Bruken av oljepenger neste år er anslått til 322,4 milliarder kroner, 84,4 milliarder mindre enn i år.
Oljepengebruken tilsvarer 2,6 prosent av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, ved inngangen til året. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i år.
- Det er mye som nå går bra i norsk økonomi, og det betyr også at tiden er inne til å ta oljepengebruken ned, noe vi gjør for 2022, sa finansminister Jan Tore Sanner tirsdag morgen, og fortsatte:
- Det føles godt å kunne overlevere en økonomi som er i bedre stand en det vi overtok.
- Krisen er over
Det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet, den såkalte budjsettimpulsen, reduseres med 2,6 prosent målt som andel av verdiskapningen fra 2021 til 2022. Reduksjonen kommer hovedsakelig av at de ekstraordinære og midlertidige coronatiltakene blir avsluttet.
«Selv om budsjettopplegget for 2022 isolert sett virker noe innstrammende, trekker de svært ekspansive budsjettene for 2020 og 2021 fortsatt opp aktiviteten i norsk økonomi i 2022. Dessuten virker avvikling av aktivitetsbegrensende smitteverntiltak i seg selv veldig ekspansivt på økonomien», heter det i pressemelding fra Finansdepartementet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger