- Kunne aldri skjedd i noe annet land

Microsoft-gründer Bill Gates snakket der fremme. Bakerst i lokalet prikket Telenor-sjefen statsministeren på skuldra.

DAVOS-VETERAN: Telenor-sjef Sigve Brekke har etterhvert blitt en veteran i World Economic Forum-sammenheng. Han er helt uenig med kritikerne som mener det blir mye prat og lite handling når statsledere, toppledere, investorer og interesseorganisasjoner samles i Davos hver vinter. Foto: Nicolai Eriksen
DAVOS-VETERAN: Telenor-sjef Sigve Brekke har etterhvert blitt en veteran i World Economic Forum-sammenheng. Han er helt uenig med kritikerne som mener det blir mye prat og lite handling når statsledere, toppledere, investorer og interesseorganisasjoner samles i Davos hver vinter. Foto: Nicolai Eriksen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS / FORNEBU (Børsen): Det tok Telenor-sjef Sigve Brekke fem minutter å få statsminister Erna Solberg (H) med på den snedige planen han hadde klekket ut sammen med sin svenske venn og forbindelse Mats Granryd et par dager tidligere.

To år seinere møtes toppsjefene i noen av de femten største nordiske selskapene jevnlig. De har også etablert en kanal direkte inn til de nordiske statsministerkontorene.

- Det er ganske unikt, det vi har fått til, sier Brekke i det han hiver seg inn på samme shuttlebuss som Børsen i den sveitsiske alpebyen Davos. Brekke er veteran, han er med for sjette gang når verdenseliten samles i regi av World Economic Forum.

MØTE I DAVOS: Donald Trump sier han gjerne skulle truffet Greta Thunberg i Davos. Han mener hun ikke bør rette sinnet sitt over manglende klimahandling mot USA. Video: CNN Vis mer

Gikk bort til henne

Kritikerne hevder gjerne at det blir mye prat og lite handling når statsledere, toppledere, investorer og interesseorganisasjoner samles i Davos.

- Jeg deler ikke den kritikken, sier Brekke.

For ham var det en uformell prat i Davos i 2018 som la grunnlaget for det som i 2020 framstår som et eksklusivt nordisk topplederforum.

- Vi visste at Erna (Solberg) skulle på samme arrangement som Mats (Granryd) og meg. Det spesielle med Davos er at man ofte har fem minutter her og fem minutter der. Så da gikk vi bort til henne og la fram ideen som et godt eksempel på den nordiske modellen, sier Brekke.

Arrangementet han snakker om fant sted i lokaler høyt oppe i fjellene over Davos. Norsk presse slapp ikke inn, men fikk være til stede mens den norske statsministeren og mangemilliardæren Bill Gates ventet på kabelbanen som skulle frakte dem opp.

- Dere ruslet bort til statsministeren, midt under et arrangement med Bill Gates i panelet, prikket henne på skuldra og bare slo av en prat?

- Det er jo sånn det er. Litt uformelt, lave terskler. Det er den nordiske modellen. Og det må jeg si. Dette kunne aldri skjedd i noe annet land.

MIDDAG: I grønt gatelys ventet statsminister Erna Solberg på en kabelbane sammen med Bill Gates og sjefen i Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Desmond-Hellmann i Davos for to år siden. De tre skulle opp i fjellet for å delta i en middag der tema var FNs bærekraftsmål. Til stede var altså også Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MIDDAG: I grønt gatelys ventet statsminister Erna Solberg på en kabelbane sammen med Bill Gates og sjefen i Bill & Melinda Gates Foundation, Susan Desmond-Hellmann i Davos for to år siden. De tre skulle opp i fjellet for å delta i en middag der tema var FNs bærekraftsmål. Til stede var altså også Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Erna: En god idé

Vinteren 2018 hadde Norge formannskapet i Nordisk råd og Erna Solberg var en av sju møteledere i Davos. Der skulle hun blant annet lede en sesjon om hvordan man kan nå FNs bærekraftsmål.

«Perfekt match», tenkte Mats Granryd og Sigve Brekke der de to dager før møtet med Solberg knar på en idé som allerede har ligget til gjæring i et års tid.

Granryd er direktør i verdens mobilbransjeorganisasjon GSMA. Brekke sitter i styret. De to møtes jevnlig. Så også i Davos. Granryd baler med hvordan han skal få mobilbransjen globalt til å strekke seg etter FNs bærekraftsmål. Sammen kommer de to fram til at det er verdt forsøket å gjøre det til et nordisk løft, på tvers av bransjer og landegrenser.

- Erna sa bare: «Dette er en god idé. La oss se hva dere kan få ut av det.» Så ble vi enige om å prøve å samle noen flere direktører, så skulle hun ta det videre med sine kolleger, forteller Brekke.

- Litt kult, da

Og slik var starten. Nylig møttes de 15 nordiske topplederne i Stockholm for å diskutere i detalj hvordan bedriftene deres skal bidra til å nå FNs bærekraftsmål innen miljø og mangfold, samt hvilke krav de i sin tur ønsker å stille til politikerne.

- Jeg må si det er litt kult, da. Vi klarer altså å samle toppsjefer fra ulike bransjer, alle sammen med en personlig forpliktelse. Så sitter vi der i samme rom, uten at det blir for mye posisjonering. Og når vi i tillegg har så kort vei til politiske myndigheter! Det er et strålende eksempel på den nordiske modellen, sier Brekke til Børsen.

- Hvordan har dere gått fram?

- Det høres kanskje enkelt ut. Men i praksis er det ikke så enkelt å få det til. For det første skal du finne tidspunkt i kalenderen som passer for alle. Og så skal det være et ekte engasjement. Det var jeg helt tydelig på da jeg satte meg ned for å ringe rundt. «Sier du ja til dette, er du personlig forpliktet. Du sier ja på vegne av deg selv.» Vi måtte begynne der, sier Telenor-sjefen.

- Du bare ringte rundt?

- Ja, jeg kjenner jo de fleste, da. Og så gjorde Mats det samme i Sverige. Resten samarbeidet vi om. Det som slår meg når vi møtes nå, er hvor glatt dialogen går, selv om vi kommer fra ulike bransjer og har forskjellige problemstillinger med oss inn.

MØTEPLASS: Mens verdensledere og store profiler som Donald Trump (i bakgrunnen) og den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg får mest oppmerksomhet i media under toppmøtet i Davos, er det samtidig et enormt antall toppsjefer i store internasjonale selskaper som møtes i alpelandsbyen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
MØTEPLASS: Mens verdensledere og store profiler som Donald Trump (i bakgrunnen) og den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg får mest oppmerksomhet i media under toppmøtet i Davos, er det samtidig et enormt antall toppsjefer i store internasjonale selskaper som møtes i alpelandsbyen. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ringvirkninger ønskes

Den norske delegasjonen til det nordiske næringslivsforumet består av toppsjefene Eldar Sætre fra Equinor, Svein Tore Holsether fra Yara, Hilde Merete Aasheim fra Hydro, Odd Arild Grefstad fra Storebrand og Tone Wille fra Posten i tillegg til Brekke fra Telenor.

Fra Sverige møter Telia-topp Johan Dennelind og Swedbank-direktør Jens Henriksson.

Finnair-direktør Topi Manner og Nokia-topp Rajeev Suri representerer Finland, Vestas-direktør Henrik Andersen er foreløpig eneste danske i gruppen, mens Island er representert med Birna Einarsdóttir fra Islandsbanki og Árni Oddur Thórdarson fra Marel.

- Vi talte opp og kom fram til at vi representerer 290 000 ansatte, så det er jo betydelig. Nå handler det om bli enige om konkrete mål og en felles målestandard. Dette må gjøres målbart, eller blir det bare policy-prat. I neste omgang skal leverandører utfordres. Og myndighetene, det har Erna veldig tydelig utfordret oss på.

- Hvorfor gjør dere dette?

- Politikerne klarer ikke å løse disse utfordringene alene. Vi ønsker å bidra. Men det er klart at det også handler om business, om å levere på god strategi. Ingen av disse administrerende direktørene er med på noe av dette om det ikke passer inn i forretningsstrategien. Det handler om hva ansatte, kundene og eierne er opptatt av. Og det handler om hva vi som selskap skal tjene penger på i framtida.

Ny samling planlagt

Neste planalgte møte mellom de nordiske topplederne og de nordiske statsministrene er under Nordisk råd i København i juni. Der skal de administrerende direktørene legge fram helt konkrete og målbare planer, og ikke minst servere kravlisten til de fem nordiske statsministrene.

- Det er i støpeskjeen og ikke klart. Men jeg tenker at det vil handle om hva offentlig sektor, som en stor arbeidsgiver, kan gjøre. Vårt håp er at når vi stikker hodet fram, vil det også komme en forpliktelse fra det offentliges side, sier Brekke.

FNs bærekraftsmål

 • FNs medlemsland har vedtatt 17 mål for bærekraftig utvikling fram mot 2030. Meningen er å se miljø, økonomi og sosial utvikling i sammenheng.
 • Målene er:
 • Utrydde alle former for fattigdom i hele verden.
 • Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk.
 • Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.
 • Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle.
 • Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling.
 • Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle.
 • Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris.
 • Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.
 • Bygge robust infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon.
 • Redusere ulikhet i og mellom land.
 • Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige.
 • Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre.
 • Handle umiddelbart for å stoppe klimaendringene og bekjempe konsekvensene av dem.
 • Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.
 • Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfold.
 • Fremme fredelige og inkluderende samfunn med sikte på bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer.
 • Styrke gjennomføringsmidlene og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer