Danmarks økonomi krymper:

Krysset grensa

Dansk økonomi faller videre, og er dermed i teknisk resesjon.

TEKNISK RESESJON: København, hovedstaden i Danmark. Foto: Shutterstock / NTB
TEKNISK RESESJON: København, hovedstaden i Danmark. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom det tall for dansk økonomi. At brutto nasjonalprodukt (BNP) faller med 0,1 prosent i tredje kvartal, sender landet offisielt inn i en resesjon.

Med andre ord har økonomien sluttet å vokse - og har det siste halvåret krympet.

Det betyr økonomisk tilbakegang over tid, i dette tilfellet over to kvartaler. Likevel er ikke økonomene bekymret, skriver danske Finans.

- Dansk økonomi er i teknisk resesjon. Det betyr ikke at dansk økonomi er i krise. Sysselsettingen stiger nemlig fortsatt. Noen vil kanskje innvende at arbeidsløsheten har steget, men det i seg selv er ikke et krisetegn. Når både sysselsettingen og arbeidsløsheten stiger, skyldes det at det er der flere mennesker som tilbyr sin arbeidskraft. Og det er faktisk positivt for økonomien, sier Erik Bjørnsted, sjeføkonom i Dansk Metal, til avisa.

Nedgangen skyldes ifølge Danmarks Statistik primært en dupp i industrien - og spesielt innen for medisin.

- Industrien trekker ned aktiviteten i dansk økonomi, og det kommer på toppen av allerede svekket kjøpekraft hos forbrukerne fra den tidligere høye inflasjonen og merkbart høyere renter. Men i lyset av mange økonomiske utfordringer er ikke resesjon veldig overraskende. Den er i tillegg ganske liten. Det er ikke noe i dagens tall som taler mot en myk landing for dansk økonomi, som har klart seg ganske pent, sier Jeppe Juul Borre, sjeføkonom hos Arbeidernes Landsbank, til Finans.