Kronprinsen gikk på børs: Verdens mest verdifulle

Større enn giganter som Microsoft og Apple på få timer.

STØRST: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sa ja til å ta en liten del landets statlige oljeselskap på børs. På timer ble Aramco verdens største selskap målt i børsverdi. Foto: NTB scanpix / AP / Alexander Zemlianichenko
STØRST: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sa ja til å ta en liten del landets statlige oljeselskap på børs. På timer ble Aramco verdens største selskap målt i børsverdi. Foto: NTB scanpix / AP / Alexander Zemlianichenko Vis mer
Publisert

Aksjekursen steg raskt til et forhåndsbestemt tak og handelen ble deretter stoppet. Men da hadde det statlige saudiarabiske oljeselskapet Aramco rukket å bli verdens største selskap målt i børsverdi.

Interessen var stor da Tadawul-børsen i Riyadh åpnet onsdag. Da handelen ble stanset, ble aksjen omsatt for vel 86 kroner.

Det verdsetter Aramco til 1.880 milliarder dollar, eller drøyt 17.200 milliarder kroner. Det gjør Aramco til verdens største selskap målt i børsverdi, større enn giganter som Microsoft og Apple.

Oljeavhengig

Delprivatisering av Aramco har vært helt sentralt i kronprins Mohammed bin Salmans plan for å gjøre landet mindre oljeavhengig, frigjøre midler til teknologisatsing og skape nye arbeidsplasser.

I begynnelsen av november ga myndighetene i kongedømmet grønt lys til salg av 1,5 prosent av aksjene.

Oljefondet sier nei

Det norske oljefondet hadde til sammenligning en verdi på drøyt 10.200 milliarder kroner i morgentimene onsdag.

Oljefondet, som vanligvis pleier å kjøpe aksjer ved store børsnoteringer som dette, kommer ikke til å investere i Aramco.

Finansdepartementet ga for ett år siden instrukser som innebærer at fondet inntil videre ikke kjøper seg opp i selskap i land som Saudi-Arabia.

Investorer

0,5 prosent av Aramco-aksjene som ble lagt ut for salg onsdag, var forbeholdt private investorer. Forutsetning for å kjøpe er imidlertid at du har saudiarabisk statsborgerskap, er bosatt i landet eller i en av de andre golfstatene.

De øvrige aksjene som ble lagt ut for salg, var forbeholdt institusjonelle investorer. Investeringsfond basert i regionen sikret seg flesteparten.

Mohammed bin Salman ønsket opprinnelig å legge 5 prosent av aksjene ut for salg og notere Aramco på en utenlandsk børs, men dette fikk han ikke gjennomslag for.

Dårlig rykte

Utenlandske investorer sto heller ikke i kø for å kjøpe seg inn i Aramco, noe kronprinsens omstridte rolle og de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Saudi-Arabia trolig var en medvirkende årsak til.

Human Rights Watch (HRW) slo nylig fast at Mohammed bin Salmans reformer er fulgt opp av økt undertrykkelse for å tie dissidenter og kritikere, og Amnesty International tegner også et dystert bilde av situasjonen i landet.

Amerikansk etterretning har konkludert med at det mest sannsynlig var kronprinsen selv som beordret drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer