Lange køer på harryhandel

Lørdag morgen er det allerede lange køer i Charlottenberg i Sverige. - Nordmenn har vært savnet, sier butikksjef.

Publisert
Sist oppdatert

CHARLOTTENBERG (Børsen): Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, eller len, i Sverige. Blant regionene som ble «grønne» - som betyr at nordmenn kan reise dit uten karantene - er Värmland.

Dermed er det igjen mulig for nordmenn å harryhandle i Charlottenberg.

KØER: Det er kø utenfor Systembolaget lørdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KØER: Det er kø utenfor Systembolaget lørdag morgen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lørdag morgen er det allerede lang kø utenfor Systembolaget.

- Deilig! Endelig har det åpna her. Øl i Norge er dyrt, så det har vi merket, sier Terje Johnsen til Dagbladet.

Kjell Engen, som har hytte i nærheten, forteller at han ikke har vært på Systembolaget siden november.

- Det er mye billigere her. Det er det ingen tvil om.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Aldri opplevd før

Også på matbutikken MaxiMat er det ventet storinnrykk med kunder. Butikksjef Tommy Johansson forteller Dagbladet at beskjeden om grenseåpning var etterlengtet.

- Ja, vi har lengtet etter denne beskjeden. Det blir en bra dag. Det kan gå alle veier. Vi vet ikke helt. Västra Götaland er stengt, så de som skal til Sverige har bare oss og Töcksfors å velge mellom. Det har vi aldri opplevd før, sier han til Dagbladet.

Nå har butikksjefen kastet seg rundt for å få alt på plass i tide.

- Vi kastet oss rundt på tirsdag og bestilte masse varer. Vi fikk en del i går og får noe i dag. Vi har ringt alle ansatte og ekstrahjelper, og terper på avstandsregelen og smittevern.

KØ UTENFOR: Det er kø utenfor kjøpesenteret lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KØ UTENFOR: Det er kø utenfor kjøpesenteret lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er satt inn ekstra vektere for å håndheve reglene. Sivilforsvarsforbundet er på stedet for å bistå blant annet på parkeringa.

Han tror nordmenn vil handle de tradisjonelle grensevarene i dag, der prisforskjellen er størst, og viser blant annet til tobakk, snus, bacon og kjøttvarer.

Kunne gått konkurs

- Er det plass til alle som skal grensehandle i dag?

- Ja, det er store yter her. Antall individer er nok ikke noe problem. Men det kan bli opphoping på noen steder, blant annet i kjøttdisken. Så det håper vi at vi slipper. Da må vi bryte inn.

Butikksjefen forteller at grensestengingen har hatt stor påvirkning på omsetningen og at de er avhengig av norske kunder. En stund fryktet de konkurs.

HANDEL: Butikksjef Tommy Johansson på Maxi Mat tror nordmenn vil handle tradisjonelle grensevarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HANDEL: Butikksjef Tommy Johansson på Maxi Mat tror nordmenn vil handle tradisjonelle grensevarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Siden det stengte i midten av mars har vi ligget på ti prosent av normal omsetning. 90 prosent av kundene har vært borte. Hadde det ikke vært for støttepakken fra myndighetene, hadde vi måtte stengt for lenge siden.

Johansson forteller at nordmennene har vært dypt savnet.

- Ja, vi har savnet nordmenn. Det er morsomt å jobbe, spesielt nå på sommeren når folk er i feriemodus og i godt humør. Vi har måtte kaste varer og sette ned til halv pris. Nå kan vi dra på igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer