Kutter flere tusen: - Forferdelig

Til dels voldsomme demonstrasjoner brøt ut da Nissan i dag kunngjorde at de kutter flere tusen stillinger i Europa.

DEMONSTRASJONER: Minst 3000 mister jobben i Spania som direkte følge av nedleggingen av Barcelona-fabrikken. Nyheten ble møtt med demonstrasjoner utenfor selskapets fabrikk i Barcelona. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

- Framtida er fortsatt uklar, og den er ekstremt vanskelig å forutse.

Det er budskapet fra Nissans toppsjef Makoto Uchida, som torsdag kom med den brutale beskjeden om at selskapet legger ned to fabrikker - én i Spania og én i Indonesia. Selskapets globale produksjon reduseres med 20 prosent.

Kuttene betyr at minst 3000 ansatte mister jobben i Spania, som en direkte konsekvens av at selskapet nå legger ned sin fabrikk i Barcelona, opplyser spanske myndigheter. Fagforeninger har imidlertid advart om at så mange som 20 000 jobber kan gå tapt.

GRÅT: Torsdagens nyhet var tung å motta for de ansatte, her representert ved Rosa Jimenez (43) - som er avbildet utenfor Nissans fabrikk i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
GRÅT: Torsdagens nyhet var tung å motta for de ansatte, her representert ved Rosa Jimenez (43) - som er avbildet utenfor Nissans fabrikk i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer

Produksjonen i Europa vil i stedet skje i Storbritannia, og produksjonen i Indonesia flyttes til Thailand. Selskapet er midt i en omstrukturering og opplyser at de vil rette mer oppmerksomhet mot markeder i Nord-Amerika, Kina og Japan.

Kort tid etter at nyheten ble kjent torsdag, dukket rundt 1000 maskerte arbeidere opp utenfor Nissans fabrikk i Barcelona, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi kommer til å kjempe for å omgjøre denne beslutningen, men vi vet at det er veldig komplisert, sier Javier Hernandez, generalsekretær i fagforeningen UGT ved Nissan-fabrikken, til Reuters.

Han beskriver situasjonen med ett eneste ord:

- Forferdelig.

DEMONSTRERTE: Brennende bildekk og maskekledde demonstranter var det som møtte ledelsen ved Nissans fabrikk i Barcelona torsdag. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Brennende bildekk og maskekledde demonstranter var det som møtte ledelsen ved Nissans fabrikk i Barcelona torsdag. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Scanpix Vis mer

Milliardtap

Nissan fikk et underskudd på drøyt 61 milliarder kroner i fjor, viser årsrapporten. Det er første gang siden 2009 at bilprodusenten har gått i minus.

Nissans bilproduksjon sank i april med 62 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor. Bilsalget falt med nesten 42 prosent globalt i forrige måned.

Nissan har slitt med omdømmeproblemer de siste åra som følge av at tidligere styreleder Carlos Ghosn i 2018 ble pågrepet og anklaget for korrupsjon og andre økonomiske misligheter.

Kraftig salgsnedgang

Den japanske bilgiganten Toyota la også fram stygge tall torsdag, som viste at det globale salget av selskapets biler har sunket med 45 prosent som følge av coronakrisen.

Antallet kjøretøyer som selges over hele verden av Toyota Motor Co. har falt 45,3 prosent fra april 2019 til april 2020 – ned til 472 703 bilder, opplyser den japanske bilprodusenten.

Grunnen er redusert økonomisk aktivitet som følge av coronapandemien.

Antall biler produsert av Toyota-gruppen, inkludert Daihatsu Motor og Hino Motors, sank med 51,1 prosent.

Gruppen venter at det globale bilsalget for inneværende regnskapsår vil falle 14,9 prosent til 8,9 millioner kjøretøyer.

Skrekktall

Torsdagens nyheter kommer bare halvannen uke etter at European Automobile Manufacturers Association (ACEA) la fram skrekktall for bilbransjen i Europa.

Tallene viste at nybilsalget for hele Europa falt med hele 76 prosent i april.

- Den første fulle måneden siden restriksjonene ble innført har ført til det største månedlige fallet i biletterspørsel så langt tilbake som vi har statistikk, uttalte ACEA i en pressemelding.

Spesielt ille var det naturlig nok i de hardest rammede landene, Italia og Spania. Der var tilbakegangen i nybilsalg på henholdsvis 97,6 prosent og 96,5 prosent. Også store markeder som Tyskland og Frankrike er hardt rammet av krisen, med en nedgang på 61,1 prosent og 88,8 prosent i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer