Kunstverdenens «vidunderbarn» arrestert: - Blindet av grådighet

Da Inigo Philbrick, omtalt som kunstverdenens «vidunderbarn», ble anklaget for å ha svindlet kunder for neste 200 millioner kroner, forsvant han sporløst.

PÅGREPET: Inigo Philbrick (t.v.) ble i forrige uke pågrepet, siktet for bedrageri og identitetstyveri. Kenny Schachter (t.h.) som en gang var Philbricks gode venn, men han ble «blendet av grådighet». Foto: Privat
PÅGREPET: Inigo Philbrick (t.v.) ble i forrige uke pågrepet, siktet for bedrageri og identitetstyveri. Kenny Schachter (t.h.) som en gang var Philbricks gode venn, men han ble «blendet av grådighet». Foto: Privat Vis mer
Publisert

- At en så oppvakt og talentfull person kunne bli blindet av grådighet og arroganse og implodere så spektakulært, er en skam, skriver skribent og kunsthandler Kenny Schachter i en e-post til Børsen.

Mannen han omtaler er hans tidligere gode venn, kunsthandleren og gallerieieren Inigo Philbrick, som lenge ble ansett for å være et «vidunderbarn» innen kunstverdenen.

Siden han fikk sitt eget galleri som 24-åring, klarte han etterhvert å sikre seg et rykte som en ekspert på samtidskunstnere som Rudolf Stingel, Wade Guyton og Christopher Wool.

Det ble en innbringende geskjeft for Philbrick, da kunstverkene deres steg kraftig i pris i første halvdel av 2010-tallet.

I 2017 skal galleriet til Philbrick i London ha omsatt for 130 millioner dollar, altså godt over en milliard norske kroner, og han åpnet like godt et nytt galleri i Miami i 2018, skriver ARTnews.

Men så gikk det nedover for Philbrick og høsten 2019 forsvant han sporløst. Ikke helt uten grunn, skulle det vise seg.

Flashet med rikdommen

Før vi kommer til Philbricks nedtur, må vi også gå veien innom oppturen, som beskrevet i New York Times-artikkelen «Den talentfulle mr. Philbrick».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.