Statsbudsjettet 2023:

Langer ut: - Den idioten

Investor Jan Petter Sissener fortviler over regjeringens skattegrep og langer ut mot finansministeren. «Pust med magen», svarer Vedum.

RIKING: Den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener forventer at mange formuende nordmenn pakker kofferten og flytter som følge av regjeringens skattepolitikk. Foto: Erlend Aas / NTB
RIKING: Den kjente aksjeforvalteren Jan Petter Sissener forventer at mange formuende nordmenn pakker kofferten og flytter som følge av regjeringens skattepolitikk. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vil alltids finnes en tålegrense, sa skatteadvokat Per-Ole Hegdahl i Danske Bank til Børsen før statsbudsjettet for 2023 ble lagt fram torsdag.

Nå er den grensen nådd, mener den styrtrike aksjeforvalteren og mangemillionæren Jan P. Sissener.

- Jeg konstaterer at det å drive virksomhet i Norge, bare blir vanskeligere og vanskeligere, sier han og legger til:

- De (regjeringen, red anm.) er så sykt opptatt av at alle skal ned, at man får helt bakoversveis.

Han er overbevist om at regjeringens nye skattegrep kommer til å sende flere av landets rikeste på skatteflukt til andre land:

- Svaret er ja. Det er faktisk så enkelt. Det kommer også til å bli mange flere som flytter ut enn de ser for seg. Gi meg tre gode grunner til å bli boende i Norge, framfor et hvilket som helst annet europeisk land, sier han.

- Har du planer om å flytte?

- Jeg har ikke bestemt meg. Men det er fristende, for å si det rett ut. Jeg har ikke så stor formue, men jeg driver en virksomhet etter beste evne. Så får jeg bare høre at jeg ikke gjør nok. Jeg er lei av det, tordner Sissener før han legger til:

- Det er ikke bare nedslående. Det er demotiverende.

STATSBUDSJETTET: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om milliardær-flukt: - Det må de få lov til
 Vis mer

- Hva skal Norge leve av?

I tillegg til skattegrepene som kommer i statsbudsjettet for 2023, vil regjeringen øke arbeidsgiveravgiften med 7,7 milliarder kroner.

- De som har rygg til å bære mer, må ta sin del, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Sissener mener på sin side at regjeringens grep kommer til å medføre to ting:

- Gründere kommer til å flytte ut av Norge, mens utlendinger kommer til å forsyne seg av norske selskaper, mener han.

Han spør seg hvordan norske selskaper skal kunne konkurrere med internasjonale aktører, når norske investorer «starter med et handikap - som er 2 prosent høyere finanskostnad (formuesskatt)».

- Ta en virksomhet som min. Vi får økt arbeidsgiveravgiften. Jeg kan fint ansette de samme menneskene i Danmark eller Luxemburg. Hvorfor skal jeg da ansette dem i Norge i framtida?

- Man kan lure på hva Støre og Vedum mener Norge skal leve av om 20 år, når olja er borte og fiskeri er uinteressant, fortsetter han.

Sissener presiserer at han ikke har fått satt seg inn i detaljene i statsbudsjettet, men han er lite imponert over det Trygve Slagsvold Vedum legger fram torsdag.

- Det lille jeg har sett tyder på at dette budsjettet er helt håpløst. Det er grusomt å tenke på at vi har tre år til med den idioten.

- ALLE MÅ BIDRA: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lever greit med å bli kalt «idiot» av Sissener. Foto: Hanna Johre / NTB
- ALLE MÅ BIDRA: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lever greit med å bli kalt «idiot» av Sissener. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Finansminister Vedum tar kritikken med knusende ro:

- Det må han få lov å si hvis han har lyst til å si det, svarer Vedum.

- I den ekstraordinære situasjonen må alle bidra, og hvis han syns jeg er en idiot i dag får han gjøre det. Folk får kalle meg hva de vil. Jeg får oppfordre alle til å puste litt med magen, sier Vedum.

- Deler ut smuler

Det samlede presset på norsk næringsliv i statsbudsjettet blir heller ikke godt mottatt av arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO:

- Dette er en aftensang for næringslivet. Med dette setter regjeringen en stopper for bedriftenes evne til å møte en hard vinter. Det næringslivet trenger nå er en politikk som sikrer investering, vekst og innovasjon i hele landet. Her deler de ut smuler med den ene hånda, mens de soper til seg med den andre, skriver direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen, i en e-post til Børsen.

NHO-direktør Ole Erik Almlid viser til at bedriftene får en ekstra skatteregning på 47 milliarder gjennom statsbudsjettet:

- Regjeringen er altfor optimistisk med tanke på hvor godt det kommer til å gå i økonomien. De har ikke tatt inn over seg hvor vanskelig 2023 blir. Alle må bidra, men å påføre bedrifter og eiere en enorm skatteregning på 47 milliarder kroner vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid i en kommentar til regjeringens forslag til statsbudsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer