Norwegian

Kundene får ikke penger

- En milepæl, sier Norwegian-sjef Jacob Schram.

PLAN: Norwegians redningsplan må godkjennes av domstolen i Irland. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB

PLAN: Norwegians redningsplan må godkjennes av domstolen i Irland. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kreditorer og aksjonærer i Norwegian fikk i dag se kriseplanen som det gjeldstyngede flyselskapet Norwegian har forhandlet med kreditorene om de siste ukene.

Dersom planen godkjennes, vil selskapet kunne videreføre rekonstruksjonen og iverksette en kapitalinnhenting med oppstart i april og med en målsetting om ferdigstillelse i mai 2021, opplyser Norwegian i en pressemelding.

Tap for kundene

- Nå er vi kommet fram til en plan som rekonstruktørene i Irland og Norge mener er en god løsning for selskapets kreditorer og eiere. Vi ser på dette som en viktig milepæl i prosessen med å sikre framtida for Norwegian, sier konsernsjef i Norwegian, Jacob Schram.

Planen innebærer at Norwegian-kundene som ikke fikk refundert beløpet de hadde betalt inn for billetter til kansellerte avganger før gjeldsforhandlingene startet, nå må anse pengene som tapt.

– Fra selskapets side har vi ønsket å refundere de siste kundene fullstendig, og vi beklager at det ikke blir mulig, sier Geir Karlsen, finansdirektør i Norwegian.

I alt er det 34 000 kunder som ikke får full refusjon.

De fleste i Norge

I selskapets melding torsdag heter det at «Norwegian har søkt å finne gode løsninger for en liten andel kunder som ikke har fått refusjon fra tiden før den irske rekonstruksjonsprosessen ble igangsatt».

Videre opplyses det at rundt 98 prosent av refusjonskravene som oppsto i denne perioden, der bookingen ble gjort direkte med Norwegian, ble refundert før åpningen av rekonstruksjonsforhandlingene. I Norge gjelder det nesten samtlige kunder, 99,6 prosent.

«Til tross for diskusjoner med både den irske Examiner og den norske rekonstruktøren, har det dessverre vist seg umulig å refundere gjenstående kundekrav fullt ut på grunn av grunnleggende prinsipper i slike rekonstruksjonsprosesser», heter det i Norwegians melding torsdag.

Fikk medhold domstol

Fredag i forrige uke fikk Norwegian medhold i High Court i Irland om å fortsette med redningsplanen for å unngå konkurs, skriver NTB.

Prosessen har bydd på flere utfordringer. Dette sa toppsjef Jacob Schram til pressen i januar i år. (Saken fortsetter under videoen):

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Schram møtte pressen i dag. Vis mer

Selskapet har kommet til enighet med de fleste kreditorene, men fire leasingselskaper ville ikke uten videre godta skissen som var blitt lagt fram.

Norwegian står under konkursbeskyttelse i Irland og er i en prosess hvor det vil redusere flyparken fra om lag 140 fly og til 50. For å nå dette målet må flere avtaler om å leie fly gjennom Norwegians irske datterselskaper bli annullert.

Hente penger

Dersom den nye redningsplanen som Norwegian la fram i dag blir godkjent, vil selskapet kunne videreføre rekonstruksjonen og iverksette en kapitalinnhenting med oppstart i april og med en målsetting om ferdigstillelse i mai 2021, heter det i meldingen fra selskapet selv.

Markedet reagerte med å sende Norwegian-aksjen ned. En time etter åpning av Oslo Børs var nedgangen på 5,5 prosent. Torsdag formiddag ligger Norwegian-aksjen 3,5 prosent lavere enn ved åpning, og omsettes for 53,2 kroner.

Det er High Court i Irland som må ta stilling til den endelige gjeldsplanen.

– Vi håper at den irske retten skal ta endelig stilling til planen i løpet av de neste par ukene. Etter godkjennelse der skal planen behandles i den norske rekonstruksjonen. Dersom alt går som vi ønsker, vil vi kunne gjennomføre kapitalinnhentingen i løpet av mai, sier finansdirektør Geir Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer