Widerøe tar krisegrep:

Kutter avganger

- Vi kan ikke fly rundt med nesten tomme fly.

NY KNEKK: Luftfarten står igjen overfor utfordringer som følge av pandemien. Det fører til at blant andre Widerøe innskrenker driften. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
NY KNEKK: Luftfarten står igjen overfor utfordringer som følge av pandemien. Det fører til at blant andre Widerøe innskrenker driften. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye restriksjoner og stadige smitterekorder har tvunget Nordens største regionale flyselskap til å ta grep. Overfor Børsen opplyser Widerøe at selskapet har besluttet å redusere antall avganger på enkelte strekninger de neste to månedene.

- Vi har redusert flyprogrammet noe i januar og februar, og vi sitter i disse dager og ser på om vi kan redusere enda mer - rett og slett fordi passasjerene uteblir og vi kan ikke fly rundt med nesten tomme fly, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll til Børsen, og utdyper:

- Det er jo et resultat av corona og restriksjoner som gjør at færre kunder reiser.

Kan kutte ytterligere

Brandvoll opplyser at flyselskapet foreløpig har besluttet å kutte 20 prosent av de kommersielle rutene for januar og februar. Disse rutene utgjør om lag 60 prosent av Widerøes virksomhet.

Selskapet utelukker ikke at det kan komme flere reduksjoner.

- Vi avventer beslutning på hva vi skal gjøre i mars til vi vet hvilke myndighetstiltak som gjelder fra 15. januar.

Widerøe følger dermed i fotsporene på en rekke internasjonale flyselskaper, som den siste tida har sett seg nødt til å innstille tusenvis av avganger.

Massivt kutt

Flygiganten Lufthansa er blant selskapene som har varslet et av de mest dramatiske kuttene.

- Fra midten av januar til februar ser vi en stor nedgang i antall bestillinger og innstiller derfor 33 000 flygninger, rundt 10 prosent, uttalte sjefen for Europas største flyselskap, Carsten Spohr til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) i slutten av desember.

Da pandemien for alvor festet grepet i 2020, gikk den globale luftfarten inn i sin hittil mest alvorlige økonomiske krise. Tross enkelte lettelser, var også 2021 preget av en voldsom nedgang i reiseaktiviteten.

Siste tilgjengelige regnskapstall fra Widerøe, viser et årsresultat før skatt på minus 112,1 millioner kroner i 2020. Passasjerinntektene ble samme år redusert med 33 prosent sammenliknet med 2019.

Ikke rammet av smitte

I november anslo Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) at den globale turistindustrien samlet sett ville tape 2000 milliarder dollar i inntekter i 2021 på grunn av coronapandemien.

Situasjonen ved inngangen på det nye året er derfor alt annet enn oppløftende. SAS var blant dem som i jula måtte innstille flere titalls flyavganger. Det skyldtes høyt sykefravær knyttet til covid-19.

Widerøe presiserer at selskapet ikke har blitt rammet av den økende smittesituasjonen i landet på samme vis.

- Vi har ikke hatt noen kanselleringer i 2022 som direkte kan relateres til coronasmitte. Så langt har vi altså et sykefravær blant ansatte som er normalt for årstida.

- Ufordrende

SAS opplyser fredag at selskapets trafikkprogram er lavere nå enn før jul, og de derfor ikke har like mange kanselleringer på grunn av sykdom.

- Det er også en utfordrende årstid med andre årsaker til kanselleringer. Hvor mange og hvilke avganger som blir kansellert avhenger av mange faktorer, men det er relativt god kapasitet og de fleste passasjerene blir booket om til neste eller en nærliggende flight, sier pressesjef, John Eckhoff til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer