Økokrim:

Kryptotyveri for fem milliarder kroner

Om lag 750 personer i Norge skal ha hatt verdier i nettspillet Axie Infinity da tyveriet fant sted.

I forbindelse med en nylig oppstartet etterforskning holder Økokrim pressekonferanse kl. 13 tirsdag.... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag har Økokrim kalt inn til pressekonferanse i forbindelse med en nylig oppstartet etterforskning.

Saken dreier seg om at det ble stjålet rundt 5 milliarder kroner totalt i et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity, kom det fram på pressekonferansen.

Det er blant de aller største kryptovalutatyveriene i historien, ifølge Økokrim.

Her i Norge skal det være snakk om verdier på rundt 50 millioner kroner.

- Helt avhengig

Etterforskningen ledes av førstestatsadvokat Marianne Bender og spesialetterforsker Ola Vassli. Bender forteller at Økokrim har igangsatt en storstilt etterforskning etter dataangrepet som skjedde 23 mars i år 02.20 norsk tid.

- Vi fikk informajson om denne saken for noen uker siden, men den ble tatt inn til etterforsknig i forrige uke, sier Marianne Bender til Børsen.

På pressekonferansen fortalte Bender at de nå prøver å stoppe hvitvaskingsprosessen hackerne har satt i gang.

- Hackerne har satt i gang en storstilt hvitvaskingsprosess. Ved alle digitale angrep der kryptovaluta er involvert, så må kryptovalutaen hvitvaskes. Det er hackerne helt avhengig av for å kunne få tilgang på de fem milliardene de har stjålet, sa hun, og la til:

- Vår jobb er å gjøre denne prosessen så vanskelig som mulig for hackerne. Dersom det blir vanskelig for dem å få tak i de fem milliardene de har stjålet, så kan vi med tiden håpe på at den stigende trenden med digitale angrep kan flate ut.

Jobber med FBI

Økokrim jobber nå med å følge pengesporet, i håp om å kunne gjenvinne noe av pengene som er tapt - men også for å forsøke å finne gjerningspersonene.

- Gjennom sporingen av pengene, kan vi også prøve å identifisere hvem som står bak angrepet, sier Bender.

Denne jobben skjer i samarbeid med amerikanske FBI.

Under pressekonferansen kommer det også fram at FBI i april skrev i en uttalelse at deres etterforskning har vist at statlige aktører med tilknytning til Nord-Korea står bak tyveriet.

Ønsker kontakt

- FBI mener det er den nordkoreanske hackergruppa Lazarus som står bak, sa Marianne Bender på pressekonferansen.

Om lag 750 personer i Norge hadde verdier i nettspillet da tyveriet fant sted, og det skal altså være snakk om verdier for rundt 50 millioner kroner her til lands.

Økokrim går nå ut og forsøker å komme i kontakt med personer i Norge som er rammet av angrepet.

Bånd til Nord-Korea

Den såkalte Lazarus-gruppen er kjent for å ha antatt tette bånd til regimet i Nord-Korea. FBI mener gruppa er kontrollert av landets primære etterretningsorgan, ifølge Reuters.

Navnet refererer til en bibelsk figur som sto opp fra de døde. Eksperter som har forsøkt å håndtere gruppens datavirus, har erfart at disse er tilsvarende motstandsdyktige, skriver BBC.

Lazarus-hackerne har vært på kriminelle tokt på nettet i årevis, brutt seg inn i selskapers systemer, drevet med svindel og generelt samlet inn penger til Kom Jong Uns regime, ifølge Wired.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer