Kunstverdenens «vidunderbarn» arrestert: - Blindet av grådighet

Da Inigo Philbrick, omtalt som kunstverdenens «vidunderbarn», ble anklaget for å ha svindlet kunder for neste 200 millioner kroner, forsvant han sporløst.

PÅGREPET: Inigo Philbrick (t.v.) ble i forrige uke pågrepet, siktet for bedrageri og identitetstyveri. Kenny Schachter (t.h.) som en gang var Philbricks gode venn, men han ble «blendet av grådighet». Foto: Privat
PÅGREPET: Inigo Philbrick (t.v.) ble i forrige uke pågrepet, siktet for bedrageri og identitetstyveri. Kenny Schachter (t.h.) som en gang var Philbricks gode venn, men han ble «blendet av grådighet». Foto: Privat Vis mer
Publisert

- At en så oppvakt og talentfull person kunne bli blindet av grådighet og arroganse og implodere så spektakulært, er en skam, skriver skribent og kunsthandler Kenny Schachter i en e-post til Børsen.

Mannen han omtaler er hans tidligere gode venn, kunsthandleren og gallerieieren Inigo Philbrick, som lenge ble ansett for å være et «vidunderbarn» innen kunstverdenen.

Siden han fikk sitt eget galleri som 24-åring, klarte han etterhvert å sikre seg et rykte som en ekspert på samtidskunstnere som Rudolf Stingel, Wade Guyton og Christopher Wool.

Det ble en innbringende geskjeft for Philbrick, da kunstverkene deres steg kraftig i pris i første halvdel av 2010-tallet.

I 2017 skal galleriet til Philbrick i London ha omsatt for 130 millioner dollar, altså godt over en milliard norske kroner, og han åpnet like godt et nytt galleri i Miami i 2018, skriver ARTnews.

Men så gikk det nedover for Philbrick og høsten 2019 forsvant han sporløst. Ikke helt uten grunn, skulle det vise seg.

TATT: Inigo Philbrick skal på det meste ha hatt en omsetning på 130 millioner dollar i galleriet sitt. Da er det ikke rart at han levde et jetsetliv. Foto: Privat
TATT: Inigo Philbrick skal på det meste ha hatt en omsetning på 130 millioner dollar i galleriet sitt. Da er det ikke rart at han levde et jetsetliv. Foto: Privat Vis mer

Flashet med rikdommen

Før vi kommer til Philbricks nedtur, må vi også gå veien innom oppturen, som beskrevet i New York Times-artikkelen «Den talentfulle mr. Philbrick».

Philbrick er sønn av Harry Philbrick, en mann som nyter stor respekt i kunstmiljøet som tidligere direktør ved Aldrich Contemporary Art Museum i Ridgefield i Connecticut i USA.

Etter å ha tatt sin utdannelse ved den prestisjetunge kunstskolen Goldsmith's, University of London, fikk Philbrick praksisplass hos den britiske kunsthandleren Jay Jopling i London.

I løpet av bare et år sikret den unge amerikaneren seg en sjefsstilling i galleriet. Ganske uvanlig, men Philbrick var oppvakt og ivrig. I 2013 åpnet han så sitt eget galleri, med oppstartspenger fra Jopling.

Philbrick var en ung mann som ønsket å vise omverdenen at han hadde suksess. Han skaffet seg en leilighet i det fasjonable boligområdet Mayfair sentralt i London og fylte klesskapet med Kiton-dresser til 70 000 kroner.

I tekstmeldinger til tidligere klienter skrøt han gjerne av de dyre designmøblene sine, eller at han hadde kjøpt seg en ny luksusklokke, en 5990 Patek Phillipe Nautilus, som gjorde at han kunne kvitte seg med det forrige statussymbolet han hadde på armen.

«Kommer til å selge Rolexen», skrev han.

Partyløve

Og en av dem som ble kjent med, og veldig god venn med, Philbrick, var altså kunstskribenten Schachter. Han har skrevet om hvordan de to ble venner, og hvordan det hele etterhvert gikk rett vest.

«Da jeg første gang møtte Inigo Philbrick i 2012 så var han 25 år gammel og liknet veldig på Justin Timberlake», innleder Schachter sin tekst i Vulture.

«I noen få år drakk vi veldig mye ekstremt dyre viner og spiste obskønt dyre sushibiter».

Schachter beskriver rett og slett sin tidligere venn som en partyløve, som ikke sparte på noe når han skulle feste.

SATELITT-BILDER: Flere meldinger rundt Kim Jong Uns helsetilstand sier at han skal være alvorlig syk, og lederen for Nord-Korea har heller ikke blitt sett den siste tida. Nye satellittbilder, tatt 21. og 23. april skal vise at Kims 250 meter lange luksustog står ved togstasjonen i byen Wonsan. Video: AP DV via NTB Vis mer

Solgte andeler i kunstverk

Måten Philbrick tjente penger på var at han videresolgte bilder på en helt spesiell måte. Han var en av bare et fåtall kunstforhandlere hvis selskap ikke solgte et kunstverk til en enkelt samler, men til grupper av dem.

Det kan på mange måter sammenliknes med aksjesalg. Klienter kjøper andeler i et kunstverk. Det handler altså ikke om å samle kunst, men om å tjene penger på kunsten.

Men, det har sine fallgruver, noe Philbrick skal ha utnyttet seg av.

I januar 2016 kjøpte Philbrick et fotorealistisk maleri av Pablo Picasso, malt av Rudolf Stingel, for 6,7 millioner dollar, sammen med Satfinance, et selskapet ledet av hans venn Sasha Pesko.

Han mente det var et kjempekjøp, og at det ville være muligheter å selge det for store penger. Fullt så lett ble det ikke for Philbrick. To år gikk, uten at bildet ble solgt.

Dermed ble bildet lagt ut på kunstauksjon på Christies. Der ble det solgt for 5,5 millioner dollar, langt under de ni millionene Philbrick hadde antydet overfor sine klienter.

Da raknet alt for den inntil da framgangsrike amerikaneren.

Solgte kunstverk to ganger

Det viste seg nemlig at det var tre parter som nå ventet å få betaling for sine andeler i bildet. Det største problemet med det var at en av partene mente å eie bildet i sin helhet, mens de to andre partene hevdet å eie 50 prosent hver.

Philbrick hadde med andre ord solgt maleriet to ganger. I kjølvannet av dette ble det også strid om eierskapet til ytterligere to malerier.

- Det var svindel, sier advokat Judd Grossman, som representerer mange av dem som hevder seg svindlet av Philbrick, til ARTnews.

- Det skjedde faktiske transaksjoner, det ble kjøpt og solgt virkelige eiendeler, men det hele ble gjort i et spindelvev av løgner.

I fjor høst begynte anklagene å hagle mot Philbrick. 20 millioner dollar skulle han ha svindlet klienter for, ble det hevdet. Da forsvant han sporløst.

- Jeg er sikker på at han ikke hadde planer om å oppføre seg som dette, men gjennom en blanding av hans selvgodhet og arroganse, så begynte han å tro på sine egne vrangforestillinger og løgner, mens markedet forandret seg under føttene hans, skriver Schachter til Børsen.

Innledningsvis var det ingen straffesak mot Philbrick, men anklagene førte etterhvert til at amerikanske myndigheter igangsatte en etterforskning.

Philbrick selv hadde gått under jorda. Kunstgalleriet hans ble stengt i november, og den samme måneden frøs en britisk dommer alle Philbricks eiendeler.

Pågrepet

Torsdag i forrige uke ble Philbrick pågrepet på stillehavsøya Vanuatu. Han er siktet for såkalt overføringsbedrageri og identitetstyveri, skriver FBI i en pressemelding.

- Inigo Philbrick er en seriesvindler som villedet kunstsamlere, investorer og långivere til å gi ham mer enn 20 millioner dollar. Du kan ikke selge mer enn 100 prosent av eierskapet til et enkelt kunstverk, som Philbrick angivelig skal ha gjort, i tillegg til annen svindel, sier statsadvokat Geoffrey Berman.

- Philbrick pekte seg angivelig ut kunstinvestorer, solgte kunst han ikke eide, og lekte med millioner av dollar, andre folks penger. Spillet tok slutt da investorene begynte å lure på hvor pengene ble av, sier assisterende direktør i FBI, William F. Sweeney jr.

Tapte «en liten formue»

En av dem som har tapt store summer på den fengslede kunsthandleren er mannen som så på ham som en god venn, Kenny Schachter. Han anslår at han tapte to millioner dollar på sitt samarbeid med Philbrick.

«Det som irriterer meg mer enn tapet av pengene mine er at Philbrick nekter å ta ansvar, og legger skylden på Jay Jopling for sine egne lovbrudd, og hevder at han bare var ung og tok seg vann over hodet», skriver Schachter.

Overfor Børsen innrømmer Schachter at han tapte «en liten formue» på sine forretninger med Philbrick, og at han også har vært redd.

- Jeg har vært litt redd for min egen sikkerhet. Han har kommet med mange indirekte drapstrusler. Men mer enn noe annet så er dette trist, skriver Schachter.

Han påpeker at hans egne barn har blitt frarøvet en del av arven sin, og leverer også en nokså knusende dom over sin tidligere venns personlighet.

- Jeg blir sjokkert om jeg får en eneste krone igjen, og jeg vedder på at noen av verkene han har gjemt unna vil forbli begravet i evigheten - eller fram til han en dag slipper ut av fengsel, skriver Schachter.

- Jeg er ikke i tvil om, i denne hyklerske, korrupte verden vi lever i, så vil han utnytte vår ulykke og gjøre den til en multimedia-bonanza.

Schachter selv jobber med film- og dokumentarprosjekter om saken, og håper det vil gjør at han kan få tilbake noe av pengene han har tapt.

Når det gjelder Philbrick så risikerer han å måtte sone 20 år i fengsel dersom han blir funnet skyldig i anklagene mot ham.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer