Langer ut mot Putin: - Blank løgn

Storbritannia går kraftig i rette med Vladimir Putins påstand om at Vesten er skyld i økte matpriser.

- LØGNER: Storbritannia anklager Vlaidmir Putin for blank løgn når han hevder at Vesten må ta skylden for de økte matprisene. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
- LØGNER: Storbritannia anklager Vlaidmir Putin for blank løgn når han hevder at Vesten må ta skylden for de økte matprisene. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

I dag la de britiske myndighetene fram nye sanksjoner mot Russland, der de blant annet sanksjonerer Vladimir Putins døtre.

- Blank løgn

Samtidig går de britiske myndighetene kraftig i rette med påstander fra russerne.

«Det russiske narrativet om at Vestens sanksjoner har ført til økningen i de globale matprisene er en blank løgn», heter det i en pressemelding fra det britiske utenriksdepartementet.

Den britiske kraftsalven er et svar på at Russlands president Vladimir Putin tirsdag denne uka gikk ut og hevdet det er Vestens skyld at verden kan stå overfor en global matkrise.

- De vil uunngåelig forverre matmangelen i verdens fattigste regioner, sørge for nye bølger av flyktninger og generelt drive matvareprisene videre oppover, sa Putin under et møte tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Under de rådende forholdene er gjødselmangel på det globale markedet uunngåelig. Vi blir nødt til å være mer forsiktige med matforsyninger i utlandet, og spesielt overvåke eksporten til land som er fiendtlige mot oss, fortsatte Putin.

Kraftig prisøkning

Uttalelsene til Vladimir Putin kommer dager etter at russiske myndigheter advarte om at landet kunne komme til å begrense forsyningen av landbruksprodukter til å bare gjelde såkalte «vennlige land», som et svar på de vestlige sanksjonene mot Russland.

Prisene var allerede på vei oppover før konflikten, og bare fra februar til mars har FNs indeks for matvarepriser gått opp 12,6 prosent. Indeksen er nå oppe på de høyeste nivåer man har sett på over 30 år.

Sammenliknet med for et år siden har indeksen gått opp hele 33,6 prosent.

Økningen fra februar til mars er historisk høy.

Matprisindeksen måler den månedlige prisendringen på en rekke matvarer, og den har siden 2020 gått opp 75 prosent. Med det overgår indeksen nivåene man så i 2008 og 2011, som bidro til globale matkriser.

Legger skylden på Putin

Russland og Ukraina står for en betydelig andel av verdens korneksport, noe som har gjort at prisene har skutt i været.

I Ukraina er havnene stengt, man sliter med å få høste avlingene og de har problemer med å eksportere avling som allerede er høstet. På toppen av dette kommer de høye energiprisene, samt stadig økende gjødselpriser.

Det er først og fremst de fattige landene som får føle de økende matprisene på kroppen, der matvarer utgjør en betydelig del av innbyggernes budsjett.

Det britiske utenriksdepartementet sier at de står sammen med sine partnere rundt om i verden «som må bære de økende prisene som kommer av president Putins ensidige valg om å føre krig i Europa».

De legger til at det er de mest sårbare som er mest utsatte for usikkerheten rundt matforsyningen, og de høye prisene.

«Vi vil gjøre alt vi kan for å holde markedene åpne og beskytte matforsyningen», skriver britene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer