Kulturministeren «stakk av»:
- Respektløst

Da departementet innkalte bransjen til høringsmøte forlot kulturministeren selv møtet etter en fem minutters velkomsthilsen. Flere av deltakerne er provoserte.

PROVOSERT: Daglig leder i Trondheim Lyd, Hege Strand, mener kultur- og likestilingsminister Anette Trettebergstuen sviktet som leder da hun forlot høringsmøtet etter kort tid fredag. Foto: Lasse Berre
PROVOSERT: Daglig leder i Trondheim Lyd, Hege Strand, mener kultur- og likestilingsminister Anette Trettebergstuen sviktet som leder da hun forlot høringsmøtet etter kort tid fredag. Foto: Lasse Berre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det digitale høringsmøtet samlet representanter for 68 ulike organisasjoner på invitasjon fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Tema var kompensasjonsordningen for kulturlivet.

Bransjen er en av dem som er svært hardt rammet av de nye, inngripende tiltakene som kom i desember, etter nesten to harde år med nedstenginger og antallsbegrensninger.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ønsker selv velkommen til møtet. Men etter innledningen takket hun for seg. Hun skulle til Slottet for å delta i statsråd.

- Svikter som leder

- Jeg ble så provosert. Flere av oss oppfattet det at hun hadde innkalt til innspillsmøte som vår kulturminister, men så viser det seg at hun skal møte i Kongen i statsråd , sier Hege Strand.

Hun er daglig leder i Trondheim Lyd, og nestleder i Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon. Selskapet hennes tilbyr lyd, lys og sceneteknikk og har 34 ansatte.

Strand mener Trettebergstuen utviste manglende lederskap da hun forlot møtet uten å ha hørt fra noen av deltakerne.

- Jeg oppfatter det som respektløst. Tenk om jeg skulle innkalt mine ansatte til innspillsmøte og så gått fra møte etter fem minutter og overlatt ansvaret til en mellomleder. Det hadde ikke blitt godt mottatt og jeg ville aldri gjort det selv. Hun svikter oss som leder da hun dro.

- Det er noe med signalene hun sender. En leder skal gå foran og jo dra lasset. Vi er desperate og trenger å føle at hun er der for oss. Den signaleffekten er så viktig, det må en som leder aldri glemme.

- Vi blør

Strand forteller at hun og mange av kollegene har heiet på Trettebergstuen lenge før hun ble statsråd, og oppfatter også at hun har vært lyttende.

- Jeg har tro på Anette Trettebergstuen. Jeg ble bare så skuffet. Men før svarte hun oss på Facebook og var synlig. Hvor er hun nå, spør bedriftlederen retorisk.

Strand forteller om en håpløs situasjon for bransjen hennes etter endeløse utsettelser av konserten og andre store arrangementer.

- Vi blør så jævlig nå. Vi er så knekt, sier en tydelig frustrert daglig leder.

FORBILDE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen om Kim Friele. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet, reporter: Magnus Paus Vis mer

Joël Louis Schwalenstöcker er styreleder i organisasjonen NEMAA for booking- og managementbyråer. Han deltok også på møtet, og reagerer i likhet med Strand.

- Det er spesielt å invitere hele bransjen til kanskje det viktigste møtet om den viktigste kompensasjonsordningen under pandemien på et tidspunkt du selv ikke kan, sier Schwalenstöcker og legger til:

- Det var tydeligvis ikke veldig viktig for henne å være til stede på møtet.

- Fortvilelse

Leder for interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører Tone Østerdal sier hun deler oppfatningen av det som skjedde.

- Jeg kan forstå at folk reagerte på statsrådens exit, slik situasjonen et nå. I stedet for å unnskylde seg med at dette i utganspunktet var et administrativt møte, tror jeg politisk ledelse i Kulturdepartementet hadde gjort lurt i å vise større ydmykhet og forståelse for graden av fortvilelse som preger mange av aktørene i livebransjen nå.

Bransjetoppene er heller ikke fornøyd med signalene kulturministeren sendte om innholdet i en ny kompensasjonsordning.

- Jeg synes det er like spesielt det lille hun sier før hun faktisk må gå, som egentlig er akkurat det samme hun gjorde før jul. Det hun sier er egentlig å gå rett i defensiven, og si at det var uunngåelig å havne i den situasjonen man er i nå, sier Schwalenstöcker.

- Personlig ble jeg mest urolig over at Trettebergstuen så sterkt forsvarte regjeringens smitteverntiltak i innledningen sin. Hverken skjenkestoppen eller antallsbegrensningene er godt nok faglig begrunnet, og fremstår dermed heller ikke som forholdsmessige. Tilliten til myndighetenes håndtering av pandemien begynner å bli tynnslitt for mange i kulturlivet nå, sier Østerdal i Norske konsertarrangører.

- Viktig for oss

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier til Dagbladet at møtet fredag i utgangspunktet var et administrativt møte, der hun vanligvis ikke ville deltatt.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

- Ingen fra politisk ledelse pleier vanligvis å delta i slike møter, men siden dette er så viktig for oss, ønsket vi å være med. Derfor deltok jeg på starten før jeg måtte dra til kongen i statsråd, men både min statssekretær som har ansvaret for kultursektoren, og min politiske rådgiver deltok på hele møtet. Det er synd at det oppfattes som en nedprioritering, når dette fra vår side var det motsatte, skriver Trettebergstuen i en e-post til Dagbladet.

Kultur- og likestillingsdepartementet understreker overfor Dagbladet at dette er første gang det er invitert til høringsmøte om kompensasjonsordningen, og at det tidligere bare har vært åpent for skriftlige innspill.

- I tillegg har vi hatt mange innspillsmøter med kulturbransjen om koronasituasjonen, og hele politisk ledelse er i løpende kontakt med bransjeaktører om den krevende situasjonen. Siden vi kom i regjering, har vi hatt møter og tett dialog hver eneste dag med ulike deler av bransjen. Nettopp på grunn av tett og god kontakt med bransjen har vi endret kompensasjonsordninga som nå er på høring, blant annet etter innspillsmøtet jeg hadde med mange av disse aktørene i starten av desember, skriver Trettebergstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer