Russland truer Europa

- Kulda kommer

Samme dag som EU har varslet gasskutt på 15 prosent, og forlenget sanksjonene mot Russland, kommer den frittalende tidligere presidenten med en beskjed på Telegram.

KJØLIG: Dmitri Medvedev kommer med friske uttalelser mot Vesten, som vitner om et kjølig forhold. Her med Vladimir Putin fra 2009. Foto: NTB Scanpix
KJØLIG: Dmitri Medvedev kommer med friske uttalelser mot Vesten, som vitner om et kjølig forhold. Her med Vladimir Putin fra 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag har EU vedtatt et frivillig gasskutt på 15 prosent, for å spare energi.

- EU har i dag tatt et avgjørende skritt for å stå opp mot trusselen om et fullt gasskutt fra Putin, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Planen ble godkjent på et ekstraordinært energiministermøte i Brussel tirsdag.

Europa er svært avhengige av russisk gass, men de siste månedene har gassflyten fra Russland blitt bremset kraftig. Siden april har eksporten av russisk gass til Europa blitt redusert til rundt 40 prosent av nivåene fra i fjor.

De økonomiske sanksjonene EU har rettet mot Russland som følge av krigen i Ukraina, forlenges også i ytterligere seks måneder.

Sanksjonene skal gjelde fram til 31. januar 2023, har Det europeiske råd bestemt, ifølge en pressemelding.

- Alvorlig diaré

Samme dag tyr den tidligere russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, til Telegram med en beskjed.

- Hele europeernes nåværende politikk i russisk retning er en motbydelig cocktail av arrogant frekkhet, tenåringsinfantilisme og primitiv dumhet, begynner Medvedev, som nå er visesjef for det russiske sikkerhetsrådet.

Helt siden Ukraina-krigens utbrudd har Vesten fryktet en brå russisk gass-stans. Et slikt scenario vil gjøre det svært vanskelig for EU å fylle opp gasslagrene fram mot vinteren.

Flere eksperter har advart om et totalt russisk gasskutt vil føre til alvorlige økonomiske nedgangstider.

- Ingen har kansellert vinteren, og alternative forsyninger av gass, olje og kull er dyre eller rett og slett urealistiske, skriver Medvedev.

- De gulblå hysterikerne lider av alvorlig diaré på grunn av frykt for å fryse, og ser ut gjennom det frostede vinduet på deres synkende produksjon.

- Kulda kommer snart, skriver Medvedev.

MINEFELT: Den finske militæreksperten Emil Kastehelmi sier at denne manøveren viser at russiske styrker er dårlig trent og har lite kamperfaring. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Skylder på turbiner

Nylig ble den viktige gassrødledningen Nord Stream gjenåpnet etter ti dagers vedlikehold, og Russland sendte igjen gass på 40 prosent av kapasiteten. Årsaken til dette skal være kritiske turbiner som er under vedlikehold.

Nå er kapasiteten redusert til 20 prosent. Årsaken til dette skal være vedlikehold på en ny turbin.

Nå tilsvarer gassleveransene gjennom Nord Stream 0,3 terawattimer per dag, mens historisk normal er på 1,5 terawattimer.

Verken eksperter eller europeiske topp-politikere biter på turbinforklaringen til Russland, og mener det er andre årsaker til at gassflyten har blitt bremset.

- Vi vet at det ikke er noen teknisk grunn til å gjøre dette. Dette er et politisk motivert grep, og det må vi være klar for. Og akkurat derfor er en forebyggende reduksjon av vårt gassbehov en klok strategi, sa EUs energisjef, Kadri Simson, før EU-møtet tirsdag.

Gassanalytiker Ole Hvalbye i SEB mener Putin «spiller sjakk med Europa».

- Kuttet fra Russland er et motsvar. De skylder på en turbin, men jeg vet at den distribusjonsstasjonen har nok kapasitet. Den har ikke problemer med å sende tilnærmet lik flyt. Men de skylder på det, sier Hvalbye til Børsen.

Han, som flere andre eksperter, viser til de alvorlige konsekvensene en brå russisk gass-stans vil få for Europa. For Tyskland kan det ende i en brutal resesjon.

- Akkurat nå er det gass som dikterer den økonomiske situasjonen i Europa, og Putin sitter på krana. Det er kjempealvorlig, sier SEB-analytikeren.

Hvordan gassituasjonen blir i månedene som kommer, er det ingen som kan si med sikkerhet.

IMF advarer

Tirsdag la Det internasjonale pengefondet (IMF) fram sin kvartalsrapport World Economic Outlook, der de maler et dystert bilde av utsiktene dersom russerne skrur kranene helt igjen.

«Et fullstendig bortfall av eksport av russisk gass til europeiske økonomier i 2022 vil øke inflasjonen betydelig som følge av høyere energipriser. I Europa kan dette tvinge fram energirasjonering, noe som vil påvirke store industrisektorer og redusere veksten i euro-området kraftig i 2022 og 2023, med negative konsekvenser over landegrensene», heter det i rapporten.

Om kranene blir skrudd helt igjen i løpet av 2022 anslår IMF at prisen på gass vil øke med 200 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer