Laksekongens mann tror skatten forsvinner

Styreleder Ole Eirik Lerøy i verdens største oppdrettsselskap, Mowi, tror politikerne vil fjerne lakseskatten om få år.

TROR PÅ SNUOPERASJON OM LAKSESKATTEN: Inntil videre har Mowi begynt å bruke planlagte investeringsmidler i utlandet. - Vi vil nå lete med lys og lykte etter hvordan vi kan videreutvikle bedriften vår utenfor Norges grenser, sier styreleder Ole Eirik Lerøy. Foto: Heiko Junge / NTB
TROR PÅ SNUOPERASJON OM LAKSESKATTEN: Inntil videre har Mowi begynt å bruke planlagte investeringsmidler i utlandet. - Vi vil nå lete med lys og lykte etter hvordan vi kan videreutvikle bedriften vår utenfor Norges grenser, sier styreleder Ole Eirik Lerøy. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN/OSLO (Børsen): - Jeg har aldri følt meg mer sint, oppgitt og forskrekket i hele min karriere i denne bransjen, sier Lerøy til Børsen om sin reaksjon da nyheten om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen ble annonsert.

«Skattebombe», lød det på Dagbladets forside 28. september. Styrelederen i Mowi, der John Fredriksen er største eier, opplevde det som et bakholdsangrep.

Han tenkte først at næringen skulle få stanset bomba fra å detonere. Nå er han ikke like sikker. Planlagte investeringer i Norge til en verdi av 40 milliarder kroner er lagt på is.

- Men jeg er helt sikker på at når man ser effekten av dette, vil det bli rettet opp igjen i løpet av noen få år, konstaterer han.

I regjeringens siste forslag er skattesatsen jekket ned fra 40 til 35 prosent, og bunnfradraget er hevet til 70 millioner kroner. Den samlede beskatningen blir ifølge regjeringen på 57 prosent over 70 millioner kroner.

Regjeringen ønsker et bredt forlik om skatten. Lerøy tror derfor det er mulig å få til ytterligere endringer, og sier han setter sin lit til Høyre og Frp.

- Det er så langt helt ubetydelige endringer som er gjort. Forslaget vil fortsatt være en effektiv stopper av utvikling og vekst for det jeg mener er Norges mest framtidsrettede næring, sier Lerøy.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer