Landshøvding trygler Norge

Frykter «ubotelig skade» på relasjonen mellom Sverige og Norge.

- VI HØRER SAMMEN: Georg Andrén er landshøvding i Värmlands län i Sverige. Nå trygler han om at Erna Solbergs regjering skal åpne grensene. Foto: Länsstyrelsen Värmland
- VI HØRER SAMMEN: Georg Andrén er landshøvding i Värmlands län i Sverige. Nå trygler han om at Erna Solbergs regjering skal åpne grensene. Foto: Länsstyrelsen Värmland Vis mer
Publisert

- Jeg hadde helt til det siste et håp om at den norske regjeringen skulle åpne grensene, sier den svenske landshøvdingen Georg Andrén (60) til Børsen.

Inntil videre blir det ingen harryhandel i Strømstad, weekendtur til Stockholm eller campingidyll i den svenske skjærgården for nordmenn. Det besluttet den norske regjeringen forrige fredag - der eneste unntak er øya Gotland.

- Jeg ble skuffet og forbauset, fortsetter Andrén.

- Ubotelig skade

Som landshøvding - tilsvarende fylkesmann i Norge - for den svenske regionen Värmlands län, har han tett dialog med svenske myndigheter. 60-åringen tiltrådte stillingen i desember, og siden har arbeidshverdagen kretset rundt coronakrisa.

Grensevedtaket har ikke bare opprørt ham - men også innbyggerne i Värmlands län - som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet. For de lokale virksomhetene i grensekommunene er situasjonen kritisk.

- Jeg ser hvor hardt folk rammes av grensestengingen. Mennesker mister jobben, og tvinges til konkurs. Dette gjør ikke bare ubotelig skade rent økonomisk, men også kulturelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer