Låner ut 500 milliarder kroner

Sverige setter i verk en storstilt stimuleringspakke for å bistå bedrifter som er rammet av koronakrisen. Finansministeren ber bankene følge opp.

STIMULERINGSPAKKE: Sveriges Riksbank øker utlånene for å sikre rammene for bedrifter som er rammet av koronakrisen. Foto: Pawel Flato / NTB scanpix
STIMULERINGSPAKKE: Sveriges Riksbank øker utlånene for å sikre rammene for bedrifter som er rammet av koronakrisen. Foto: Pawel Flato / NTB scanpix Vis mer
Publisert

På et pengepolitisk møte torsdag ble det besluttet at Riksbanken skal låne ut 500 milliarder kroner via bankene for å sikre kredittsituasjonen til berørte selskaper. Kunngjøringen kom fredag formiddag.

– Målet er å opprettholde kredittforsyningen til svenske bedrifter, heter det i en melding fra Riksbanken.

– Riksbanken bidrar på denne måten sammen med øvrige myndigheter til å begrense effektene av koronaepidemien. Riksbanken står klar til å komme med ytterligere tiltak for å sikre nødvendig likviditet, heter det videre.

Bekymret for bankene

– Dette er en tydelig innsprøytning i det økonomiske systemet. Nå er det viktig at bankene virkelig benytter seg av denne muligheten slik at levedyktige selskaper i utgangspunktet ikke unødig går under, sier finansminister Magdalena Andersson.

På spørsmål om hun er bekymret for at bankene blir for forsiktige i krisesituasjonen og holder tilbake, svarer hun:

– Ja, det er en bekymring.

Kan komme rentekutt

Riksbanksjef Stefan Ingves skal redegjøre ytterligere for beslutningen fredag formiddag.

Ifølge Riksbanken er omfanget på tiltaket godt tilpasset for å sikre selskapenes finansieringsbehov. Men hovedstyret utelukker ikke andre grep, som rentekutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer