Kystopprør mot Vedums skattebombe

Lokale Sp-topper langs hele kysten jobber nå sammen mot regjeringens lakseskatt. Sammen med den lokale oppdrettsnæringen samler de nå ammunisjon i kampen mot skattebomba. Samtidig jobber et annet nettverk med samme mål.

KOSTBART: Regjeringen vil skattelegge oppdrettsnæringen med 40 prosent på overskuddet. Det vekker reaksjoner, Foto: Gorm Kallestad / NTB
KOSTBART: Regjeringen vil skattelegge oppdrettsnæringen med 40 prosent på overskuddet. Det vekker reaksjoner, Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at regjeringen varslet en egen skatt for oppdrettsnæringen. Aksjene i oppdrettsselskaper stupte, og laksemilliardærer har kalt det et ran av kysten.

Nå kjemper lokalpolitikere langs hele kysten mot lakseskatten.

I Senterpartiet har en rekke lokale ordførere og partitopper gått sammen i et uformelt nettverk for å jobbe sammen mot den omstridte skatten. Gruppa er aktivt langs hele kysten av Norge, fra vestlandskysten til Nord-Norge. Tyngdepunkt er i Vestland fylke, Trøndelag og Troms. Det består av totalt 9 lokale Sp-ledere som ordførere, varaordførere og fylkesordførere.

«Arbeidsgruppa havbruk», som de selv omtaler seg som, hadde i fredag sitt første møte.

Samler ammunisjon

Blant medlemmene i nettverket finner vi høylytte og velkjente stemmer som Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo og fylkesordfører i Vestland Jon Askeland.

- Dette er en intern arbeidsgruppe har til hensikt å bidra med kunnskap som finnes langs kysten og framskaffe fakta, sier Askeland.

Prestbakmo har tidligere sagt til Dagbladet at hun er rystet over skatten hun omtaler som «absurd».

Skatten ble presentert som en del av en større skattepakke på en pressekonferanse på Blaafargeverket på Modum, ei uke før selve statsbudsjettet ble lagt fram. Til sammen skal regjeringen dra inn 33 milliarder ekstra til et historisk stramt budsjett.

Kort fortalt må oppdrettere betale 40 prosent i skatt på overskuddet på det de tjener til havs og fjordene. Samtidig skal de minste produsentene slippe skatten, ifølge regjeringen.

- Sterke reaksjoner

- Det forslaget som er kommet fram har vakt sterke reaksjoner. Dette rammer hele kysten. Vi som er i våre posisjoner blir kontaktet og kraftig utfordret og kontaktet med alt fra bønn om hjelp til spørsmål, forteller Askeland.

Sp-gruppa samler nå inn tall og argumenter fra oppdrettsnæringen lokalt for å rette et bredt angrep mot skatten hos Senterpartiet og forhandlingene på Stortinget. Målet er å få endret skatten til fordel for næringen.

KLAR TIL KAMP: Fylkesordfører i Vestland Jon Askeland kjemper mot lakseskatten sammen med partikolleger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLAR TIL KAMP: Fylkesordfører i Vestland Jon Askeland kjemper mot lakseskatten sammen med partikolleger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Vi skal hjelpe Vedum og regjeringen med den kunnskapen som partiet og andre langs kysten innehar. De sitter og regner både i kommunene og havbruksselskapene nå. For oss framstår det veldig klart at grunnlaget ikke er presist nok. De drar inn langt mer skatt en de sier, mener Askeland.

- Vi tar alle signaler vi får på alvor og skal sette oss inn i det.

Innad i Sp-nettverket mener man at regjeringen og Finansdepartementet har begått regnefeil i forarbeidet til skatten, noe som innebærer at langt flere oppdrettsbedrifter må betale skatten enn antatt. Enkelte risikerer dessuten totalt sett en skatt på over 100 prosent, blir Dagbladet fortalt.

Blant Sp-toppene er det klare forhåpninger om at den omstridte skatten blir vraket, eller i det minste endret i forhandlinger på Stortinget. De jobber aktivt mot Senterpartiets stortingspolitikere.

Ifølge kilder i nettverket opplever de at sentrale politikere allerede er på gli, og ikke lenger forsvarer regjeringens modell like helhjertet som i starten.

Ser spøkelser

Parallelt med Sp-nettverket jobber det mer formelle og tverrpolitiske Nettverk fjord- og kystkommuner mot skattebomba.

Det ble etablert i 2009 og ble opprinnelig opprettet for å sikre kommunene en større del av verdiskapningen fra oppdrett. Det består i dag av 78 kommuner langs hele norskekysten.

Kampen mot lakseskatten er nå en hovedsak for nettverket.

Leder for nettverket er ordfører i Hitra kommune Ole Laurits Hagen fra Arbeiderpartiet.

- Det er spesielt utflaggingsspøkelset som bekymrer oss. Dette blir en særnorsk skatt som man ikke finner andre steder i verden. Selskapene kan finne det heldig å investere i andre land, sier Hagen.

Hastemøte

Samme dag som skattebomba ble presentert av statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, trommet styret i nettverket sammen til hastemøte. To dager seinere bestilte de en utredning av konsekvensene av lakseskatten for kystkommunene.

- Vi vil synliggjøre hva slags effekt skatten har - hvilke konsekvenser vil den få, sier Hagen.

Han trekker fram Florida som et eksempel på steder oppdrettsgigantene kan finne på å flytte til med landanlegg. Da vil de slippe både transport og tollkostnader, argumenterer Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer