Flytter industri til Finland

Kutter 30 jobber: - Kortsiktig løsning

- Mange går en tung sommerferie i møte, sukker hovedtillitsvalgt etter at de ansatte i dag ble informert om massiv nedbemanning ved Kongsberg Maritime Ulsteinvik.

INDUSTRIBYGD: Det jobber 350 personer ved Kongsberg Maritime Ulsteinvik i dag. Nå skal 30 jobber kuttes. Foto: Shutterstock / NTB
INDUSTRIBYGD: Det jobber 350 personer ved Kongsberg Maritime Ulsteinvik i dag. Nå skal 30 jobber kuttes. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tunge beskjeden ble formidlet på et allmøte torsdag formiddag ved Kongsberg Maritime Ulsteinvik, avdeling Propultion & Engines. Et 30-talls stillinger forsvinner når deler av virksomheten flyttes fra Ulsteinvik til Finland.

- Arbeidsgiver signaliserer at avgangene skal skje frivillig og gjennom AFP, men vi frykter at flere titalls høyt kompetente ingeniører rett og slett får sparken, sier Eddy Nynes, hovedtillitsvalgt for Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) i Kongsberg Maritime til Børsen.

Tradisjonsrik del

Anette B. Wollebæk, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Maritime, bekrefter at 30 stillinger er berørt.

- Vi omstiller. Deler av den gamle produksjonen flyttes til Finland. Vi satser på elektriske produkter for framtida. Vi sliter med lønnsomheten blant de mekaniske produktene i Ulsteinvik, sier hun til Børsen.

- Vi skal prøve å få dette løst ved interne overføringer og ta det over tid. Vi har forståelse for at det er vanskelig for alle som berøres. Det er en tradisjonsrik del av industrien som vi nå flytter ut. Samtidig håper vi å få til vekst sammen med de tillitsvalgte og alle ansatte framover, legger hun til.

- Kortsiktig løsning

NITO-president Trond Markussen minner om at staten bidro til at Kongsberg Maritime kjøpte Rolls-Royce, begrunnet med å styrke konsernets maritime virksomhet, og for å opprettholde ledende teknologi- og industriselskap i Norge.

BEKYMRET: NITO-president Trond Markussen mener nedbemanning ved Kongsberg Maritime er kortsiktig og dårlig forvaltning. Foto: Carina Johansen / NTB
BEKYMRET: NITO-president Trond Markussen mener nedbemanning ved Kongsberg Maritime er kortsiktig og dårlig forvaltning. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Kongsberggruppen er en av landets ledende industrieiere. Vi hadde forventet et mer langsiktig og moderne eierskap, som viser vei i en vanskelig tid, og ikke at de velger kortsiktige løsninger og oppsigelser, sier han til Børsen.

- 2,5 milliarder skattekroner er investert i selskapet for få år siden gjennom statlig eierskap. Disse midlene er dårlig forvaltet av Kongsberg Maritime, mener Markussen.

Vil bli flere

Kommunikasjonsdirektør Wollebæk avviser på sin side at det er en kortsiktig løsning som nå er valgt:

- Vi mener at det vi gjør nå er en langsiktig investering i framtida, en omstilling til bærekraft og industri. Når vi ikke tjener penger på de mekaniske produktene her, så må vi finne en ny løsning. Slik at vi framover kan investere i teknologi og kompetanse her som er bærekraftig, svarer hun på kritikken fra Markussen.

Hun legger til at det er 350 ansatte ved Ulsteinvik i dag. Når de er ferdig med omstillingen, vil det totale antallet ansatte være økt, poengterer Wollebæk.

- Bekymringsfull trend

Hovedtillitsvalgt Eddy Nynes understreker at det nå for deres del handler om å jobbe hardt for å sørge for at antallet som mister jobben i den lille industribygda blir så lavt som mulig.

- Foreløpig har dessverre ikke fagforeningene nådd fram med vårt syn om at det er grunnlag for videre drift. Bedriften har sørget for at mange nå går en tung sommerferie i møte. Det er viktig for oss ta vare på medlemmene i denne vanskelige situasjonen, sier Nynes.

NITO-president Markussen maner til politisk inngripen:

- Regjeringen har varslet om en rekke initiativ der Kongsberg Maritime kunne ha tatt en sentral rolle. Internasjonalt er det behov for den spisskompetansen som Kongsberg Maritime besitter. Dette er en bekymringsfull trend som regjeringen og Stortinget bør være klar over og forhindre, sier Markussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer