Lakseriking raser: - Vinglete

Onsdag morgen ble det kjent at regjeringen innfører såkalt lakseskatt. Da Børsen snakket med oppdrettsmilliardær Ola Braanaas tidligere denne uka, advarte han mot nettopp det.

MILLIARDÆR: Laksegründer Ola Braanaas har tjent gode penger på oppdrettslaks. Foto: Marit Hommedal / NTB
MILLIARDÆR: Laksegründer Ola Braanaas har tjent gode penger på oppdrettslaks. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 08.30 onsdag morgen kom regjeringen med en ny skattebombe: De vil innføre lakseskatt på oppdrettsnæringen, og flere ande skatteøkninger rettet mot landets rikeste.

Ryktene om en slik skatt har svirret den siste uka. Da Børsen kontaktet laksemilliardær Ola Braanaas om temaet tidligere denne uka, svarte han følgende på ryktene:

- Det forundrer oss veldig. Vi trodde diskusjonen rundt grunnrenteskatten var satt på hold etter forliket i Stortinget sist periode, hvor man valgte å innføre en «produksjonsavgift». Det vitner om en vinglete og uforutsigbar politikk, skriver han i en e-post til Børsen.

Han står bak milliardbedriften Firda Seafood Group, som han startet som 23-åring.

Ifølge Kapital er Braanaas Norges 104. rikeste, med en formue på 3,8 milliarder kroner.

Flyttet til «Norges Monaco»

I desember 2021 ble det kjent at han var en av næringslivsprofilene som meldte flytting til «Norges Monaco», Bø i Vesterålen, for å spare skatt.

Grunnen var at regjeringen gjorde endringer i beregningen av verdien av oppdrettstillatelser, som innebar en stor økning i skattegrunnlaget for eiere av privateide oppdrettere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer