Tine:

Kutter 100 årsverk: Flere anlegg legges ned

Meierigiganten varsler omfattende endringer: - Et sjokk, sier ansatt.

DRASTISKE TILTAK: Tine opplyser at konsernet skal gjennom omfattende endringer i tida framover. Det innebærer blant annet at to av meierianleggene legges ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DRASTISKE TILTAK: Tine opplyser at konsernet skal gjennom omfattende endringer i tida framover. Det innebærer blant annet at to av meierianleggene legges ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag slipper Tine bomba om at de kutter 100 årsverk, og at flere av konsernets anlegg legges ned. Meierigiganten begrunner endringene med at de vil sikre konkurransekraft og rigge selskapet for framtida.

Det innebærer at meierianleggene på Sem i Tønsberg og i Kristiansand må stenge dørene. Virksomhetene har henholdsvis 115 og 110 ansatte.

- Å legge ned arbeidsplasser er aldri lett. Samtidig kan vi ikke skjerme oss fra den tøffe virkeligheten hvor salget av den hvite melka i Tine har gått ned med nesten 40 prosent de siste ti åra. Kombinert med en betydelig import og en sterk konkurranse må vi være vårt ansvar bevisst å bygge Tines anleggsstruktur for framtida, sier styreleder i Tine, Marit Haugen, i en pressemelding.   

- Et sjokk

André Heggheim har vært ansatt ved anlegget på Sem i over elleve år.

- Det var jo et sjokk. Jeg synes det er veldig trist. Jeg tenker jo på alle som blir berørt, de ansatte, deres familier og ringvirkningene de har på lokalmiljøet, sier han til Børsen.

Han er tillitsvalgt ved anlegget, men understreker at han uttaler seg som ansatt.

- Det har ikke kommet noe tilbud til de ansatte om andre jobber ennå, men jeg forventer at vi får en god og ordentlig omstillingsprosess som gjør at vi kan gå videre på en ordentlig god måte. Særlig tenker jeg på dem som nærmer seg pensjonsalder, og som risikerer å miste avtalefestet pensjon (AFP).

Kan tape millionbeløp

Hovedtillitsvalgt ved Sem-anlegget, Richard Læret, sier til Børsen at han trodde de skulle overlevere omstruktureringen. Slik ble det ikke.

- Det er klart at det er blytungt. Vi visste beskjeden kunne komme, men vi har levert så bra over så lang tid, og vi er et av de beste anleggene på søtmelkproduksjon, så vi hadde faktisk et håp om at vi skulle klare oss. sier han.

- Dette er sjokk og vantro, og det er forferdelig å få en sånn beskjed med de rentehevingene og prisstigningen vi har, og det er mange som frykter for hvordan man skal kunne betjene lån. Jeg er oppriktig bekymra for kollegene mine.

Læret forteller at Tine har lovet å hjelpe de ansatte best mulig om å omstille seg og komme ut i arbeid. Blant annet er det bygget ut et Nortura-anlegg i nærheten som etter hvert vil trenge flere ansatte.

- Selve prosessen med utredninga har vært fin med god involvering. Men konklusjonen er jo vi på Sem ikke enige i. Vi fikk en innspillsrunde, hvor vi leverte inn veldig mange innspill, som alle ble avvist, sier han.

Han deler også kollega Heggheims bekymring for dem som nærmer seg pensjonsalder.

- Nå kan all den oppsparte pensjonen ryke. Det er flere med 20-30 års ansenitet på huset. AFP-reglene sier at du må ha stått til jobb til du er 62 år for å kunne ta ut pensjonen, og flere rekker ikke å bli 62 før dette anlegget avvikles. Da snakker vi millionbeløp de går glipp av, sier Læret.

- Veldig trist

Tønsberg-ordfører Frank Pedersen (H) forteller at han har dyp sympati for dem som nå rammes av kuttene.

- Jeg føler veldig med de ansatte. Dette er veldig trist, sier Pedersen til Børsen.

Han understreker at Tine, med sine rundt 100 ansatte, har vært en viktig arbeidsgiver i kommunen. Nå vil kommunen starte arbeidet med å kartlegge behovet for arbeidskraft i tilsvarende bedrifter.

- Jeg tok umiddelbart kontakt med hovedtillitsvalgt for å høre hva slags støtte vi kan bidra med, forteller han.

- Trygge på grepene

Det gjøres også produksjonsendringer ved anleggene på Frya, Sola, Jæren, Lom og Skjåk. Også her begrunnes det med «å sikre konkurransekraft og rigge selskapet for framtida».

Konsernsjef i Tine, Ann-Beth Freuchen, sier at det ligger en helhetlig og grundig prosess bak beslutningene som nå er tatt.   

- Jeg har stor forståelse for at dette er krevende for de som er berørt, men vi må gjøre alt i vår makt for å være konkurransedyktige og videreutvikle et effektivt, innovativt og framtidsrettet merkevareselskap. Slik, og bare slik, lykkes vi i markedet og kan fortsette å være en stor arbeidsgiver også i framtida.

- Ikke minst gjør vi det mulig for de 8291 bøndene som eier oss i dag - å fortsette å produsere norsk mat i hele vårt langstrakte land. Vi er trygge på at vi med disse grepene står sterkere i møte med de utfordringene som styrelederen peker på, sier Freuchen.  

Anleggssjef ved Sem, Mats Torvik, viser til Tines pressetjeneste for kommentar. Børsen har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Tines anleggssjef i Kristiansand.

Fokus mot Gudbrandsdalen

Fram mot dagens oppsiktsvekkende nyhet, har fokuset stort sett vært rettet mot skjebnen til den tradisjonsrike Gudbrandsdalsosten G35 - som sto i fare for å forsvinne fra Gudbrandsdalen.

Etter flere ukers ventetid og én utsettelse, kom den endelige konklusjonen torsdag formiddag: Produksjonen av Gudbrandsdalsosten (G35) fortsetter i Gudbrandsdalen.

En rekke offentlige profiler, deriblant kjendiskokk Arne Brimi, har protestert mot en eventuell beslutning om å flytte.

I en pressemelding kommer det fram at Brimi skal være med og utvikle et nytt konsept rundt brunosten.

- Jeg er veldig glad for alt engasjementet vi har sett rundt Gudbrandsdalsosten og anlegget vårt på Lom og Skjåk. Derfor er det også spesielt hyggelig å kunne fortelle at vi får med oss lokale ildsjeler som en del av utviklingsgruppa for prosjektet, Arne Brimi, kokk og tidligere ordfører i Lom og turistvert, heter det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer