Ukraina-krisen

Krypto-utvei for Putin: - Usannsynlig

Vesten fryser midler og tilganger til Russland og innflytelsesrike borgere. Kryptobørsene utelukker derimot ingen.

NEPPE KRYPTO-KAR: Ekspertene tror ikke Putin kommer til å benytte seg av krypto. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/NTB
NEPPE KRYPTO-KAR: Ekspertene tror ikke Putin kommer til å benytte seg av krypto. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin/NTB Vis mer
Publisert

I over ei uke har Russland og Putin revet og slitt i Ukrainas frihet. Krigen har fått sterke reaksjoner i resten av verden. Vesten har fordømt Russlands invasjon, og sanksjoner på sanksjoner har rammet landet og dets mektigste.

Verdier i vestlige banker er fryst, innreiseforbud er trådt i kraft og russiske banker er utestengt fra det globale betalingssystemet Swift.

Samtidig har rubelens verdi falt drastisk. Sanksjonene har ført til at russisk økonomi er på full fart mot total kollaps.

Nå ser også USA på hvordan de kan strupe russernes tilgang til kryptobørsen. Justisdepartementet kunngjorde onsdag at de har satt i gang en innsatsgruppe for å håndheve sanksjoner, skriver CNBC. Som en del av dette vil de gå målrettet mot bruken av kryptovaluta for å unngå sanksjonene.

Spekulerer på overføring

Kryptovaluta gir nemlig større frihet, da de ikke er bundet av tradisjonelle banker, og derfor ikke Vestens sanksjoner. Den siste uka har det derfor blitt spekulert på om Putin og hans maktelite vil brukte krypto for å flytte verdier utenlands.

- Vi er ved et veiskille i global historie hvor sentralbanker i nasjonalstater ikke lenger har direkte kontroll over de finansielle verktøyene som før ble brukt til å innføre globale sanksjoner. Med kryptovaluta i sin spede begynnelse kan disse desentraliserte valutaene mangle infrastrukturen som trengs for å regulere institusjoner så store som Russland, sier Eric Michard i Off The Chain, en blokkjede-sikkerhetskonferanse, til The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer