Laksebaronene håvet inn

Sønnen til laksetopp Gustav Witzøe er Norges aller rikeste, men også senior hadde en grei inntekt i 2021.

RIKING: Gustav Witzøe, kanskje Norges mest kjente laksefjes, raste mot lakseskatten tidligere i år. Foto: Aftenposten / NTB
RIKING: Gustav Witzøe, kanskje Norges mest kjente laksefjes, raste mot lakseskatten tidligere i år. Foto: Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert

En nærmest samlet laksenæring reiv seg i håret da finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre i høst slapp bomba - de kunngjorde en grunnrenteskatt på havbruk, også kalt lakseskatten.

- Et svik

«Et svik», «vinglete» og «et ran av kysten», var noe av skytset som haglet i retning regjeringen, som begrunnet skatten med at den lukrative næringen må bidra mer til fellesskapet.

Onsdag ble skattelistene for 2021 sluppet, som viser at pengene rant inn for laksebaronene også i fjor.

Laksebaronenes giganthjem

Det er ikke bare skattelistene som vitner om at de aktuelle baronene har litt mer på bok enn menigmann.

Oppdrettskongen Gerhard Meidell Alsaker hadde en inntekt på 213 millioner kroner i fjor. Noe av pengene bruker han på å fullføre sin nye gigabolig i den lille bygda Onarheim. Huset på over 2000 kvadratmeter og panoramautsikt over fjorden begynner å ta form, skriver DN.

Salmar-gründer Gustav Witzøes prakteiendom på Hitra sto på sin side ferdig for noen år siden. Bygget har et bruksareal på nærmere 1 750 kvadratmeter, inkludert garasje, og er dermed en av landets aller største privatboliger, ifølge Ilaks.

Gustav Witzøe bor på et areal på rundt 350 kvadratmeter. Sønnen Gustav Magnar Jr. har en egen del av boligen på rundt 200 kvadratmeter, som han kan benytte når han er hjemme på Frøya. Resten skal benyttes som representasjonsbolig, skriver Hitra-Frøya.

Skapte rabalder

I kjølvannet av skattebomba, som også sendte lakseaksjene i kjelleren, har mange slått alarm på vegne av næringen. En flom av permitteringsvarsler fulgte i noen av landets største lakseselskaper.

Regjeringen står imidlertid støtt i stormen. Skatten vil bli innført fra årsskiftet, som planlagt.

Witzøe, kanskje Norges mest kjente laksefjes, hevdet Vedum lovte at han ikke ville innføre grunnrenteskatt på norsk sjømat.

- Det er et svik. Ikke bare mot undertegnede, men overfor en hel næring, sa Witzøe da han møtte Vedum til debatt på NRK i november.

Witzøe er ifølge Kapital Norges 6. rikeste, med en formue på 50 milliarder kroner.

Helge Møgster, som eier store deler av sjømatgigantene Austevoll og Lerøy, mener på sin side lakseskatten er et «forsøk på å rane kysten». Han har ifølge Kapital en formue på 5,9 milliarder kroner.

Ola Braanaas mener lakseskatten vitner om en «vinglete og uforutsigbar politikk». Han står bak milliardbedriften Firda Seafood Group, som han startet som 23-åring.

Ifølge Kapital er Braanaas Norges 104. rikeste, med en formue på 3,8 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer