Kutter samarbeid med Russland: - Utrygt

Barents Press International innstiller samarbeidet med Russland umiddelbart. Årsaken er at det er for farlig å fortsette.

FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet
FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ting har gradvis forverret seg de siste åra, særlig etter invasjonen i februar. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi enstemmig har vedtatt at det er for farlig å fortsette å ha kontakt, sier Amund Trellevik til Børsen.

Han er styreleder i Barents Press Norge.

Fra 1. desember blir det gjeldende en ny lov i Russland, som gjør det straffbart for russere å være under utenlandsk påvirkning.

- Hva det betyr, aner vi ikke. Men det er en typisk russisk lov som er så vag og bred at den i prinsippet kan brukes til å arrestere og forfølge hvem som helst. For oss er det viktig ikke å sette våre russiske kolleger i fare, påpeker Trellevik.

- Som Sovjet-Russland

Barents Press International ble opprettet etter at Sovjetunionen falt, og har holdt arbeidet gående i snart 30 år. Nettverket, som har medlemmer fra Norge, Sverige, Finland og hittil Russland, jobber for mediefrihet og journalisters arbeidsforhold - blant annet.

- Vi fortsetter arbeidet, men ser ikke at det på verken kort eller lang sikt vil være mulig å inngå et nytt mediesamarbeid med Russland. Dessverre. Det sier noe om hvor alvorlig situasjonen er - vi er tilbake på et punkt som vi var på da Russland var Sovjet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.