Krigen i Ukraina:

Langer ut mot oligark-beslag

Russland reagerer kraftig på USAs planer om å gi Ukraina beslaglagte oligark-penger.

PUTIN-PROTEST: Dmitrij Peskov (t.h.) er Vladimir Putins talsperson, og reagerer kraftig på USAs plan om å sende beslaglagte oligark-penger til Ukraina. Foto: AP / NTB
PUTIN-PROTEST: Dmitrij Peskov (t.h.) er Vladimir Putins talsperson, og reagerer kraftig på USAs plan om å sende beslaglagte oligark-penger til Ukraina. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag annonserte USAs utenriksminister Anthony Blinken, under et besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv, at amerikanske myndigheter vil overføre penger de har beslaglagt fra russiske oligarker til Ukraina.

Det får Russland til å se rødt, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Det er vanskelig å forestille seg, og strider mot all internasjonal lov og de respektive landenes lov. Så snart muligheten byr seg, vil vi forsvare våre rettigheter, sier Dmitrij Peskov, talsperson for Russlands president Vladimir Putin.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Overfører 58 millioner

Foreløpig er det ikke de store summene USA planlegger å gi til Ukraina. I første omgang vil amerikanske myndigheter overføre 5,4 millioner dollar, om lag 58 millioner kroner, til Ukraina.

Pengene skal øremerkes til formål som kommer ukrainske veteraner til gode, fortalte Blinken onsdag.

Det er første gang et vestlig land gir penger de har beslaglagt fra russiske oligarker, som er under vestlige sanksjoner, til Ukraina.

Og det er langt mer der det kommer fra.

Satelittbilder avslører hvordan Russland setter opp barrikader rundt den viktige Kertsj-brua: - Viktig for russerne å beholde brua, sier etterretningsekspert Tom Røseth. Reporter: Edward Stenlund. Video: Dagbladet TV / X / Youtube Vis mer

Har tatt 60 milliarder

I mars i år meldte CNN at USA, og landets vestlige allierte, hadde beslaglagt og/eller fryst verdier for nesten 60 milliarder dollar fra sanksjonerte russere, mange av dem oligarker.

Verdiene blekner imidlertid sammenliknet med de anslåtte kostnadene for å gjenoppbygge Ukraina.

Verdensbanken anslår nemlig at det per nå er behov for 411 milliarder dollar, altså over 4400 milliarder norske kroner, for å gjenoppbygge og restaurere de materielle skadene Russlands invasjon har forårsaket.

Russland lover imidlertid å følge opp hver eneste eventuelle overføring av beslaglagte russiske verdier til Ukraina.

- Ikke et eneste tilfelle av slik ulovlig inndragning vil skje uten tilsyn, sier Putins talsperson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer