Bitcoin

Krypto-rekord: - Vil erstatte gull

Verdien på kryptovalutaen Bitcoin stiger til nye høyder.

VERDIFULLE: Kryptovaluaten Bitcoin opplever en voldsom vekst i verdi. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
VERDIFULLE: Kryptovaluaten Bitcoin opplever en voldsom vekst i verdi. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Mandag skjøt verdien på Bitcoin i været og slo den gamle rekorden på 19783 dollar (om lag 174000 norske kroner) fra 2017.

Verdien på kryptovalutaen har gått opp og ned som en yoyo den siste tida. I forrige uke var også verdien over 19.000 dollar (om lag 167200 kroner) før den falt til rundt 17000 dollar (om lag 149600 kroner) torsdag og fredag, ifølge Coin Metrics. Mandag morgen skjøt valutaen fart igjen, og nå har kryptovalutaen nesten doblet seg i verdi siden tidlig i september.

- Vår teori er at Bitcoin er gull 2.0, og at det vil erstatte gull. Og dersom det skal gjøre det, må det ha en markedsverdi på 9 billioner dollar (om lag 79,2 billioner kroner). Så vi tror Bitcoin kan nå en pris en dag på 500000 dollar (om lag 4,4 millioner kroner). Så med en verdi på 18000 dollar er det en situasjon hvor du enten bør holde på de du har, eller kjøpe mer, fordi vi tror verdien kan øke 25 ganger herfra, sier Tyler Winklevoss, en av grunnleggerne av kryptobørsen Gemini til podkasten Squawk Box, ifølge CNBC.

Svinger

Verdien svinger imidlertid voldsomt. Seint i 2017 nådde valutaen nesten en verdi på 20000 dollar. Bare tolv måneder seinere hadde den sunket til under 4000 dollar.

Da Bitcoin satte sin gamle rekord i 2017, var det i stor grad drevet av interesse fra investorer i Asia, som nettopp hadde oppdaget kryptovalutaer. Den gangen mistet den raskt momentum mens folk begynte å lure på om den kunne brukes til noe annet enn kjappe nettspekulasjoner og til narkotika og løsepenger, skriver New York Times.

Nå er imidlertid Bitcoin mye mindre drevet av spekulasjoner.

Kjøpere - særlig amerikanske investorer - behandler Bitcoin mer som en alternativ ressurs, liknende gull. I stedet for å kjøpe og selge Bitcoin raskt, bruker investorer valutaen til å plassere deler av sine investeringsportefolier utenfor innflytelsesområdet til myndigheter og tradisjonelle finanssystemer, ifølge en analyse fra Chainalysis.

Ny type investorer

- Det er en veldig forskjellig type folk som har kjøpt Bitcoin i det siste. De gjør det i jevnere mengder over vedvarende tidsperioder, og de tar det ut av markedet og holder dem som en investering, sier sjeføkonom i Chainalysis, Philip Gradwell, til New York Times.

Bitcoins vekst er også en del av en generell oppgang i markedene med avklaringen av det amerikanske presidentvalget og potensielle vaksiner mot corona i nær framtid.

Bitcoin ble lansert tidlig i 2009 av pseudonymet Satoshi Nakamoto. Datakodene innebærer at det totale tilbudet av Bitcoin vil være begrenset. Det vil bare bli laget 21 millioner enheter, som blir distribuert i små doser hver dag til noen datamaskiner som opprettholder valutaens infrastruktur.

Som gull kan også Bitcoin bli flyttet og oppbevart utenfor rekkevidda til myndigheter og finansinstitusjoner. Dermed er valutaen også blitt knyttet til ulike former for kriminell og lyssky virksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer