Kroning gir milliardboost

Kosebamser, eksklusive smykker og en sjokoladebyste i full størrelse. Det skal ikke stå på merchen når kong Charles krones i helga.

MERCH: Skulle det friste kan britene sikre seg pappfigurer av kongen foran feiringen i helga. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB
MERCH: Skulle det friste kan britene sikre seg pappfigurer av kongen foran feiringen i helga. Foto: Odd ANDERSEN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Kunne det friste med en kongelig kosebamse? Eller hva med puter, tekopper, vesker, stearinlys eller en jubileumsøl, alt med rojalt preg?

Britene sparer bokstavelig talt ikke på konfekten når de skal markere den første kroningen på over 70 år.

– Stor økning

Og nettopp feiringen, og den voldsomme interessen for kong Charles-merch, kan være gode nyheter for en skadeskutt britisk økonomi, som er ventet å krympe med 0,3 prosent i år.

– Detaljsalget stiger vanligvis under store nasjonale begivenheter. Med tanke på at kongens kroning vil være en så historisk begivenhet, forventer vi en enda større økning, sier James Hardiman, senioranalytiker ved British Retail Consortium, til CNN.

Ikke alt som lages til helgas feiring skal selges. Sjokoladeprodusenten Mars Wrigley har laget en sjokoladebyste, i full størrelse, av kongen.

Det er også noe for dem som foretrekker litt mer eksklusive varer. Gullsmeden Boodles har lanserte en kroningsring som koster 395 000 pund.

Kroningen vil også gi vind i seilene på en krisepreget britisk tjenestesektor, som knapt hadde kommet seg etter coronapandemien da den ble rammet av skyhøye mat- og energikostnader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.