Oljesøksmål

- Kynisk og grovt uetisk

Staten var saksøkt for å undersøke om planene for tre oljefelt var lovlige. Mens de ventet på dommen, ga staten tillatelse til å utvinne olje fra to av feltene.

OPPRØRTE: Gytis Blazevicius i Natur og ungdom (til venstre) og Frode Pleym i Greenpeace vant i Oslo tingrett mot Energidepartmentet - likevel fikk feltet Breidablikk tillatelse til å starte oljeproduksjon. Foto: Nina Hansen
OPPRØRTE: Gytis Blazevicius i Natur og ungdom (til venstre) og Frode Pleym i Greenpeace vant i Oslo tingrett mot Energidepartmentet - likevel fikk feltet Breidablikk tillatelse til å starte oljeproduksjon. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 18. januar i år vant Greenpeace og Natur og ungdom fram mot Olje- og energidepartementet, nå Energidepartementet:

Planene for utbygging og drift (såkalte PUD-er) av de tre oljefeltene Breidablikk, Yggdrasil og Tyrving er ugyldige, slo Oslo tingrett fast.

Rettsprosessen startet allerede i juni 2023, da miljøorganisasjonene saksøkte staten, fordi de mente planene for oljefeltene var ulovlige.

Men den 18. desember, mens partene ventet på dommen, sa staten ja til oljeproduksjon på Breidablikk og Tyrving fram til utgangen av 2024.

Det går fram av produksjonstillatelsene publisert på e-innsyn.

- Kynisk

En måned seinere avgjorde Oslo tingrett at planene for oljefeltene var ulovlige. Da var allerede oljeproduksjonen på Breidablikk i gang, ifølge tingrettsdommen.

- Det er kynisk og grovt uetisk å gi disse tillatelsene under en pågående tingrettsprosess, sier leder Frode Pleym i Greenpeace til Dagbladet.

VG omtaler også saken i dag, tirsdag.

SAKSØKTE STATEN: Gytis Blazevicius i Natur og ungdom (til venstre) og Frode Pleym i Greenpeace forventer at staten stanser produksjonen på Breidablikk. Foto: Nina Hansen
SAKSØKTE STATEN: Gytis Blazevicius i Natur og ungdom (til venstre) og Frode Pleym i Greenpeace forventer at staten stanser produksjonen på Breidablikk. Foto: Nina Hansen Vis mer

Sammen med leder Gytis Blazevicius i Natur og ungdom, reagerer Pleym sterkt på at staten ga oljeproduksjonen grønt lys før rettsprosessen var ferdig. De vil undersøke om det er lovlig.

- For oss framstår det åpenbart at staten har gitt flere tillatelser så fort som mulig, for å komme en eventuell dom i forkjøpet, som sier at disse tillatelsene er ulovlige, sier Pleym.

- Vi tror ikke det er tilfeldig. Det handler om at vi begynner å røre i ting, og så får man behov for å behandle det fortere. Det er udemokratisk, sier Gytis Blazevicius i Natur og ungdom.

- Framskyndet

Breidablikk hadde forventet oppstart i første kvartal av 2024, ifølge tingrettsdommen. Men allerede i midten av oktober 2023, ga Energidepartementet produksjonstillatelse for resten av året, og 18. desember kom altså tillatelsen for 2024.

Den 20. oktober startet produksjonen fra Breidablikk, fire måneder før plan og på budsjett, ifølge Equinor.

- Breidablikk skulle egentlig ikke vært i produksjonen, men fordi staten hadde søksmål hengende over seg, valgte de å framskynde prosessen med tillatelser og produksjonsstart, sier Pleym.

Måtte rekke frist

Dette avviser staten.

- Alle felt på norsk sokkel må ha en årlig produksjonstillatelse. Søknadsfristen er i november, så det er normal forvaltningspraksis at disse innvilges etter den datoen, skriver departementet i en uttalelse til Dagbladet, og legger til:

- I desember i fjor godkjente departementet i overkant av 80 produksjonstillatelser for 2024, blant dem Tyrving og Breidablikk. Departementet har mottatt klage på vedtak om produksjonstillatelse for disse to feltene. Klagene er nå til behandling i departementet.

«Omfattende dom»

Etter dommen i Oslo tingrett, kalte energiminister Terje Aasland dommen «omfattende», og sa i en uttalelse til Børsen at de vurderte å anke dommen.

- Vi registrerer at Oslo tingrett gir saksøkerne medhold i påstanden om ugyldighet som følge av saksbehandlingsfeil, sa Aasland, og fortsatte:

- Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning. Basert på dette vil vi vurdere å anke.

- Må stanses

Greenpeace og Natur og ungdom har nå klaget inn produksjonstillatelsene til Energidepartementet.

De mener uansett at produksjonen på Breidablikk må stanses umiddelbart, med grunnlag i dommen fra Oslo tingrett den 18. januar.

De andre to feltene er ennå ikke i produksjon.

- Vi mener Energidepartementet må stanse produksjonen og ta klagene til følge, hvis ikke opererer de direkte i strid med tingrettens dom, sier Pleym.

Greenpeace og Natur og Ungdom gikk til søksmål fordi staten mente har brutt norske lover og Høyesteretts krav, ved ikke å utrede klimakonsekvensene ved godkjenning av de tre nye olje- og gassfeltene i Nordsjøen.

Miljøorganisasjonene vant på alle punkter, og staten ble dømt til å betale en erstatning og saksomkostninger på 3 260 000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Blazevicius i Natur og ungdom utelukker ikke aksjoner hvis staten ikke stopper produksjonen på Breidablikk. Han viser til Fosen-aksjonen.

- Vi ser gang på gang at Energidepartementet prøver å vri seg unna oppfølging av saker som de har tapt. De brydde seg ikke om Fosen-samene i over ett år før man begynte å aksjonere. Nå ønsker vi at Energidepartementet må respektere dommen fra tingretten, selv om de vurderer å anke, sier Blazevicius.