste, i full størrelse, av kongen.

Det er også noe for dem som foretrekker litt mer eksklusive varer. Gullsmeden Boodles har lanserte en kroningsring som koster 395 000 pund.

Kroningen vil også gi vind i seilene på en krisepreget britisk tjenestesektor, som knapt hadde kommet seg etter coronapandemien da den ble rammet av skyhøye mat- og energikostnader.

– Sjelden hendelse

En tredel av bedriftene innenfor tjenestesektoren sier de er redd for konkurs i løpet av det neste året.

– Kroningen kommet på et veldig godt tidspunkt. Det kan løfte troen. Jeg tror det er mye entusiasme. Det er en sjelden hendelse. Mange kommer til å komme sammen på sine lokale puber, barer og restauranter, sier Kate Nichols, administrerende direktør i UKHospitality.

Tall fra Centre for Economics and Business Reasearch anslår at det dreier seg om en økning i pengebruk på 337 millioner pund, som kommer fra ekstra turisme og pubbesøk i løpet av den tre dager lange helgen, som inkluderer en ekstra helligdag mandag 8. mai.

Det engelske reiselivsorganet Visit England er enda mer optimistiske, og anslår at det økningen vil være 1,2 milliarder pund.

Ekstra helligdag koster

Det er likevel ikke alle som mener at det britiske økonomien faktisk vil tjene på kroningen samlet sett. Det dreier seg rett og slett om den ekstra helligdagen på mandag.

Da den britiske bruttonasjonalproduktet falt med 0,6 prosent i september i fjor, ble det av Office for National Statistics forklart med den ekstra helligdagen i forbindelse med dronning Elizabeths begravelse den måneden.

Konsulentselskapet PwC har anslått at en helligdag som faller på en mandag koster den britiske økonomien 887 millioner pund, selv etter at man har tatt med folks økte pengebruk.

Når det gjelder kroningen har det ikke kommet noen konkrete summer på hvor mye feiringen vil koste, men det blir anslått at det ligger på et sted mellom 50 og 100 millioner pund, ifølge BBC.

Vi snakker altså om opp mot én milliard norske kroner, selv om det har gått rykter om at feiringen skal «slankes litt» på grunn av den økonomiske situasjonen i Storbritannia.

Økonomien i trøbbel

Den britiske økonomien har vært i trøbbel lenge. Finansminister Jeremy Hunt har sagt at regjeringen regner med at inflasjonen vil falle til 2,9 prosent innen utgangen av året.

Inflasjonen har vært skyhøy de siste månedene, og var i februar 10,4 prosent. Det internasjonale pengefondet anslår at britisk økonomi vil krympe med 0,6 prosent i år, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer