Storstreik avverget

Lærerne fortviler: - De gjør det igjen

Lærerne sier trolig nei til lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Nå er det overhengende fare for lærerstreik.

KAN BLI STREIK: Utdanningsforbundet er ikke fornøyd med årets oppgjør, og varsler fortsatt fare for streik. Foto: Cornelius Poppe / NTB
KAN BLI STREIK: Utdanningsforbundet er ikke fornøyd med årets oppgjør, og varsler fortsatt fare for streik. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens resten av offentlig sektor ble enige, etter en mekling som gikk nær 13 timer på overtid, er lærerne langt fra fornøyd med avtalen. Nå varsler Utdanningsforbundet at de trolig vil si nei til lønnsoppgjøret i kommunesektoren.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sier i en pressemelding at det nå er opp til styret å ta stilling til skissen som de øvrige forbundene i Unio sa ja til tirsdag.

- KS gjorde oss til lønnstapere i fjor. Nå gjør de det igjen, sier han.

Han understreker at det er svært usannsynlig at Utdanningsforbundets sentralstyre vil akseptere resultatet.

Stemmer Utdanningsforbundets sentralstyre nei til resultatet, vil det bli lærerstreik.

- Verdsettes ikke

Han er kritisk til arbeidsgiverforeningen KS.

- Realiteten er at KS ikke verdsetter lærerne i skoleverket. Vi trenger en arbeidsgiver som tar skolen på alvor. Jeg skjønner dersom dette går kraftig utover motivasjonen til alle landets lærere, sier Handal.

Norsk Lektorlag har også sagt nei til riksmeklerens forslag.

- Forslaget fra mekleren gir ikke tilstrekkelig reallønnsvekst, og etterslepet er for stort, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag, i en pressemelding.

Dermed er det fortsatt fare for streik for Lektorlagets medlemmer.

- Vårt sentralstyre skal i samråd med fylkeslederne ta stilling til riksmeklerens forslag, sier Nyhuus videre.

Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, syns det er beklagelig at Utdanningsforbundet ikke vil akseptere resultatet.

- Det er beklagelig at vi ikke kunne finne en løsning med alle. Utdanningsforbundet hadde ekstremt store forventninger til dette lønnsoppgjøret, og da var det ikke mulig å finne en løsning, sier han til Børsen.

Om Utdanningsforbundets leders uttalelser om KS, sier Gangsø følgende:

- Jeg konstaterer at han er misfornøyd med de prioriteringene vi har gjort rundt forhandlingsbordet.

Ikke storstreik

Selv om det fortsatt er fare for lærerstreik, er det imidlertid klart at det ikke blir noen storstreik i offentlig sektor. Partene kom til enighet tirsdag ettermiddag – over et halvt døgn på overtid.

Meklingen i offentlig sektor har pågått siden lørdag formiddag. Over tolv timer på overtid kunne partene sammen fortelle at den varslede streiken var avverget.

- Det har vært krevende å få det til. Det er veldig sprikende krav og forventninger mellom organisasjonene som har vært tilstede ved forhandlingsbordet. Men jeg er veldig glad for at vi har fått til en løsning, sier Gangsø.

Han nevner spesielt økte tillegg for kvelds- og helgearbeid i helse- og omsorgssektoren som gode resultater av forhandlingene.

Oppgjøret har en ramme på 3,84 prosent. Det vil gi alle ansatte et sentralt tillegg på mellom 12 000 og 16 800 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet, ifølge KS.

- Vi har fått et akseptabelt oppgjør som ligger over frontfaget og vi har fått gjennomslag for flere krav som er viktige for våre medlemmer, sier leder for YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen i en uttalelse.

Det er hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne som har forhandlet med KS om årets lønnsoppgjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer