Kronprinsparet varsler sparegrep

Kronprinsparet vurderer å få installert solceller på Skaugum.

SPAREGREP?: Kongehuset har allerede varslet flere sparegrep i møte med høye strømpriser. Nå varsler kronprinsparet at de ønsker å gå til anskaffelse av solceller. Foto: Lise Åserud / NTB
SPAREGREP?: Kongehuset har allerede varslet flere sparegrep i møte med høye strømpriser. Nå varsler kronprinsparet at de ønsker å gå til anskaffelse av solceller. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en e-post, som Budstikka har fått tilgang til, spør slottsforvalter Per Arne Bjørnstad Asker kommune om hvorvidt de må søke om å installere solcellepaneler på Skaugum.

- Viser til stedlig møte/befaring med Nils Hjermann den 21.10 dette år hvor det fra eiers side ble introdusert sonderinger rundt mulig etablering av solcellepaneler på hovedbygningens yttertak, heter det i e-posten, ifølge Budstikka.

VIL TA GREP: Kronprinsparet vurderer å få installert solcellepanel på Skaugum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL TA GREP: Kronprinsparet vurderer å få installert solcellepanel på Skaugum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette vil resultere i en endring av dagens yttertaksflate som består av takstein, dog er det forutsatt at den løsning som det arbeides med også skal reflektere opprinnelig utseende på bygningen som besto av diagonalstilte skiferplater, skriver Bjørnstad.

Man trenger ikke egentlig å søke om å sette opp solceller, men slottsforvalteren tok kontakt med kommunen for å bekrefte at dette ikke var nødvendig, skriver avisa.

Det er ikke første gang i år at de kongelige tar grep for å holde strømutgiftene nede.

For selv ikke Kongehuset slipper unna de skyhøye strømregningene som har dumpet ned i postkassene til folk over det ganske land i år. Nettopp derfor gjennomfører Slottet i høst ekstra tiltak for å redusere strømforbruket.

Sparetiltak på Slottet

De har også leid inn konsulenter for å se på ytterligere tiltak de neste åra, opplyste kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Børsen i oktober.

Fra 2020 til 2021 ble nemlig utgiftene Slottet har til strøm og oppvarming mer enn doblet, fra 3,5 til 7,4 millioner kroner. Og med årets høye strømpriser, blir regninga for 2022 rekordhøy: Fram til oktober i år hadde utgiftene allerede nådd 7 millioner.

- Slottet er et utfordrende bygg når det gjelder større energitiltak. Slottet bruker store mengder energi til oppvarming av rom, både på grunn av byggets utforming og begrensningene som finnes for bygningsmessige endringer som kunne ha redusert varmetapet, skrev Varpe i en epost til Børsen.

Hun opplyste samtidig om at det energikrevende bygget ikke har fastprisavtale på strøm, da de «mener det ikke er hensiktsmessig».

Blant tiltakene Slottet for tida gjennomfører, er følgende:

  • Tette varmelekkasjer: Slottet har et pågående oppgraderingsprosjekt der de tetter de om lag 300 vinduene for lekkasjer.
  • Redusere varme: Ny minimumstemperatur på ti grader når rom ikke er i bruk. Rom som er i daglig bruk vil ha en fast temperatur på 19 grader, men det vil være mulighet til å øke temperaturen til 21 grader.
  • Skru av lys: Nye rutiner for å skru av lys som ikke er nødvendige.
  • Skifte lyskilder til LED: Slottet er ferdige med 80 prosent av arbeidet med å bytte til LED-belysning innendørs. Det samme gjelder all utebelysning i Slottsparken.
  • Alternative energikilder: Stallbygningen og Slottsgartneriet har fjernvarme. De har forsøkt å ha solceller på taket til Slottet og Stallbygningen, men har utfordringer med det på grunn av byggenes høye alder. Logistikkbygget i Dronningparken har solceller på take

- Slå av lys

Da kongeparet i slutten av august ble spurt om de hadde noen strømsparetips, svarte kongen ifølge NRK:

- Slå av lys man ikke trenger.

Dronningens svar var derimot litt mer utfyllende:

- Jeg har bodd i Sveits i to år, for lenge, lenge siden. Der sparte man på strømmen hele tida. Man hadde kun ett lys i hvert rom og dusjet én gang i uka. Vi flommer over med lys og varme. Jeg tror vi har litt godt av å tenke at det går an å kutte lite grann ned. Hvis alle gjør litt, så hjelper jo det også, sa hun da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer