Langer ut: - Den feite gutten

Boris Johnson tror ikke Vladimir Putin vil bruke atomvåpen, og sammenlikner ham med en litterær karakter.

REFS: Da Boris Johnson, den gang Storbritannias statsminister, møtte Vladimir Putin i Berlin i januar 2020 var stemningen tilsynelatende ganske god. Nøyaktig to år seinere har Johnson fint lite pent å si om den russiske presidenten. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
REFS: Da Boris Johnson, den gang Storbritannias statsminister, møtte Vladimir Putin i Berlin i januar 2020 var stemningen tilsynelatende ganske god. Nøyaktig to år seinere har Johnson fint lite pent å si om den russiske presidenten. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson har alltid vært skåren for tungebåndet, og med en bakgrunn som britisk pressemann har han heller aldri vært redd for å snakke i store bokstaver.

I dag dukket Johnson opp under World Economic Forum i Davos, der han leverte nye kraftsalver i retning Vladimir Putin og hans maktapparat i Kreml.

Putin-kritiker

Helt siden krigens begynnelse har Johnson, den gang statsminister, vært svært tydelig i sin motstand mot Putins blodige invasjon.

Allerede samme dag som Russland invaderte Ukraina kalte Johnson russernes president for «en blodig kriger».

- Tidligere i dag sa Putin noe så absurd som at han skal demilitarisere og denazifisere Ukraina. For dette vil Putin fordømmes av hele verden. Han vil aldri klare å kvitte seg med Ukrainas blod på hendene, sa Johnson.

Siden den gang har krigen blitt mer brutal, og særlig angrepet på en sivil boligblokk i Dnipro like etter nyttår har fått Vesten til å fordømme Russland i enda hardere ordelag enn tidligere.

- Den feite gutten

Et av spørsmålene som har blitt stilt underveis i krigen, og som ingen har noe helt sikkert svar på, er hvorvidt Vladimir Putin vil gå så langt som å ty til atomvåpen om han blir presset opp i et hjørne. Det har Boris Johnson ingen tro på.

- Tull! Han kommer ikke til å bruke atomvåpen, sier Johnson under World Economic Forum, før han drar en referanse til litteraturens verden.

- Han er som den feite gutten i Dickens, han ønsker å få hårene på armene våre til å reise seg. Han vil at vi tenker på det. Han kommer aldri til å gjøre det, sier Johnson, ifølge The Telegraph.

Den litterære referansen er hentet fra Charles Dickens første novelle, The Pickwick Papers, der en mann forteller en eldre dame at han har planer om å få «hårene på armene hennes til å reise seg» med en sjokkerende avsløring.

Ifølge Johnson vil bruk av atomvåpen sette den russiske presidenten i en «fullstendig økonomisk, kryogen lammelse» og «skremme russerne».

- Kan utløse atomkrig

Russland har verdens største arsenal av atomvåpen. Ifølge Federation of American Scientists har landet 5977 kjernestridshoder, mot USAs 5428.

Johnsons kommentar faller også samme dag som den tidligere russiske presidenten og statsministeren, Dmitrij Medvedev, kommer med en advarsel.

- Dersom en atommakt taper i en konvensjonell krig, kan det utløse en atomkrig, sier Medvedev, som nå er viseformann i Russlands sikkerhetsråd.

Han har gjort seg bemerket under krigen med en rekke ytterliggående utspill.

Likevel har altså ikke Johnson noen tro på at det vil ende med et skrekkscenario, der Russland tyr til atomvåpen.

Han oppfordrer folk til å slutte å bekymre seg for det han omtaler som «Kremlologi», og benytter samtidig anledningen til litt selvironisk retorikk.

Fleipet med britisk kaos

For det har som kjent vært svært turbulent i den britiske politikken det siste året. Siden Russland invaderte nabolandet 24. februar i fjor, har britene hatt tre statsministere.

Først så Boris Johnson selv seg nødt til å gå av som statsminister og leder for det konservative partiet i juli i fjor, etter å ha klamret seg til makten gjennom den ene skandalen etter den andre.

Hans etterfølger Liz Truss gikk på trynet på spektakulært vis. Et omstridt budsjettforslag forseglet etter bare 45 dager hennes skjebne, og hun ble etter hvert etterfulgt av Rishi Sunak, som hun selv hadde slått i nominasjonskamp da hun ble statsminister.

Det er altså dette Boris Johnson har i tankene når han forsøker å gi et bilde av hvordan han oppfatter det som foregår i maktapparatet i Kreml.

- Det er vanskelig nok å finne ut hva som vil skje i britisk politikk, for ikke å snakke om Kreml, sier Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer