Landshøvding trygler Norge

Frykter «ubotelig skade» på relasjonen mellom Sverige og Norge.

- VI HØRER SAMMEN: Georg Andrén er landshøvding i Värmlands län i Sverige. Nå trygler han om at Erna Solbergs regjering skal åpne grensene. Foto: Länsstyrelsen Värmland
- VI HØRER SAMMEN: Georg Andrén er landshøvding i Värmlands län i Sverige. Nå trygler han om at Erna Solbergs regjering skal åpne grensene. Foto: Länsstyrelsen Värmland Vis mer
Publisert

- Jeg hadde helt til det siste et håp om at den norske regjeringen skulle åpne grensene, sier den svenske landshøvdingen Georg Andrén (60) til Børsen.

Inntil videre blir det ingen harryhandel i Strømstad, weekendtur til Stockholm eller campingidyll i den svenske skjærgården for nordmenn. Det besluttet den norske regjeringen forrige fredag - der eneste unntak er øya Gotland.

- Jeg ble skuffet og forbauset, fortsetter Andrén.

- Ubotelig skade

Som landshøvding - tilsvarende fylkesmann i Norge - for den svenske regionen Värmlands län, har han tett dialog med svenske myndigheter. 60-åringen tiltrådte stillingen i desember, og siden har arbeidshverdagen kretset rundt coronakrisa.

Grensevedtaket har ikke bare opprørt ham - men også innbyggerne i Värmlands län - som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet. For de lokale virksomhetene i grensekommunene er situasjonen kritisk.

- Jeg ser hvor hardt folk rammes av grensestengingen. Mennesker mister jobben, og tvinges til konkurs. Dette gjør ikke bare ubotelig skade rent økonomisk, men også kulturelt.

- Fullstendig unaturlig

I likhet med Sveriges utenriksminister Ann Linde, frykter Andrén at det nordiske samarbeid skal ta skade av coronapandemien. På lengre sikt er han spesielt urolig for hvordan Sverige og Norge skal kunne opprettholde en god relasjon.

- Vi er avhengig av hverandre på tvers av grensene. Nordmenn og svensker står hverandre nære, både kulturelt, politisk, sosialt og økonomisk. Dette har vi bygget opp gjennom generasjoner, noe som gjør dette grensevedtaket fullstendig unaturlig for oss. Vi hører sammen.

- Men har du en viss forståelse for valget til den norske regjeringen?

- Jeg forstår at det finnes en stor uro i Norge for smitten. Den kjenner vi alle på. Det er ikke til å stikke under stol at Sverige har en problematisk situasjon hva gjelder Covid-19.

- På samme tid opplever jeg at besøksnæringa ved grensen på svenskesiden er klar for å ta et stort ansvar, slik at nordmenn kan inviteres på en trygg og forsvarlig måte.

Voldsomme smittetall

Folkehelseinstituttet har opplyst at det må være færre enn 20 smittede per 100 000 innbygger for å bli klassifisert som en region med akseptabelt smittetrykk.

Stockholm er et av områdene som er hardest rammet av coronakrisa i Sverige, med totalt 14 752 registrerte smittetilfeller.

I regionen Värmland var det 39 smittede per 100 000 innbygger i uke 23. Like over, i Dalarna, var smittetallet på 34 per 100 000 innbygger, viser oversikten fra Folkhälsomyndigheten.

- Når jeg snakker med helsemyndighetene våre, og de fremste ekspertene på området, skal det i prinsippet ikke være et problem knyttet til grenseovergangene. Smitteutfordringen vår har i all hovedsak ligget hos eldre som blir sjuke, eller hos personer som er i risikogruppa.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

- Så du mener det er trygt for nordmenn å krysse grensa?

- Det kommer an på smittesituasjonen. Min mening er at situasjonen i Värmland er veldig ulik den som er i Stockholm.

- Må tilbake

Landshøvdingen understreker at han har respekt for den norske regjeringens beslutning, men frykter at en rekke aktører innen næringslivet vil ta stor skade av en eventuell videreføring av grensevedtaket.

- Jeg forstår beslutningen fra den norske regjeringen, og at den har en forklaring, men vi må tilbake til vår naturlige relasjon. Dersom dette drøyer ut i lang tid, tør jeg ikke tenke på konsekvensene.

Landshøvdingen holder inntil videre fast på håpet.

- Jeg er optimist, og tror vi kommer til å se en åpen grense mellom Norge og Sverige i juni, aller seinest i første halvdel av juli.

- Hva om det ikke skjer?

- På kort sikt må unge mennesker se langt etter sommerjobbene sine, og lokale virksomheter vil miste halvparten av kundene sine. På lang sikt blir det nordiske samarbeidet, og den gode relasjonen mellom Norge og Sverige, den store taperen.

Regjeringen har opplyst at de hver 14. dag i tida framover foretar en ny vurdering av hvilke områder som skal åpne for nordmenn. Samtidig er fredagens avgjørelsene tatt ut fra et helsemessig perspektiv.

- Vårt mål er å åpne mest mulig i Norden, og derfor har vi laget faglige og objektive kriterier som vurderer smittesituasjonen i hver enkelt region i Norden. Vi behandler alle land likt med utgangspunkt i kriteriene og det er smittesituasjonen som må være det overordnede, uttalte helseminister Bent Høie til Dagbladet forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer