Låner ut 500 milliarder kroner

Sverige setter i verk en storstilt stimuleringspakke for å bistå bedrifter som er rammet av koronakrisen. Finansministeren ber bankene følge opp.

STIMULERINGSPAKKE: Sveriges Riksbank øker utlånene for å sikre rammene for bedrifter som er rammet av koronakrisen. Foto: Pawel Flato / NTB scanpix
STIMULERINGSPAKKE: Sveriges Riksbank øker utlånene for å sikre rammene for bedrifter som er rammet av koronakrisen. Foto: Pawel Flato / NTB scanpix Vis mer
Publisert

På et pengepolitisk møte torsdag ble det besluttet at Riksbanken skal låne ut 500 milliarder kroner via bankene for å sikre kredittsituasjonen til berørte selskaper. Kunngjøringen kom fredag formiddag.

– Målet er å opprettholde kredittforsyningen til svenske bedrifter, heter det i en melding fra Riksbanken.

– Riksbanken bidrar på denne måten sammen med øvrige myndigheter til å begrense effektene av koronaepidemien. Riksbanken står klar til å komme med ytterligere tiltak for å sikre nødvendig likviditet, heter det videre.

Bekymret for bankene

– Dette er en tydelig innsprøytning i det økonomiske systemet. Nå er det viktig at bankene virkelig benytter seg av denne muligheten slik at levedyktige selskaper i utgangspunktet ikke unødig går under, sier finansminister Magdalena Andersson.

På spørsmål om hun er bekymret for at bankene blir for forsiktige i krisesituasjonen og holder tilbake, svarer hun:

– Ja, det er en bekymring.

Kan komme rentekutt

Riksbanksjef Stefan Ingves skal redegjøre ytterligere for beslutningen fredag formiddag.

Ifølge Riksbanken er omfanget på tiltaket godt tilpasset for å sikre selskapenes finansieringsbehov. Men hovedstyret utelukker ikke andre grep, som rentekutt.

– Den økonomiske utviklingen og situasjonen i finansmarkedene i både Sverige og andre land forverres nå veldig raskt. Riksbanken er villig til å iverksette ytterligere tiltak og gi nødvendig likviditet, selv mellom ordinære pengepolitiske møter. Med denne bakgrunnen kan alle Riksbankens verktøy brukes, heter det i kunngjøringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer