«Kryptodronningen» som forsvant

Hun skulle skape kryptovalutaen som skulle «drepe» Bitcoin. Flere milliarder kroner har blitt investert i selskapet, som av amerikansk påtalemyndighet omtales som et «bedragersk pyramidespill».

SPORLØST FORSVUNNET: I tre år jobbet Ruja Ignatova med å rekruttere folk til Onecoin. Så forsvant hun sporløst høsten 2017. Foto: Onecoin
SPORLØST FORSVUNNET: I tre år jobbet Ruja Ignatova med å rekruttere folk til Onecoin. Så forsvant hun sporløst høsten 2017. Foto: Onecoin Vis mer
Publisert

- Om to år vil ingen snakke om Bitcoin lenger.

Den da 36 år gamle bulgarske forretningskvinnen Ruja Ignatova leverte spådommen foran tusenvis av entusiastiske fans på Wembley Arena sommeren 2016.

Hun påsto at hun, og selskapet hennes Onelife, som ble opprettet i 2014, hadde skapt kryptovalutaen som skulle utkonkurrere Bitcoin, men drøye tre år etter opptredenen i London, er Ignatova sporløst borte.

Hun har ikke blitt sett på to år, og amerikanske påtalemyndigheter har kommet med en knusende omtale av selskapet.

- Et bedragersk pyramidespill.

Onecoins advokat i Norge, Per Danielsen, avviser anklagene mot selskapet.

Dømt etter fabrikk-konkurs

Ignatova er utdannet innen økonomi og rettsvitenskap. Etter et mislykket forsøk med kryptovalutaen BigCoin, gikk hun og den svenske nettverksselgeren Sebastian Greenwood i gang med å skape selskapet som skulle gjøre henne til en kjendis, i alle fall i kryptovalutaens verden, i 2014.

Da så Onecoin, den påståtte kryptovalutaen som skulle drepe Bitcoin, dagens lys. Hvor mye penger folk verden rundt har investert i Onecoin siden den gang, er ikke godt å si.

Dokumenter BBC har fått tilgang til avslører at det ble investert fire milliarder euro mellom august 2014 og mars 2017. Trolig har det gått langt mer penger inn i selskapet. BBC oppgir rundt 15 milliarder euro til sammen, mens magasinet Fortune skriver at det kan dreie seg om over 19 milliarder euro.

Det er uansett svimlende summer det er snakk om. På verdensbasis skal godt over 3 millioner mennesker ha blitt medlemmer, og ifølge Aftenposten dreier det seg om rundt 14.000 nordmenn.

Ble oppringt

Men kritikken har haglet mot Onecoin. Årsaken er at eksperter mener de ikke baserer seg på blokkjedeteknologien.

Det er den som gjør at for eksempel Bitcoin regnes som gangbar valuta, fordi alle som er tilknyttet den kan se hva som blir gjort i systemet, noe som gjør at man ikke kan manipulere verdien.

KRYPTOEKSPERT: Bjørn Bjercke. Foto: Privat
KRYPTOEKSPERT: Bjørn Bjercke. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kan garantere, med bevis, at de ikke har blokkjede. Jeg baserer det på det jeg har blitt fortalt og de testene jeg har gjort selv, sier den norske rådgiveren og kryptoeksperten Bjørn Bjercke, som i dag jobber i konsulentselskapet Sopra Steria.

Her får Bjercke støtte av amerikanske påtalemyndigheter, som skriver at «etterforskningen har vist at Onecoin mangler en ekte blokkjede som er offentlig og mulig å etterprøve».

Bjercke omtales som «Mr. Bitcoin Norge» og har i tre år jobbet med å spre informasjon om Onecoin, som han mener er helt verdiløs som valuta. Ifølge ham startet det hele med flere telefonsamtaler i månedsskiftet september/oktober 2016, fra en person som jobbet som rekrutterer for Onecoin.

- Jeg ble lovet bil, leilighet og to og en halv million i årslønn. Jeg tenkte: «Har jeg skutt gullfuglen?» Men hvilket selskap det var snakk om var noe de holdt tilbake fram til den siste samtalen. Det jeg skulle gjøre ble hardtslående. De hadde ikke noe blokkjede, sier han.

- Åpenbart «scam»

For det dreier seg i realiteten trolig om en database som kan manipuleres av dem som står bak den, mener Bjercke. Noe helt annet enn blokkjede-teknologien, som Bjercke sammenlikner med sudoku eller en Rubiks kube: Det er umulig å jukse.

Jobben Bjercke sier han ble tilbudt handlet om å bygge en blokkjede.

Omtrent samtidig som Bjercke sier han ble forsøkt rekruttert til å lage en blokkjede for selskapet, som allerede i to år hadde overbevist folk å om skyte inn sparepengene sine, sto Ruja Ignatova på scenen og sa at selskapet åpnet en ny blokkjede. Det skjedde under et arrangement i Bangkok 1. oktober, men, ifølge rekruttereren, hadde de altså ikke det.

TILBUD: Denne GDPR-henvendelsen beviser at Bjørn Bjercke ble foreslått for OneCoin 6. oktober 2016.
TILBUD: Denne GDPR-henvendelsen beviser at Bjørn Bjercke ble foreslått for OneCoin 6. oktober 2016. Vis mer

- Det var først seinere jeg fant ut at Ruja Ignatova sto på scenen, omtrent samtidig som jeg hadde disse samtalene, og startet en ny blokkjede. Da tenkte jeg at her er det veldig store ugler i mosen. De rekrutterer meg samtidig som de starter en ny blokkjede, sier Bjercke, som leverer følgende dom over Onecoin:

- Alle som driver med kryptovaluta og er godt kjent med det, ser at det er en scam i løpet av tre minutter. Det var åpenbart for meg med en gang, sier Bjercke.

Det er også dette som har bidratt til at selskapet har fått drive videre, mener Bjercke. For det har falt mellom to stoler.

- For folk flest er det bare nok en falsk kryptovaluta, og de som holder på med kryptovaluta ser på det og tenker at det åpenbart ikke er kryptovaluta, og ikke noe de ville brukt fem minutter på en gang. Det er ingen som holder dem ansvarlige, sier Bjercke.

Advokat Per Danielsen representerer selskapet bak Onecoin i Norge. I en e-post til Dagbladet skriver han følgende om påstanden om at Onecoin ikke har blokkjede-teknologi:

«Riktig faktum er at tysk påtalemyndighet har etterforsket grundig og konkludert med at Onecoin ikke bedriver pyramidespill og at selskapet har blokkjede-teknologi. I Sverige har påtalemyndigheten også etterforsket og henlagt saken.»

«Kryptodronningen» forsvant

Ifølge FilterNyheter kjøper de som går inn i Onecoin «pakker», som inneholder undervisningsmateriell, i tillegg til digitale «tokens», som det blir gitt inntrykk av skal sette dem i stand til å utvinne sine egne onecoins.

Selv hevder selskapet dette er verdifulle produkter, og «er blant annet av tysk politi bedømt å være seriøse og av verdi. Verdien av utdanningspakkene motbeviser påstanden om pyramidespill», hevder selskapet.

Selskapets grunnlegger Ruja Ignatova reiste mellom 2014 og 2017 verden rundt for å få stadig flere til å investere i Onecoin, men plutselig ble det helt stille fra «kryptodronningen».

I oktober 2017 skulle Ignatova snakke under en samling for Onecoin-promotører i Lisboa, men hun dukket aldri opp. Onecoins hovedkontor i Sofia kunne heller ikke gi noe godt svar på hvor hun var. Hun var sporløst forsvunnet.

De klareste sporene er dem som FBI presenterte for retten tidligere i år. Bare to uker etter at hun skulle vært i Lisboa, gikk Ignatova om bord et Ryanair-fly fra Sofia til Aten. Hvor hun har tatt veien etter det, er det ingen som sikkert vet. Hvorfor hun forsvant, er også et åpent spørsmål.

Hele Igantovas forsvinning danner bakteppet for BBC-podkasten «The Missing Cryptoqueen», som i tillegg til å presentere hele historien om Ignatova og Onecoin, tar mål av seg om å spore henne opp. Det klarer de ikke.

Det nærmeste de kom var Frankfurt, men de fant henne ikke. Likevel fikk de et tips noe dager etter at de hadde oppsøkt den tyske byen. Tipset fortalte dem at de var på rett sted, og at de måtte fortsette å lete. Det ryktes at Igantova har endret kraftig på utseendet for å ikke bli gjenkjent.

Dømt i USA

Ruja Ignatovas yngre bror Konstantin Ignatov, som tok over ledelsen av Onecoin da storesøsteren forsvant, ble arrestert på flyplassen i Los Angeles i mars. Samtidig ble også Ruja Ignatova siktet og etterlyst over hele verden.

Den svenske samarbeidspartneren Sebastien Greenwood skal allerede være i amerikanske myndigheters forvaring, og Ruja Ignatovas tidligere advokat, Mark Scott, ble i forrige uke kjent skyldig i hvitvasking av 400 millioner dollar, skriver BBC.

Ifølge Aftenposten var Ignatov innkalt som vitne i denne saken, og fortalte her at det hele var svindel.

I oktober inngikk han en tilståelsesavtale med amerikanske påtalemyndigheter og tilsto flere tiltalepunkter, deriblant hvitvasking av penger og bedrageri. Han venter nå på å få utmålt sin straff.

«Ignatov har aldri uttalt at Onecoin driver med svindel. Han har bare vitnet mot den amerikanske advokaten Scott og uttalt at advokaten må ha bedrevet 'wire fraud', altså overført penger mellom stater i USA uten tillatelse. Det har ingen forbindelse med Onecoin. Ignatov slippes nå løs fordi han har samarbeidet med påtalemyndigheten i USA. Han forfølges altså ikke for sin befatning med Onecoin, og blir trolig snart en fri mann», skriver advokat Per Danielsen til Dagbladet.

I en pressemelding skriver den amerikanske påtalemyndigheten at de mener Ruja Ignatova og Greenwood grunnla og bygde Onecoin i den hensikt å drive bedrageri.

- Dette er en gammeldags svindel, med en virtuell tvist. Som påstått i rettsdokumentene så ble kryptovalutaen Onecoin skapt med det ene formål å svindle investorer, sier spesialagent John R. Tafur i de amerikanske skattemyndighetene, IRS.

Det vises blant annet til en e-post de to grunnleggerne imellom, der Ignatova beskriver tankene sine om en «exit»-strategi fra Onecoin. Det første alternativet hun listet opp var:

«Ta pengene og løpe, og la noen andre ta skylden.»

Advokat Danielsen avviser svindelpåstandene.

«Du er feilinformert. Amerikansk påtalemyndighet har ikke påstått det du refererer. At en ansatt i skatteverket har uttalt noe i den retning er ikke bevis for hva påtalemyndigheten mener. Det er bare uttrykk for hva en tilfeldig ansatt mener. Like uinteressant som hva en journalist måtte mene, faktisk», skriver han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer