Savner norske turister

Landshøvding fortviler

Ålands landshøvding Peter Lindbäck forteller at de økonomisk har blitt hardt rammet av pandemien, og at de savner norske turister.

HARDT RAMMET: Økonomisk har Åland blitt hardt rammet av pandemien, forteller landshøvding Peter Lindbäck. Foto: Igor Grochev / Shutterstock / NTB
HARDT RAMMET: Økonomisk har Åland blitt hardt rammet av pandemien, forteller landshøvding Peter Lindbäck. Foto: Igor Grochev / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Nylig ble det varslet endringer i karantenereglene som ved første øyekast virket å være oppløftende nyheter for den finske selvstyrte øygruppa Åland. Men landshøvding Peter Lindbäck kan fortelle til Børsen at situasjonen derimot er svært vanskelig.

Børsen tok nemlig kontakt med Lindbäck da det ble kjent at man fra mandag ikke lenger må i karantene ved innreise til Norge etter opphold i Åland. Nå har Lindbäck undersøkt saken, og kan fortelle at man heller ikke må i karantene ved innreise til Finland fra Norge fra og med mandag. Men, sier han, det er et stort «men» her.

- Man må huske på én ting - og dette er viktig: Man kan ikke reise fra Norge til Finland via Sverige uten å bli omfattet av karantenebestemmelsene, sier landshøvdingen til Børsen.

I praksis betyr det at dersom du er bosatt i Oslo og har lyst til å reise til Åland med bil, så må du først kjøre langt nord i Norge og ta deg over til Finland, og deretter kjøre langt sør i Finland og ta deg over til Åland, dersom du vil unngå å havne i karantene.

- Det kommer til å begrense trafikken mellom Norge og Finland veldig mye. Det er synd ettersom norske turister er veldig høyt ansett i Åland. Ingen ville ha vært mer glad enn oss på Åland dersom man hadde kunnet reise fra Norge til Finland via Sverige.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

Svært hardt rammet

Det er registrert omkring 30 000 innbyggere på Åland, hvorav en tredel av dem bor i hovedstaden Mariehamn, som ligger på Ålands største øy, Fasta Åland. Landshøvdingen forteller at det vanligvis er mange nordmenn som reiser til Åland, og at mange ålendinger bruker å reise til Norge.

- Som landshøvding synes jeg at situasjonen er vanskelig. Det finnes ingen andre deler av Finland som har blitt rammet like hardt økonomisk som Åland som følge av coronapandemien. Man regner med at Ålands bruttonasjonale produkt (BNP) har sunket med opptil 16 prosent. Til sammenlikning sank Islands BNP med omkring ti prosent da de ble rammet av sin økonomiske katastrofe.

Dermed har Åland blitt rammet tre ganger så hardt som Fastlands-Norge, hvor BNP i 2020 falt med 4,7 prosent sammenliknet med en bane uten coronapandemien, ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lindbäck forteller at sjøfart, ferjetrafikk og turisme er blant Ålands og deres innbyggeres viktigste inntektskilder.

- Den ålandske økonomien har blitt rammet forferdelig hardt av pandemien. Derfor er det ekstra viktig for Åland at det kommer flere lettelser til sommeren, slik at det blir mulig for flere turister å reise hit.

HÅP: Joppe Gjelseth håper Raymond Johansen lar barene åpne igjen. Video: Jenny Emilie Aas / Dagbladet Vis mer

Savner nordmenn

Landshøvdingen har bare lovord om norske turister.

- Nordmenn har et utrolig godt rykte på Åland, så det er klart at vi savner nordmenn veldig mye. Nordmenn har det samme gode synet på naturen som ålendinger, vil jeg si. Vi har også samme syn på hvordan man er som turister og opplever naturen, sier Lindbäck og fortsetter:

- Selv studerte jeg i Oslo da jeg var ung, og da opplevde jeg nordmenn som blant de triveligste menneskene man kunne møte. Jeg kunne stå alene på en trikkeholdeplass og så kom det nordmenn bort til meg og spurte om hvordan jeg hadde det. Så vi får håpe at dette her ordner seg snart, slik at vi får se mange nordmenn på Åland igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer