Ukraina-krisen

Krypto-utvei for Putin: - Usannsynlig

Vesten fryser midler og tilganger til Russland og innflytelsesrike borgere. Kryptobørsene utelukker derimot ingen.

NEPPE KRYPTO-KAR: Ekspertene tror ikke Putin kommer til å benytte seg av krypto. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/NTB
NEPPE KRYPTO-KAR: Ekspertene tror ikke Putin kommer til å benytte seg av krypto. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/NTB Vis mer
Publisert

I over ei uke har Russland og Putin revet og slitt i Ukrainas frihet. Krigen har fått sterke reaksjoner i resten av verden. Vesten har fordømt Russlands invasjon, og sanksjoner på sanksjoner har rammet landet og dets mektigste.

Verdier i vestlige banker er fryst, innreiseforbud er trådt i kraft og russiske banker er utestengt fra det globale betalingssystemet Swift.

Samtidig har rubelens verdi falt drastisk. Sanksjonene har ført til at russisk økonomi er på full fart mot total kollaps.

Nå ser også USA på hvordan de kan strupe russernes tilgang til kryptobørsen. Justisdepartementet kunngjorde onsdag at de har satt i gang en innsatsgruppe for å håndheve sanksjoner, skriver CNBC. Som en del av dette vil de gå målrettet mot bruken av kryptovaluta for å unngå sanksjonene.

Spekulerer på overføring

Kryptovaluta gir nemlig større frihet, da de ikke er bundet av tradisjonelle banker, og derfor ikke Vestens sanksjoner. Den siste uka har det derfor blitt spekulert på om Putin og hans maktelite vil brukte krypto for å flytte verdier utenlands.

- Vi er ved et veiskille i global historie hvor sentralbanker i nasjonalstater ikke lenger har direkte kontroll over de finansielle verktøyene som før ble brukt til å innføre globale sanksjoner. Med kryptovaluta i sin spede begynnelse kan disse desentraliserte valutaene mangle infrastrukturen som trengs for å regulere institusjoner så store som Russland, sier Eric Michard i Off The Chain, en blokkjede-sikkerhetskonferanse, til The Guardian.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

USA-sanksjonerte Iran har blant annet solgt sine energireserver til bitcoin-gravere, som blir betalt direkte i bitcoin, som deretter brukes til å betale for import, viser en studie sitert av Reuters.

- Stor risiko

Kryptoekspert og gründer av Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen, mener imidlertid situasjonen er en helt annen i Russland.

- Det som skjer nå er at enkeltindivider søker å skaffe seg kryptovaluta. Man har sett rekordhandel i både Ukraina og Russland i forbindelse med invasjonen, sier han.

At Putin og hans maktelite plutselig flytter formuene sine til kryptovaluta, kommer imidlertid ikke til å skje, slår han fast.

- Jo større verdier du har og skal flytte, jo vanskeligere er det, spesielt når man er på sanksjonslista. Det er lettest for dem som er mindre, eller flytter en liten andel av midlene. Selv om kryptovaluta kunne fasilitert overføringen, vil vedkommende være lett identifiserbar og sanksjonerbar. For en styrtrik oligark ville det vært forbundet med stor risiko å flytte store verdier, sier han.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

- Så det er urealistisk at Putin flytter verdiene sine til kryptovaluta?

- Han må jo først finne noen som vil selge ham bitcoin, så det spørs hvem det er. Men så lenge Kina ikke kommer med sanksjoner eller strammer inn, så er det mye mer aktuelt å bruke kinesisk valuta enn bitcoin.

- Veldig usannsynlig

Bull Jenssen forklarer at det er ulike regler fra land til land, men at kryptovaluta er underlagt ulike varianter av anti-hvitvasking- og antiterrorlover over hele verden.

- La oss si det hadde blitt kjempepopulært for russerne å kjøpe krypto for å unngå sanksjoner, og at det ga Putin full fleksibilitet. Det ville kunne svekket omdømmet for kryptovaluta. Det er imidlertid veldig usannsynlig og hovedanvendelsen i forbindelse med krigen er å donere til Ukraina. Narrativet veier tyngst på den positive siden, mener han.

UTELUKKER KRYPTOFLUKT: Thorbjørn Bull Jenssen mener det er usannsynlig at rike russere flytter verdier til krypto. Foto: Arcane
UTELUKKER KRYPTOFLUKT: Thorbjørn Bull Jenssen mener det er usannsynlig at rike russere flytter verdier til krypto. Foto: Arcane Vis mer

Han legger også til at Russland i utgangspunktet har vært svært skeptiske til krypto. I slutten av januar gikk Russlands sentralbank ut og sa at de ønsket forbud mot utvinning og handel med kryptovaluta, i likhet med Kina.

- Andre myndighetsorganer vil ikke forby det, men få et mer regulert system, sier kryptoeksperten.

Seniorforsker og lærer i bitcoin og blokkjede-teknologi ved Høyskolen på Vestlandet, Svein Ølnes, deler samme syn som Bull Jenssen.

- Jeg tror faren av krypto i Russland er betydelig overdrevet. Det er fortsatt en veldig liten valuta sammenliknet med alle andre. Det vil fort merkes om noen prøver å flytte store summer i for eksempel bitcoin, sier han til Børsen.

Mulig å sanksjonere

Han tror imidlertid vanlige borgere i Russland kan flytte over sparepenger i kryptovaluta, men at det er nærmest umulig for de større aktørene.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Selv om sanksjonene foreløpig ikke rammer kryptohandelen direkte, følger USA med her. Spørsmålet er hvilke konsekvenser det faktisk kan få.

- Kan det bli aktuelt å innføre sanksjoner på kryptovaluta?

- Det er vanskeligere å sanksjonere krypto enn de sentraliserte valutaene. Det er ikke umulig, men vanskeligere. Parallellen til Internett er ganske treffende. Det er så vidt kommet forslag om å stenge Russland ute fra Internett, men det er kanskje ikke mulig og kanskje ikke ønskelig, sier Ølnes.

Han trekker fram Canada truckers-saken, som viser at sanksjoner mot krypto er mulig. Kanadiske trailersjåfører protesterte mot corona-tiltak i ukevis, og digitale lommebøker som støttet opprøret ble blokkert fra å gjøre transaksjoner.

- Det de gjorde var å spore opp hvem som var på ulike adresser, eller å pålegge ulike vekslingstjenester å oppgi informasjon om brukerne, for så å legge sanksjoner på dem. I Russland ville det eventuelt blitt gjort mot oligarkene, men de bruker neppe sin egen krypto-lommebok, så det ville ha hatt lite effekt. Alt i alt er det lite sannsynlig at krypto er noe problem her, slår han fast.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Sarah Beth Felix, ekspert på anti-hvitvasking og -sanksjoner, sier til CNBC at oligarker og selskaper sannsynligvis var forberedt på sanksjoner, og allerede før invasjonen flyttet store verdier utenlands.

- Jeg antar at milliarder på milliarder av dollar allerede er flyttet gjennom frontselskaper og skallselskaper som vi har rundt i verden, eid av russiske selskaper og individer, uavhengig av om det involverer krypto eller tradisjonell bank-til-bank-tilgang, sier hun.

Salman Banaei, leder for offentlig politikk ved blokkjede-dataplattformen Chainalsys i Nord-Amerika, mener det eneste sannsynlige scenarioet for russisk krypto-overføring er dersom det har skjedd gjennom små beløp over flere måneder.

- Russlands elite og finansielle myndigheter har forberedt seg på sanksjoner en stund, sier han til CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer