Langer ut: - Massiv trussel

- Ikke akseptabelt, tordner EU-topper mot USAs grep for å stagge inflasjonen. - Lett å forstå, men litt hult, sier NHOs sjeføkonom.

SKREKK: Den amerikanske grønne milliardpakken som ble vedtatt i sentatet i høst, får nå ledende EU-politikere til å advare i uvanlig klare ordelag. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock
SKREKK: Den amerikanske grønne milliardpakken som ble vedtatt i sentatet i høst, får nå ledende EU-politikere til å advare i uvanlig klare ordelag. Foto: Mike Theiler/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire er den foreløpig siste av ledende EU-politikere som langer ut mot amerikanernes grønne skattepakke «Inflation Reduction Act».

- Vi må si tydelig fra om at dette er et stort problem. Det er ikke akseptabelt. Dette kan skape et massivt sjokk for europeisk industri, sier Le Maire i et intervju med BFM TV, ifølge Reuters.

Stridens kjerne er klimaplanen som ble vedtatt med knappest mulig flertall av senatet tidligere i høst, og som europeiske ledere mener inneholder diskriminerende subsidier.

Nå maner Frankrikes finansminister til en felles europeisk front mot den grønne pakken, som blant annet tar sikte på å hjelpe produksjonen av elbiler og batterier i USA.

Jobber i fare

Le Maire mener EU må svare, og peker på strengere miljøregler og tiltak som vil fremme interessene til europeisk industri som mulige grep.

- Vi må reagere raskt. Jeg oppfordrer til en samlet, kraftfull og koordinert respons fra EU overfor våre amerikanske allierte. Her er det bare en tøff linje som vil kunne gi resultater, sier han ifølge Bloomberg, som siterer Les Echos.

LANGER UT: Tideligere president Donald Trump langer ut mot president Joe Biden under valgkampen. Vis mer

Frankrike anslår at ti milliarder euro og 10 000 jobber står i fare som følge av urettferdige konkurransevilkår.

- Litt hult

Sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) anslår at norsk næringsliv ikke kommer til å merke den amerikanske grønne subsidiepakken i like alarmerende omfang.

- Vi har ikke regnet i detalj på dette. Men med utgangspunkt i at pakken innebærer å bruke 370 milliarder dollar de neste ti åra på å gjøre USA grønnere, så tilsvarer det 0,15 prosent av årlig BNP i USA. Rundt 5-6 prosent av Norges samlede årlige eksport går til USA, og andelen av denne som igjen vil bli berørt, er neppe veldig stor, sier Dørum.

- Ingen norsk alarm, med andre ord?

- Det treffer nok europeisk industri hardere enn norsk. Men mest av alt handler nok dette om prinsipper. Man ser på det som en tilslørt subsidiepakke, noe som strider mot prinsippene i internasjonale handelsavtaler om mest mulig uhindret konkurranse, sier Dørum og legger til:

Oslo 20200811. 
Øystein Dørum, som er sjefsøkonom i NHO, er til stede på NHO Reiselivs frokostmøte i NHO-bygget på Majorstuen i Oslo tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20200811. Øystein Dørum, som er sjefsøkonom i NHO, er til stede på NHO Reiselivs frokostmøte i NHO-bygget på Majorstuen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- På den måten er det lett å forstå irritasjonen fra EU. På den annen side er EU heller ikke uten svin på skogen, med en langt mer aktiv stat nå enn vi har sett tidligere. Sånn sett klinger kritikken litt hult, vil jeg kanskje driste meg til å si.

NHOs sjeføkonom understreker at alt likevel ikke er fryd og gammen:

- Alle mulige tendenser til mer hjemlandsfinansierte offentlige innkjøp, bør uroe vår lille og åpne norske økonomi. Isolert sett er denne amerikanske pakken ikke noe problem, men det føyer seg inn i et mønster der vi ser mer proteksjonisme enn før. Og det er foruroligende, slår Dørum fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer