Kronprinsen gikk på børs: Verdens mest verdifulle

Større enn giganter som Microsoft og Apple på få timer.

STØRST: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sa ja til å ta en liten del landets statlige oljeselskap på børs. På timer ble Aramco verdens største selskap målt i børsverdi. Foto: NTB scanpix / AP / Alexander Zemlianichenko
STØRST: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sa ja til å ta en liten del landets statlige oljeselskap på børs. På timer ble Aramco verdens største selskap målt i børsverdi. Foto: NTB scanpix / AP / Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert

Aksjekursen steg raskt til et forhåndsbestemt tak og handelen ble deretter stoppet. Men da hadde det statlige saudiarabiske oljeselskapet Aramco rukket å bli verdens største selskap målt i børsverdi.

Interessen var stor da Tadawul-børsen i Riyadh åpnet onsdag. Da handelen ble stanset, ble aksjen omsatt for vel 86 kroner.

Det verdsetter Aramco til 1.880 milliarder dollar, eller drøyt 17.200 milliarder kroner. Det gjør Aramco til verdens største selskap målt i børsverdi, større enn giganter som Microsoft og Apple.

Oljeavhengig

Delprivatisering av Aramco har vært helt sentralt i kronprins Mohammed bin Salmans plan for å gjøre landet mindre oljeavhengig, frigjøre midler til teknologisatsing og skape nye arbeidsplasser.

I begynnelsen av november ga myndighetene i kongedømmet grønt lys til salg av 1,5 prosent av aksjene.

Oljefondet sier nei

Det norske oljefondet hadde til sammenligning en verdi på drøyt 10.200 milliarder kroner i morgentimene onsdag.

Oljefondet, som vanligvis pleier å kjøpe aksjer ved store børsnoteringer som dette, kommer ikke til å investere i Aramco.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer