Langer ut: - Massiv trussel

- Ikke akseptabelt, tordner EU-topper mot USAs grep for å stagge inflasjonen. - Lett å forstå, men litt hult, sier NHOs sjeføkonom.

SKREKK: Den amerikanske grønne milliardpakken som ble vedtatt i sentatet i høst, får nå ledende EU-politikere til å advare i uvanlig klare ordelag. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock
SKREKK: Den amerikanske grønne milliardpakken som ble vedtatt i sentatet i høst, får nå ledende EU-politikere til å advare i uvanlig klare ordelag. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire er den foreløpig siste av ledende EU-politikere som langer ut mot amerikanernes grønne skattepakke «Inflation Reduction Act».

- Vi må si tydelig fra om at dette er et stort problem. Det er ikke akseptabelt. Dette kan skape et massivt sjokk for europeisk industri, sier Le Maire i et intervju med BFM TV, ifølge Reuters.

Stridens kjerne er klimaplanen som ble vedtatt med knappest mulig flertall av senatet tidligere i høst, og som europeiske ledere mener inneholder diskriminerende subsidier.

Nå maner Frankrikes finansminister til en felles europeisk front mot den grønne pakken, som blant annet tar sikte på å hjelpe produksjonen av elbiler og batterier i USA.

Jobber i fare

Le Maire mener EU må svare, og peker på strengere miljøregler og tiltak som vil fremme interessene til europeisk industri som mulige grep.

- Vi må reagere raskt. Jeg oppfordrer til en samlet, kraftfull og koordinert respons fra EU overfor våre amerikanske allierte. Her er det bare en tøff linje som vil kunne gi resultater, sier han ifølge Bloomberg, som siterer Les Echos.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.