Kulturtopper forlater herreklubb i protest

Forlagsdirektør Mads Nygaard (51) melder seg ut i protest mot utfallet av kvinnekrangelen i den lukkede herreklubben Norske Selskab.

STILIG: Herreklubben Norske Selskab. Den ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Fra lokalene i Akersgaten 18 i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STILIG: Herreklubben Norske Selskab. Den ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Fra lokalene i Akersgaten 18 i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter 15 års medlemskap i den snart 250 år gamle herreklubben, melder Nygaard seg ut som følge av Børsens avsløring denne uka.

Og Johan H. Andresen, som meldte seg ut etter kvinnebråk i 2013, sier at han nå bare ser en mulighet til å løse konflikten.

Naturlig valg

De siste dagene av fjoråret ble det et voldsomt rabalder i de fasjonable salonger der 1 100 mannfolk fra finansverden, kultureliten, superrike og samfunnstopper får være alene.

Et initiativ fra klubbens styre om å utrede kvinnelig medlemskap utløste voldsomme protester. Utredningen ble skrinlagt før arbeidet hadde startet.

– For meg er det fremmed å være del av et miljø som ikke ønsker å likestille kvinner i 2020. Når det ikke engang er ønske om å utrede det, var valget om å melde seg ut helt naturlig for meg, sier Mads Nygaard til Børsen.

Avsløring avgjorde

Aschehoug-toppen ønsket utredningen av kvinnelig medlemskap velkommen:

FIKK NOK: Etter 15 år som medlem, har Mads Nygaard meldt seg ut av Norske Selskab. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
FIKK NOK: Etter 15 år som medlem, har Mads Nygaard meldt seg ut av Norske Selskab. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer

– For meg er det vanskelig å se at en klubb som Norske Selskab skal være eksklusivt for menn. Tvert imot er det etter mitt syn unaturlig at ikke kvinner er opplagte medlemmer man ønsker seg. Av den grunn var jeg tilfreds med at det skulle igangsettes en prosess som jeg tok for gitt raskt ville ende opp i en endring, Nygaard.

Det skjedde som kjent ikke. Men diskusjonen og beslutningen gikk i første omgang Nygaards hus forbi.

– Jeg fikk ikke med meg diskusjonene som oppsto i bakkant, men da Dagbladet skrev om det, ble jeg klar over at det både var til dels sterk motstand mot kvinnelige medlemmer og ikke minst at arbeidet med å utrede det ble stanset før det kom i gang, skriver Nygaard i en e-post til Børsen.

Det avgjorde saken for mannen som regnes som norsk forlagsbransjes mektigste person.

– Svært kunstig

Det er ti år siden Mads Nygaard tok over som konsernsjef i forlagshuset Aschehoug, som et nytt ledd i kjeden etter sin far William Nygaard, sin farfar Mads Wiel Nygaard og sin oldefar William Martin Nygaard.

Herreklubbens historiske røtter bidro til at Mads Nygaard lot seg verve i en alder av 36 år.

– Norske Selskab har en lang tradisjon som har røtter i akademia og ikke minst Kunst- og kulturliv. Dette preger i noen grad aktivitetene i klubben og bidro til at jeg meldte meg inn i sin tid. I 2020 er det svært kunstig at slikt fokus ikke skal romme medlemmer av begge kjønn om klubben skal være relevant, slår han fast.

Uforenlig

Mads Nygaard er ikke den eneste kulturtoppen som har vendt ryggen til det eksklusive og lukkede miljøet som bare åpner dørene for spesielt inviterte kvinner ved særskilte anledninger.

Etter Børsens avsløringer rykket Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås ut med klar beskjed om at han trekker seg fra et foredrag han etter planen skulle holde i Norske Selskab 24. mars i år.

I begrunnelsen som Børsen har fått tilgang til, skriver den selverklærte ytringsfrihetsfundamentalisten:

ALDRI MER: Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås sier det er uaktuelt å besøke Norske selskab igjen etter kvinnebråket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ALDRI MER: Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås sier det er uaktuelt å besøke Norske selskab igjen etter kvinnebråket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

«Grunnen er de holdninger som dere velger å la selskapet preges av – til tross for flere forsøk fra Norske Selskabs egne fremste medlemmer på å diskutere dem, forsøk som er blitt stoppet. Dette er ikke forenlig med de verdier som er viktige for meg som menneske og i min stilling».

Nå varsler han at han aldri mer kommer til å gjeste klubben, selv om det har skjedd før:

«Jeg har besøkt Norske Selskab én gang for mange år siden som foredragsholder, og også vært lunsjgjest med venner og kjente et par ganger, men det blir aldri aktuelt igjen», skriver Fritt Ord-direktøren.

Vil dø ut av seg selv

Også for sju år siden blåste det rundt dørene til det lukkede herreselskapet.

Da Dagbladet avslørte at den tidligere olje- og energiministeren Thorhild Widvey var blitt nektet adgang til en Rotary-middag fordi kvinner ikke hadde adgang den aktuelle dagen, reagerte en av Norges rikeste menn, Johan H. Andresen, med å melde seg ut.

«Dette bidrar på kort sikt ikke til at klubben får et moderne verdisyn, men på lengre sikt …», meddelte han på Twitter den gang i 2013.

Andresen har merket seg kvinnedebatten som raser i selskapet anno 2020.

ÉN MULIGHET: Johan Andresen mener «naturlig avgang» er eneste mulighet til å få kvinner inn i Norske selskab. Han meldte seg ut allerede i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÉN MULIGHET: Johan Andresen mener «naturlig avgang» er eneste mulighet til å få kvinner inn i Norske selskab. Han meldte seg ut allerede i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

– Mitt håp da jeg meldte meg ut var at dette skulle starte en prosess der Norske Selskap kunne innta nye holdninger. Kanskje bidro jeg den gang til den prosessen som pågår nå, men det er vanskelig å vite, sier han på spørsmål fra Børsen om hvordan han vurderer klubbens verdisyn nå.

Andresen ser bare ett mulig utfall på kvinnestriden i Norske Selskab:

– Det ser nå ut til at det er krefter som ønsker kvinner inn, eller i det minste ta en diskusjon om det, og det er bra, og på tide. Dessverre ser det ut som om også denne muligheten nå legges død, og da er det bare en mulighet igjen og det er at man avventer motkreftenes naturlige avgang, skriver han i en e-post til Børsen.

Omstridt og splittende

Norske Selskab har ikke besvart Børsens henvendelser fredag. Klubbformann Erik Heidenreich har tidligere uttalt at styret beklager og tar til etterretning at Åmås ikke vil delta.

Om kvinneutredningen har han tidligere sagt:

- Et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene.

Heidenreich understreker at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

- Norske Selskab er en privat forening hvor det etter vedtektene bare er menn som kan tas opp som medlemmer. En rekke arrangementer, og klubbens lokaler, er likevel naturlig nok hyppig åpne for kvinnelige gjester, sa han til Børsen tidligere denne uka.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer