La seg langflat

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) la seg langflat og beklaget overfor samene i det lukkede møtet i regjeringen. Det får Dagbladet bekreftet.

BEKLAGET: Olje- og energiminister Terje Aasland og landbruks- og matminister Sandra Borch beklaget på vegne av regjeringen i møte med sametingspresident Silje Karine Muotka (t.v). Tema for møtet er oppfølginga av Fosen-saken. Foto: Rodrigo Freitas / POOL / NTB
BEKLAGET: Olje- og energiminister Terje Aasland og landbruks- og matminister Sandra Borch beklaget på vegne av regjeringen i møte med sametingspresident Silje Karine Muotka (t.v). Tema for møtet er oppfølginga av Fosen-saken. Foto: Rodrigo Freitas / POOL / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) møter pressen etter hastemøte med sametingspresident Silje Muotka.

På møtet beklaget olje- og energiminister Terje Aasland til reindriftssamene på Fosen.

- Lei meg

- Reindriftssamene på Fosen har over lang tid stått i en krevende situasjon. Det er jeg lei meg for, sier Terje Aasland på en pressekonferanse torsdag.

- Jeg har også beklaget på vegne av regjeringen over at vindmøllene på Fosen krenker menneskerettighetene overfor reindriftssamene, sier Aasland videre.

Aasland sier Norge skal være stolte over sine reindriftstradisjoner.

- Jeg har også beklaget på vegne av regjeringen over at vindmøllene på Fosen krenker menneskerettighetene overfor reindriftssamene, sier Aasland videre.

Olje- og energiministeren sier nå at han ikke utelukker noen virkemidler for å få løst saken.

- Jeg håper fortsatt at vindkraft og reindrift kan sameksistere på Fosen, sier Aasland.

- Langflat

Ifølge Inge Even Danielsen i Norske Reindriftssamers Landsforbund, beklaget Aasland gjentatte ganger under møtet.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger statsråden brukte ordet beklager. Jeg har aldri sett en politiker legge seg så langflat, sier Inge Even Danielsen, som er leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund til Adresseavisen.

Både Fosen-demonstrantene og politiet trappet torsdag opp sin innsats. Mens aksjonistene blokkerte flere departementsinnganger, gikk politiet til pågripelser.

- Avgjørende

Ifølge sametingspresident Silje Karine Muotka er Terje Aaslands og Olje- og energidepartementets beklagelse viktig for å komme videre i prosessen.

- Det er avgjørende for at vi skal komme videre. Det er viktig at vi nå har en felles oppfatning av at vi har med et menneskerettighetsbrudd å gjøre, sier Muotka.

Muotka møter pressen sammen med olje- og energiministeren Aasland og landbruksminister Sandra Borch etter møtet.

Landbruksminister Borch sier for sin del at regjeringen tar kritikk.

- Vi tar kritikk på at prosessen etter dommen ikke har vært god nok. Dette har tatt alt for lang tid, sier Borch.

- Har gitt opp

I forkant av pressekonferansen sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til Dagbladet at hun fortsatt forventer at statsminister Jonas Gahr Støre skal komme på banen for å få løst situasjonen på Fosen.

Aasland har hun og meddemonstrantene ingen tiltro til, sier hun.

- Vi har gitt opp Terje Aasland, og har ingen tro på at han kommer til å løse denne saken, sier Isaksen.

Aktivisten sier samtidig at hun er optimistisk til at det nå kommer til å være en utvikling i spørsmålet rundt hva som skal skje med vindmøllene.

- Nå forventer vi at det kommer til å skje noe nytt, og det er forfriskende, sier Isaksen.

- Stor belastning

Etter pressekonferansen kommer også statsministeren med en uttalelse.

- Regjeringen beklager i dag overfor reindriftssamene på Fosen. De har opplevd en stor belastning på grunn av konsesjonsvedtakene fra 2013, sier Støre til Dagbladet.

Han forsikrer også om regjeringen vil ta menneskerettsbruddet på alvor.

- Jeg kan forsikre om at regjeringen tar Høyesteretts dom på alvor, og det er avgjørende for oss å finne en løsning som ivaretar rettighetene til reindriftssamene på Fosen fremover, sier han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer