Kulturtopper forlater herreklubb i protest

Forlagsdirektør Mads Nygaard (51) melder seg ut i protest mot utfallet av kvinnekrangelen i den lukkede herreklubben Norske Selskab.

STILIG: Herreklubben Norske Selskab. Den ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Fra lokalene i Akersgaten 18 i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STILIG: Herreklubben Norske Selskab. Den ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Fra lokalene i Akersgaten 18 i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter 15 års medlemskap i den snart 250 år gamle herreklubben, melder Nygaard seg ut som følge av Børsens avsløring denne uka.

Og Johan H. Andresen, som meldte seg ut etter kvinnebråk i 2013, sier at han nå bare ser en mulighet til å løse konflikten.

Naturlig valg

De siste dagene av fjoråret ble det et voldsomt rabalder i de fasjonable salonger der 1 100 mannfolk fra finansverden, kultureliten, superrike og samfunnstopper får være alene.

Et initiativ fra klubbens styre om å utrede kvinnelig medlemskap utløste voldsomme protester. Utredningen ble skrinlagt før arbeidet hadde startet.

– For meg er det fremmed å være del av et miljø som ikke ønsker å likestille kvinner i 2020. Når det ikke engang er ønske om å utrede det, var valget om å melde seg ut helt naturlig for meg, sier Mads Nygaard til Børsen.

Avsløring avgjorde

Aschehoug-toppen ønsket utredningen av kvinnelig medlemskap velkommen:

– For meg er det vanskelig å se at en klubb som Norske Selskab skal være eksklusivt for menn. Tvert imot er det etter mitt syn unaturlig at ikke kvinner er opplagte medlemmer man ønsker seg. Av den grunn var jeg tilfreds med at det skulle igangsettes en prosess som jeg tok for gitt raskt ville ende opp i en endring, Nygaard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer