Kutter samarbeid med Russland: - Utrygt

Barents Press International innstiller samarbeidet med Russland umiddelbart. Årsaken er at det er for farlig å fortsette.

FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet
FIKK PRIS: Samlet i Kirkenes da de fikk Thorvald Stoltenbergs pris for samarbeid i 2020: F.v: Tim Andersson Rask, leder av Barents Press Sverige, Anna Kirejeva, leder av Barents Press Russland og Amund Trellevik, leder av Barents Press Norge. Foto: Barentssekretariatet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ting har gradvis forverret seg de siste åra, særlig etter invasjonen i februar. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi enstemmig har vedtatt at det er for farlig å fortsette å ha kontakt, sier Amund Trellevik til Børsen.

Han er styreleder i Barents Press Norge.

Fra 1. desember blir det gjeldende en ny lov i Russland, som gjør det straffbart for russere å være under utenlandsk påvirkning.

- Hva det betyr, aner vi ikke. Men det er en typisk russisk lov som er så vag og bred at den i prinsippet kan brukes til å arrestere og forfølge hvem som helst. For oss er det viktig ikke å sette våre russiske kolleger i fare, påpeker Trellevik.

- Som Sovjet-Russland

Barents Press International ble opprettet etter at Sovjetunionen falt, og har holdt arbeidet gående i snart 30 år. Nettverket, som har medlemmer fra Norge, Sverige, Finland og hittil Russland, jobber for mediefrihet og journalisters arbeidsforhold - blant annet.

- Vi fortsetter arbeidet, men ser ikke at det på verken kort eller lang sikt vil være mulig å inngå et nytt mediesamarbeid med Russland. Dessverre. Det sier noe om hvor alvorlig situasjonen er - vi er tilbake på et punkt som vi var på da Russland var Sovjet.

FORTSETTER: Til tross for at samarbeidet med Russland innstilles, fortsetter organisasjonen sitt arbeid, forteller styreleder i Barents Press Norge, Amund Trellevik. Foto: Ksenia Novikova / Barentssekretariatet
FORTSETTER: Til tross for at samarbeidet med Russland innstilles, fortsetter organisasjonen sitt arbeid, forteller styreleder i Barents Press Norge, Amund Trellevik. Foto: Ksenia Novikova / Barentssekretariatet Vis mer

Trellevik sier videre at beslutningen ikke var lett å ta, til tross for at det var et enstemmig styre som vedtok avgjørelsen. Et av de russiske styremedlemmene var også med på Barents Press Internationals første møte på 90-tallet, og Trellevik beskriver det som svært sterkt for henne å være med på beslutningen.

- Hun har jobba som journalist og redaktør i alle år, og var generasjonen Glasnost som vokste fram i det nye Russland etter Sovjet. De trodde Russland ville utvikle seg til noe annet enn det er i dag. Hun har vært med på å se at landet hennes de siste åra har blitt mer autoritært, lukket, og fått en mer antivestlig holdning og retorikk, sier han og legger til:

- Dette er stikk i strid med det hun har jobbet for i alle år. Det er en meget trist dag for henne.

- Gisler i Putins Russland

Mange journalister har flyktet fra Russland, særlig siden invasjonen i februar. Men flere av de russiske journalistene har ikke muligheten til dette.

- Mange journalister er gisler i Putins Russland. Man har i praksis fått et yrkesforbud, og har ikke økonomi eller kontakter som gjør at man kan reise ut. Kanskje behersker man ikke andre språk enn russisk, og da blir det vanskelig.

Trellevik understreker at til tross for at Russland ikke vil være en del av samarbeidet lenger, så fortsetter arbeidet i organisasjonen.

- Men på en litt annen måte enn før. Så håper vi at vi en dag kan reise til Russland og jobbe som vanlige journalister, sier Amund Trellevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer