Corona:

- Kronisk unntakstilstand

Pandemien har hatt store ringvirkninger, og ført til et vanskelig år for mange. I Hemsedal ser de lyset i tunnelen, men «et smitteutbrudd nå vil være spikeren i kista», sier en hotellsjef.

HEMSEDAL: Det er mange som har tatt turen til Hemsedal i vinterferien. De «kjærkomne kronene» som kommer inn, er utrolig viktige, sier ordfører. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HEMSEDAL: Det er mange som har tatt turen til Hemsedal i vinterferien. De «kjærkomne kronene» som kommer inn, er utrolig viktige, sier ordfører. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

HEMSEDAL (Dagbladet): - Det har vært et katastrofeår med store minus.

Det forteller Robert Norman, hotellsjef ved Skarsnuten Hotell i Hemsedal.

Coronasituasjonen fører til en kraftig nedgang i omsetning.

- Vi går ned cirka 30-40 prosent i omsetning hver dag sammenliknet med fjoråret, da det koster å drive med smittevern. Vi kan ikke ha like mange sitteplasser og det er et mye høyere fokus på hygiene, munnbind, at folk spiser hver gang de bestiller alkoholholdige drikker, skriver han i en e-post til Børsen.

SKARSNUTEN: Hotellet har 90 prosent belegg i dagene som kommer, men mye ledig i neste uke, forteller hotellsjefen. I helgene er det som regel bra trafikk, men de kjenner på mangelen av grupper og konferanser i ukedagene. Foto: Skarsnuten hotell
SKARSNUTEN: Hotellet har 90 prosent belegg i dagene som kommer, men mye ledig i neste uke, forteller hotellsjefen. I helgene er det som regel bra trafikk, men de kjenner på mangelen av grupper og konferanser i ukedagene. Foto: Skarsnuten hotell Vis mer

Det er helt avgjørende for dem å holde åpent i vinter, understreker Norman. De vil ikke klare å ta igjen tapene i 2020, men med en bra jul og nyttår, samt helger og vinter- og påskeferie, skal de klare å begrense tapet. Men realiteten er at situasjonen er svært usikker.

- Et smitteutbrudd nå vil være spikeren i kista.

- Tøff avgjørelse

Turistkontoret i Hemsedal er låst og ser stengt ut. De kan ikke la folk vandre inn i den trange resepsjonen lenger, forklarer destinasjonssjef Richard Taraldsen.

Han ser tilbake til nedstengingen 12. mars. Hemsedal var fullt og det nærmet seg helg.

- Det var en tøff sak da vi måtte be alle gjestene som var her oppe om å dra. Vi måtte sende tekstmeldinger til alle i bookingsystemet om at de måtte snu og dra hjem igjen. Det var en tøff avgjørelse å ta. Da hadde vi mer eller mindre stengt ned absolutt alt.

OPPSVING: Richard Taraldsen tror Hemsedal vil få en oppsving til sommeren og i hvert fall til neste vinter. - Jeg ser positivt på framtiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPSVING: Richard Taraldsen tror Hemsedal vil få en oppsving til sommeren og i hvert fall til neste vinter. - Jeg ser positivt på framtiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
VINTERFERIE: Odd Svensgår forteller det er hyggelig med vinterferie og turister. - Vi passer på med smitteverntiltak. Folk generelt er flinke til å passe på, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VINTERFERIE: Odd Svensgår forteller det er hyggelig med vinterferie og turister. - Vi passer på med smitteverntiltak. Folk generelt er flinke til å passe på, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Også Odd Svensgår, butikksjef ved Shell i Hemsedal, merket endringen.

- Det er en ny situasjon vi har satt oss inn i. Fra en hektisk sesong til at det blir totalt stille. Det er litt som en spøkelsesby egentlig, sier han.

19. mars kom hytteforbudet, som skapte store diskusjoner. En måned seinere ble forbudet opphevet.

- Hytteeierne som da hadde vært innelåst i sine egne hjem i land og strand, hadde lyst til å komme seg ut igjen. Men Hemsedal er en kommersiell reiselivsdestinasjon hvor mer enn 60 prosent av gjestene er utenlandske. Det er et totalt bortfall av disse, sier destinasjonssjef Taraldsen.

Tomme senger

Hemsedal har rundt 7500 senger som går i profesjonell uteleie og de står mer eller mindre tomme i midtuka, ifølge Taraldsen. Tapet av midtuke- og utenlandske gjester, i tillegg til kurs og konferanse, har vært tungt.

- Helgeturismen er bra. Det har vært godt med besøk, men det veier ikke opp bortfallet.

For dem som driver med overnatting og restaurantvirksomhet, har svingningene i nye bestemmelser vært veldig utfordrende.

- For hver gang det blir endringer, bli hotellene våre oppringt: «Hva gjelder av regler, er det lov å komme opp?». Så det er avbookinger, påbookinger, avbookinger, påbookinger.

- Kronisk unntakstilstand

Et steinkast fra turistkontoret, langs hovedveien som går gjennom sentrum, ligger Hemsedal Cafe. Det ble startet opp av Carl «Calle» Johansen i 1989, og siden har bedriften utviklet seg til å bli en millionbedrift.

Sammen med sine partnere Jens Jørgensen og Thomas Karlsson, driver han med utleie av ferieleiligheter og afterski-stedet Stavkroa. I Fredrikstad driver de også utestedet NiNi Beach.

LYS I TUNNELEN: Calle Johansen har god tro på at at neste sesong «blir fantastisk»: - Vi ser at det er lys i tunnelen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LYS I TUNNELEN: Calle Johansen har god tro på at at neste sesong «blir fantastisk»: - Vi ser at det er lys i tunnelen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har holdt på i Hemsedal i 32 år, og jeg synes det er like moro ennå.

I 2019 omsatte de ifølge Johansen for 62 millioner kroner og sysselsatte rundt 100 personer. Nå ligger de på rundt en tredjedel av omsetningen og sysselsatte.

- Vi er i en kronisk unntakstilstand. Det har vi vært i ett år. Det er krise hele tiden, med nye retningslinjer og rammebetingelser. Men man har jo fått svart belte i å manøvrere nye rammebetingelser hele tiden, så man begynner jo å venne seg til det og se framover.

Han trekker fram «hytte-hemsedølen» som den viktigste gjesten. Han beskriver dem som lojale og trofaste, og mener de er mye av bærebjelken for det som har holdt liv i Hemsedal gjennom vintersesongen.

- De kommersielle gjestene, det utenlandske markedet, er helt borte. Det er mye ledig kapasitet i Hemsedal i vinterferien. Det er stille i forhold til hva det skal være, tross fantastiske forhold både i og utenfor bakken.

PÅGANG: Ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, sier de er klar for storinnrykk til kommunen i årets vinterferie. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Stavkroa

- Det er det Hemsedal har, som kanskje ikke andre destinasjoner har: Høye fjell og Stavkroa, hevder Johansen.

Han forteller at rundt en tredjedel av dem som er i skianlegget, innom Stavkroa etterpå. I 2020 har de gjennomført en stor utbygging av afterski-stedet, som nå vil romme 2600 mennesker. Som E24 skrev i januar, ble det pusset opp for nærmere 40 millioner kroner.

STAVKROA: I påsken håper Johansen at de skal holde dørene åpne for 180 gjester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STAVKROA: I påsken håper Johansen at de skal holde dørene åpne for 180 gjester. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Stålet var bestilt, brakkene til arbeiderne hadde kommet og det var for seint å stoppe. Så vi brettet opp ermene, hadde god tro på framtida og valgte å bygge ut til tross for pandemien vi sto i, sier han og forteller at lokale håndverkere sto for arbeidet.

I romjula åpnet Stavkroa opp igjen, men etter fem dager måtte dørene lukkes. Nå er det igjen afterski på Stavkroa, med en vri:

- Det er afterski med tapas på Stavkroa for 180 personer hver lørdag.

- Beintøft år

Ordfører Pål Rørby (Sp) forteller at det har vært en tung tid for hemsedølene. For eksempel gikk de fra å ha én prosent arbeidsledighet, til å komme opp på 36 prosent på det verste i mars.

- Dette har vært et beintøft år for kommunen, men ikke minst for reiselivet og turistnæringa vår, som har hatt røde tall og virkelig blødd.

Rørby forteller at de «kjærkomne kronene» som kommer inn i det som er igjen av sesongen nå, er utrolig viktige.

- Og derfor er det veldig viktig at vi klarer å holde åpent og at folk tar hensyn – bruker munnbind, holder avstand, ikke er for mange samla – nettopp for at vi skal slippe å stenge ned igjen.

- Hva vil et eventuelt smitteutbrudd føre til for dere?

TØFT ÅR: Ordfører Pål Rørby (Sp) legger ikke skjul på at det har vært et tøft år for hyttekommunen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TØFT ÅR: Ordfører Pål Rørby (Sp) legger ikke skjul på at det har vært et tøft år for hyttekommunen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Får vi et smitteutbrudd som vi mister kontrollen på, kanskje spesielt med en mutert versjon som smitter raskere, er ytterste konsekvens at vi må gå til hel eller delvis nedstenging. For mange bedrifter er det kroken på døra. Nå går det på stumpene her oppe, og vi gjør det vi kan for å klare oss gjennom denne tiden.

Han skryter av hemsedølene, som han mener består av «framoverlente og lite sutrete folk».

- Så her bretter man opp ermene og gjør det beste ut av det. Men på et eller annet tidspunkt kommer det en realitet økonomisk som man ikke kommer seg unna, og det nærmer vi oss hvis dette utarter.

HEMSEDAL: Mandag ettermiddag var det mange i kø til skiheisen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HEMSEDAL: Mandag ettermiddag var det mange i kø til skiheisen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
MANGE: Daglig leder ved Skistar Hemsedal forteller at det blir mange nordmenn i Hemsedal i vinterferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANGE: Daglig leder ved Skistar Hemsedal forteller at det blir mange nordmenn i Hemsedal i vinterferien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Stengte grenser

Til tross for en grå mandag er det liv i skibakken i Hemsedal. Andreas S. Eriksen, daglig leder ved Skistar i Hemsedal, viser også til at tapet av utenlandske turister.

- Cirka 65 prosent av våre gjester er utlendinger. Nå er grensene stengt. Vi har en økning av nordmenn. Men på grunn av de stengte grensene og at utlendingene ikke kommer inn, blir denne sesongen her svakere enn hva den pleier å være. Det er naturlig på grunn av situasjonen som råder.

Eriksen forteller at de er glad for alle nordmenn som tar turen i år.

- Så gleder vi oss til grensene åpner, så vi får igjen utlendingene forhåpentlig til neste sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer