Bitcoin

Kryptoriking døde: Gigantformue kan ryke

Den rumenske milliardæren kan ha tatt med seg passordet til gigantverdiene i døden.

SATT PÅ MILLIARDER: Den rumenske kryptorikingen døde plutselig. Nå kan den enorme bitcoinbeholdninga hans være tapt for alltid. Foto: Twitter
SATT PÅ MILLIARDER: Den rumenske kryptorikingen døde plutselig. Nå kan den enorme bitcoinbeholdninga hans være tapt for alltid. Foto: Twitter Vis mer
Publisert

Da den kontroversielle kryptomilliardæren Mircea Popescu (41) døde brått i slutten av juni, etterlot han seg en gigantisk formue i bitcoin.

Han skal ha blitt tatt av strømmen da han var på svømmetur, utenfor kysten av Costa Rica, ifølge blant annet New York Post, som siterer lokale medier.

Det er spekulert på om den enorme bitcoinbeholdninga rumeneren etterlot seg er en av verdens største holdt av en enkeltperson.

Nå er det uklart hva som skjer med gigantverdiene.

- Eide 30 000 bitcoins

Én bitcoin er i dag verdt i overkant av 34 000 dollar. Den digitale valutaen har som kjent hatt en spinnvill vekst de seineste åra.

Popescu blir omtalt som en kryptopioner som satt på flere titalls tusen bitcoins da han gikk bort. Noen hevder det skal ha dreid seg om hele 30 000 av den digitale mynten.

Dersom anslagene stemmer, kan bitcoinene hans ha hatt en verdi på svimlende 2 milliarder dollar, cirka 17 milliarder kroner, rundt toppen i april.

Kursen har imidlertid falt noe siden den gang. Dersom Popescu hadde 30 000 av den digitale mynten, er de i dag verdt 8,8 milliarder kroner.

Kontroversiell

Milliardæren skal ha holdt kortene tett til brystet. Noen spekulerer på om han kan ha sittet på mye mer.

Popescu skal ha gjort seg bemerket i kryptomiljøer for sin blogging om bitcoin og andre kryptovalutaer på ulike plattformer. Han var imidlertid en kontroversiell figur, da flere av utspillene hans skal ha vært rasistiske og kjønnsdiskriminerende, ifølge australske News.com.

Formuen på spill

Hva som skjer med Popescus gigantformue er nå et åpent spørsmål.

- Tilgang til Mircea Popescus angivelige bitcoinmilliarder ville bare være tilgjengelig via hans private passord, enten han lagret dem digitalt eller i en kald lommebok som en fysisk Bitcoin-lommebok, sier sjef i kryptohandelselskapet Voyager, Steve Ehrlich til Market Watch.

- Det er uklart om noen andre enn Popescu har tilgang til disse lommebøkene, legger han til.

- Gjør andres verdt mer

Selv om Popescus etterlatte antakelig nå river seg i håret, mener enkelte at de tapte bitcoinene kan være godt nytt for andre som sitter på bitcoins.

Tapet kan gjøre eksisterende bitcoins mer verdt, fordi det totale antallet bitcoins aldri vil overstige 21 millioner stykker, skriver Market Watch.

Ifølge Financial Times skrev investor Anthony Pompliano dette i en tweet som han seinere slettet:

- Vi får kanskje aldri vite hvor mange som er tapt, eller om de faktisk er det, men la meg minne dere på hva Satoshi (bitcoins grunnlegger) en gang sa: «Tapte mynter gjør bare alle andres verdt litt mer. Se på det som en donasjon til resten».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer