Gunhild Stordalen og Øystein Stray Spetalen

Langer ut mot Spetalen: - Pinlig

Gunhild Stordalen radbrekker klimaskeptikere, og refser samtidig Øystein Stray Spetalen i hans egen WhatsApp-gruppe. - Viktig og moro med høy temperatur, svarer storinvestoren.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer
Publisert

Overfor Børsen tar Gunhild Stordalen et knallhardt oppgjør med klimaskeptikere, og langer samtidig ut mot investor Øystein Stray Spetalen i den beryktede WhatsApp-gruppa «Politikk», som fikk mye oppmerksomhet etter en serie artikler i Dagens Næringsliv i september.

- Her går det fort i svingene, og har hatt lite tid til å slå tilbake mot alt dette tullballet, men til ⁨Øystein Stray Spetalen⁩ og alle dere andre som nå tror at klimakrisen er avblåst: Det er pinlig at voksne menn i fast arbeid ikke gidder å sette seg inn i fysikken og/eller evner å skille mellom lokalt vær og globalt klima. Hvor skal vi starte liksom …

Det skriver legen og EAT-gründeren selv i et innlegg i gruppa, som Børsen gjengir med Stordalens tillatelse.

Tordentale

Stordalen går kraftig i rette med forestillinger om at den siste tidas kalde vintervær motbeviser eller usannsynliggjør global oppvarming.

- Essensen er: Kaldt vær betyr ikke at ikke den globale middeltemperaturen øker, skriver Stordalen til gruppedeltakerne, som stiller spørsmål ved forskningen og artiklene hun deler.

Tordentalen er et svar til et innlegg signert Spetalen, som onsdag morgen postet et skjermbilde fra en VG-artikkel med tittelen «Snøkaos på E18 - politiet setter krisestab for å igangsette evakuering».

- Får ikke sove. Er så redd for global oppvarming, skrev Spetalen.

- Kaldt eller varmt?

Stordalen svarte blant annet ved å lenke til en BBC-artikkel om en studie som viser at økt forekomst av ekstremt vintervær kan kobles til oppvarminga av Arktis.

Spetalen kontret med en artikkel i Aftenposten, med overskriften «Global oppvarming gjør skisporten utrydningstruet».

- Aftenposten mente langrenn blir umulig. Så blir det kaldt eller varmt om vinteren? spurte han.

Kritikken fra Stordalen later på ingen måte ut til å falle Spetalen tungt for brystet.

- Gunhild sine artikler er med på å bringe mange bra argumenter inn i klimadebatten. Viktig og moro med høy temperatur på «Politikk», skriver Spetalen i en SMS til Børsen.

Overfor Børsen utdyper Stordalen kritikken av dem som er skeptiske til global oppvarming:

- Ja, det er kaldt her nå, men vi har akkurat lagt bak oss det som antakelig er den varmeste høsten i historien i vår del av verden, sier Stordalen.

EAT-gründeren bygger dette på tall fra EUs jordobserveringsprogram Copernicus, som de drifter sammen med ESA, som konkluderer med at «Irland, Storbritannia og sørlige deler av Skandinavia opplevde rekordvarm eller nær rekordvarm høstvarme».

ENGASJEMENT: Gunhild Stordalen bretter opp ermene under debatt med Trine Skei Grande i Dagbladets valgbod. Vis mer

- Lokal kulde

Samtidig viser Stordalen et bilde satt sammen av ClimateReanalyzer, som viser dagens temperaturavvik.

- Kulden er veldig, veldig lokal. Skandinavia er blåblått, som vi jo merker, men Sibir, Grønland og Canada, pluss pluss, har alle samtidig varme områder, fastslår Stordalen.

Hun trekker også fram en forskningsrapport fra Cicero senter for klimaforskning fra 2019, som tok for seg utviklingen i vintertemperaturer i Skandinavia og Nord-Europa.

- De fant at vi med global oppvarming raskt mister de kalde periodene - men at de ikke blir helt borte selv for fire graders oppvarming. Akkurat som forventet, egentlig, konkluderer Stordalen.

VARMT: Oversiktsbilde viser at det er litt kaldere i Norge, men langt varmere andre steder i verden. Foto: ClimateReanalyzer.org
VARMT: Oversiktsbilde viser at det er litt kaldere i Norge, men langt varmere andre steder i verden. Foto: ClimateReanalyzer.org Vis mer

- Færre kuldeperioder

Diskusjonen i WhatsApp-gruppa inspirerte Stordalen til å forfatte en Instagram-post, der hun går gjennom det hun mener folk bør vite.

«I ei tid da klimaendringer diskuteres i konteksten av rekordhøye temperaturer, tørke og brann, kan kaldt vær og vinterstormer se malplassert ut. Og for de som fortsatt fornekter at vår planet blir varmere (klimafornektere eller flat jord-folk, som jeg kaller dem), så er det en mulighet til å spre usikkerhet og underminere vitenskapelig konsensus», skriver Stordalen.

For global oppvarming betyr ikke av vinteren er avlyst, fortsetter hun.

«Dette har aldri blitt hevdet av forskere eller andre. I Skandinavia betyr global oppvarming at det vil bli færre kuldeperioder, men kanskje mer ekstreme - som de man opplevde rundt den nordlige halvkule forrige vinter».

Inviterte Erna og Jonas

Den omtalte gruppa «Politikk» fikk altså omfattende omtale av DN i september. I gruppa diskuterte «flere av landets rikeste personer hvordan de skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen», skrev DN.

Det førte til reaksjoner fra flere sentrale politikere - deriblant statsminister Erna Solberg (H), Ap-leder Jonas Gahr Støre og Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Selv avviste Spetalen kritikken på det sterkeste i Børsen.

- Hvis Erna Solberg, Raymond Johansen eller Jonas Gahr Støre har lyst til å bli medlem, så er det bare å komme med telefonnummeret, så er de medlem med en gang, de, svarte Spetalen overfor Børsen i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer