«Piazza della Torgallmenningen»:

- Kuppet av festbrems-KrF

KrF har kalt årets valg i Bergen for et «skjenkevalg» og får stempelet «festbrems-KrF» i retur. MDG vil ha søreuropeisk stemning i Bergen sentrum.

DRØMMEN: MDG i Bergen vil skape en bergensk versjon av Piazza San Marco i Venezia. Foto: Goran Kovacic / PIXSELL / NTB
DRØMMEN: MDG i Bergen vil skape en bergensk versjon av Piazza San Marco i Venezia. Foto: Goran Kovacic / PIXSELL / NTB Vis mer
Publisert

Torgallmenningen, «Ølallmenningen» eller «Piazza della Torgallmenningen». Kjært barn har som kjent mange navn, og den store, grå plassen i Bergen sentrum ser ikke ut til å være noe unntak.

Nå er den ikke bare i Bergen sentrum, men også i sentrum for begivenhetene.

For fra 1. juli i år har bergenserne kunnet drikke sin utepils på det som av KrF har fått økenavnet «Ølallmenningen» - neppe noe som er ment som en kjærlighetserklæring til alkoholserveringen der.

- Det er et skjenkevalg. Dette valget vil avgjøre hvordan skjenkingen blir på Torgallmenningen og i resten av sentrum i en god stund framover, sa KrFs førstekandidat i Bergen, Joel Ystebø, denne uka.

Med det mer enn antydet Ystebø at en stemme til KrF er en stemme for å gravlegge «Ølallmenningen» en gang for alle.

- Kuppet av KrF

Med det hisset han på seg MDGs førstekandidat Thor Haakon Bakke.

For i den grønne leiren har man nemlig klokkertro på at Torgallmenningen på sommerstid kan omgjøres til «Piazza dela Torgallmenningen» - en vestlandsk versjon av Piazza San Marco i Venezia.

I det hele tatt ser det ut til at Bakke og gjengen ofte ser til Venezia for inspirasjon. Der er det som kjent også innført et forbud mot cruiseskip, noe Bakke garantert hadde gjennomført om han fikk diktatorisk fullmakt i Bergen. Men det er en avsporing.

For nå er det piazza som gjelder. MDG ønsker at det skal bli mer liv og røre på Torgallmenningen, der det ellers i året «stort sett skjer ingenting».

- Da vi kom med forslaget om uteservering, så brukte vi Piazza della Torgallmenningen for å beskrive litt futt, fart og fest - litt sånn sydlandsk stemning. Vi i Bergen pleier å si at vi er kontinentale av oss, og ser utover mot Europa. Det var det som var tanken, sier Bakke, og sukker:

- Det er synd at festbrems-KrF kuppet fortellingen om prosjektet, og fikk det til å handle om øl og «Ølallmenningen».

For øl var bare en del av bildet. Man kunne også kjøpe seg god mat, snacks, et glass avkjølt hvitvin - ja, til og med en alkoholfri eplemost.

- Byrådet fikk overtenning

Her må likevel Bakke komme med en ørliten tilståelse, for han mistenker at det bergenske byrådet, Ap og Venstre, lot sitt kontinentale temperament løpe av med seg da MDG foreslo og fikk med seg bystyret på skjenking på Torgallmenningen.

- Jeg skal ærlig innrømme at vi hadde sett for oss litt mindre serveringsområder - kanskje litt mer i tilknytning til de som hadde lokaler i første etasje. Vi opplevde at byrådet fikk litt overtenning, konkluderer Bakke.

UTEN SKJENKING: Slik så det ut i april i år, da det ikke var åpent for skjenking på Torgallmenningen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
UTEN SKJENKING: Slik så det ut i april i år, da det ikke var åpent for skjenking på Torgallmenningen. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Det ble rett og slett litt for mye av det gode da ølkranene omsider skulle åpnes på den kjente, åpne plassen i sentrum.

- Til og med vi bergensere må være rolige nok til å tilstå at kanskje var ikke alt helt optimalt. Kanskje skulle ikke tappetårnene stått ute hele tida - eller kanskje ikke i det hele tatt. Kanskje tok det for mye plass ved siden av Sjøfartsmonumentet. Gjør man noen mindre justeringer, etter en evaluering, så tror jeg vi kan prikke formen helt perfekt for uteserveringen neste sommer, sier Bakke.

Han ser dermed ingen grunn til at noen innkjøringsproblemer og litt overtenning fra byrådet skal gjøre at man erklærer Piazza-drømmen for død og begravet.

Utepils i regn

Men på dette tidspunktet i samtalen klarer ikke Børsens sørlandske journalist å dy seg lenger. For Bergen og uteservering? Vi snakker tross alt om regnhovedstaden, været gjorde det nær umulig å drikke utepils uten å bli søkkbløt i sommer.

- Bakke, Bergen er jo ærlig talt mer kjent for paraply enn parasoll?

- Ja, og både bergensere alle aktørene visste at det kunne komme til å regne. Parasoller ville også vært problematisk med tanke på estetikken. Det ville ikke sett så pent ut, det ville tatt for mye plass, og det ville gjort Torgallmenningen mindre tilgjengelig, inkluderende og åpen. Men det er jo også godt vær i uteserveringssesongen her i Bergen, og bergensere vet å utnytte mulighetene når godværet kommer, minner han om.

Og vi må gi Bakke litt rett, for det ble registrert 11 dager helt uten regn i Bergen i juli og august i år, ifølge yr.no.

- Kan løse utfordringene

KrF, mener Bakke, har kommet med angrep på angrep på noe som bare er ment som et positivt tilskudd til Bergen, for å øke aktiviteten og «få det til å koke litt».

Ydstebø i KrF uttalte at han var bekymret for at skjenkingen kan gå utover «sårbare barn og unge, tørrlagte alkoholikere og funksjonsnedsatte».

- Jeg har respekt og forståelse for innvendingene, men det er mye annen aktiv politikk som er viktigere når det kommer til å ta vare på sårbare grupper, som er mye mer treffende og viktig, enn å si nei til aktivitet og et levende sentrum, repliserer Bakke, og etterlyser at man kunne hatt flere midlertidig lekeapparater på Torgallmenningen i sommerhalvåret.

- Hvis man tillater seg å ha en evaluering, så kan vi løse utfordringene med estetikk og framkommelighet. Vi skal ha den diskusjonen i befolkningen, og ikke bare si «nei, nei, nei» med en gang man prøver å gjøre noe bra.

- Og da er målet en piazza à la den i Venezia?

-Absolutt! Piazza della Torgallmenningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer