Lange polkøer i Bærum

Da vinmonopolbutikkene i Oslo stengt, ble det lange køer i nabokommunene.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA, BÆRUM (Dagbladet): Køen foran Vinmonopolet i Sandvika er over hundre meter lang, og går over gangbrua i sentrum. Blant de forreste i køen står Håvard Bentsen (64) fra Husebygrenda på Oslo vest.

- Først prøvde jeg polet på Røa, men det var stengt. Nå har jeg stått her i en halvtime, sier Bentsen til Dagbladet.

Han er ikke klar over oppfordringen fra myndighetene om ikke å dra ut av hjemkommunen for å handle.

- Nei, sier du det? Hvis jeg visste det, ville jeg kanskje ikke kommet - men jeg har i det minste munnbind! sier Oslo-mannen.

LANG KØ: Det var lang kø ved Vinmonopolet i Sandvika lørdag formiddag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LANG KØ: Det var lang kø ved Vinmonopolet i Sandvika lørdag formiddag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) hadde fått med seg at det har dannet seg køer.

- Kjøpesentrene i Oslo stenges ned, med de utfordringene det gir for mobilitet og innbyggere som krysser grensene. Men Høie har vært knalltydelig på at innbyggere i Oslo og Follo ikke må bevege seg ut av kommunene for å nyttiggjøre seg av tilbud andre steder, sier Krog til Budstikka.

Køene kom altså etter at det ble kjent at alle butikker utenom dagligvarebutikker, apotek og bensinstasjoner, inkludert Vinmonopolet, måtte stenge lørdag klokka 12 i ti kommuner i Oslo-regionen.

Vinmonopolet sa kort tid etter at beskjeden kom fra helseminister Bent Høie, at de ikke ville åpne dørene i de berørte kommunene lørdag. Likevel bygget det seg opp køer utenfor pol som aldri åpnet i Oslo, før køene oppsto ved pol i kommunene rundt hovedstaden.

Ber folk følge råd

Både lokalavisa Budstikka og Aftenposten kunne melde at det allerede hadde oppstått lange køer utenfor vinmonopolene i Bærum kort tid etter åpning.

- Vi håper folk forholder seg til myndighetenes tiltak, og følger den klare oppfordringen om å holde seg i ro, sier kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til Børsen.

LANGE KØER: Det var svært lange polkøer flere steder i Oslo lørdag morgen, blant annet utenfor Vinmonopolet på Hasle Torg. Foto: Frank Karlsen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Ordfører Lisbeth Hammer Krog forteller at kommunen vil anbefale å være på nivå fire, som langt på vei er de tiltakene Bærum har i dag.

Kriseledelsen i kommunen gikk lørdag formiddag i møte. Der vil de vurdere hva som skjer med både lokale kjøpesentre og vinmonopol.

- Vi vil drøfte dette videre i kriseledelsen, og koordinere oss med andre kommuner, sier ordføreren.

«Juletrafikktendenser»

Også i Lørenskog fikk de lørdag merke konsekvensene av nedstengningen i Oslo og Follo-området.

- Vi fikk raskt tilbakemeldinger om at det var lange køer på polet og en del mer trafikk, spesielt på det ene senteret i kommunen. Vi har hatt kontakt med kjøpesentrene, og det ene meldte at det var litt «juletrafikktendenser», men det har roet seg utover dagen, sier ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) til Børsen.

Hun sier at de er opptatt av hva som kan være konsekvensene av nedstengning i deres nabokommuner.

- Tiltak for å hindre mye kontakt mellom innbyggerne i Oslo, ikke bare polstengning, fører jo til at folk kommer til Lørenskog og nabokommunene, sånn er det jo bare, sier Bergheim.

Hun sier dette er et aspekt som må vurderes, men at hun har også veldig stor forståelse for nedstengningen.

- Vi må aldri glemme hva det viktigste målet er, og det er å berge liv og helse.

- Nå ønsker dere klare og tydelig råd fra regjeringen?

- Ja, dette er et klart ønske, og det har også vært innspillet fra oss. De aller fleste kommunene i vår region ønsker nå koordinerte og tydelige signaler fra nasjonale myndigheter og regjering. Det er mye lettere å forholde seg til, både for innbyggerne og de ansatte, sier Bergheim, som peker på at Oslo-regionen er en bo- og arbeidsregion der det er veldig høy mobilitet mellom kommunene til vanlig.

- KAN ENDE MED PORTFORBUD: Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at erfaring fra utlandet tilsier at hvis man ikke får kontroll på det muterte viruset, kan det ende med portforbud. Video: Suvatne og Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Problemstilling med nabobesøk

Byråsleder i Oslo, Raymond Johansen, kommenterte også polkøene i nabokommunene under en pressekonferanse lørdag.

- Stenging av polet er et eksempel på noe som er en driver i å oppsøke nabokommunene. Det er en bekymring jeg har reist for myndighetene, men jeg respekterer at det er en del av pakka man har introdusert for Oslo og nabokommunene, sier Johansen, som så fikk spørsmål om han var uenig i regjeringens avgjørelse om å stenge Vinmonopolet.

- Nei, men det er en problemstilling. Jeg fryktet at køene ville bli store i Bærum, Nittedal, Lørenskog og Lillestrøm. At det var en bekymring fordi jeg kjenner folk.

Følgende steder må stenge:

 • Serveringssteder, men det er tillatt med take-away
 • Treningssentre
 • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
 • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
 • Biblioteker
 • Butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner.
 • Vinmonopolet stenges i perioden 23.01.-31.01.
 • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
 • Museer
 • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
 • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs
 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser
KØ: Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum lørdag formiddag.
KØ: Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum lørdag formiddag. Vis mer

- Ikke reis ut av kommunen

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier følgende om købildene fra Bærum:

- Nå vet ikke jeg om disse menneskene bor i Bærum eller Oslo. Vi ønsker ikke at folk skal reise ut av kommunen for å benytte tilbud som er stengt i egen kommune. Det er veldig viktig. Det er noe av mange av disse nabokommune er opptatt av, sier Nakstad.

Han sier at når det er kø på polet, er det viktig å holde avstand og at man ikke slipper inn for mange i butikken av gangen.

- Men du peker på en åpenbar utfordring når det er stengt i noen kommuner og ikke stengt i andre kommuner, sier Nakstad.

Det var lørdag morgen klokka 09 regjeringen annonserte sine nye tiltak. Det medfører at det bare er dagligvarebutikker, apotek og bensinstasjoner som kan være åpne i de ti berørte kommunene.

Dette er de nye anbefalingene:

 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
 • Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt-kontakt.
 • Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer