Kutter samarbeid med Russland: - Utrygt

Barents Press International innstiller samarbeidet med Russland umiddelbart. Årsaken er at det er for farlig å fortsette.

FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet
FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ting har gradvis forverret seg de siste åra, særlig etter invasjonen i februar. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi enstemmig har vedtatt at det er for farlig å fortsette å ha kontakt, sier Amund Trellevik til Børsen.

Han er styreleder i Barents Press Norge.

Fra 1. desember blir det gjeldende en ny lov i Russland, som gjør det straffbart for russere å være under utenlandsk påvirkning.

- Hva det betyr, aner vi ikke. Men det er en typisk russisk lov som er så vag og bred at den i prinsippet kan brukes til å arrestere og forfølge hvem som helst. For oss er det viktig ikke å sette våre russiske kolleger i fare, påpeker Trellevik.

- Som Sovjet-Russland

Barents Press International ble opprettet etter at Sovjetunionen falt, og har holdt arbeidet gående i snart 30 år. Nettverket, som har medlemmer fra Norge, Sverige, Finland og hittil Russland, jobber for mediefrihet og journalisters arbeidsforhold - blant annet.

- Vi fortsetter arbeidet, men ser ikke at det på verken kort eller lang sikt vil være mulig å inngå et nytt mediesamarbeid med Russland. Dessverre. Det sier noe om hvor alvorlig situasjonen er - vi er tilbake på et punkt som vi var på da Russland var Sovjet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer